Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) je leta 2005 razglasila 27. januar, obletnico osvoboditve uničevalnega taborišča Auschwitz Birkenau leta 1945, kot Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. V mednarodni skupnosti se ta dan obeležuje šestnajsto leto zapored, v Sloveniji pa od leta 2008.

Ob Mednarodnem dnevu spomina na holokavst se spominjamo vseh žrtev enega najhujših genocidov v zgodovini. Spominjamo se tudi pravičnikov in drugih, ki so pomagali reševati življenja v času tega tragičnega zgodovinskega obdobja. Z žalostjo se spominjamo množic otrok, ki so povsem nedolžni umrli v moriji 2. svetovne vojne.

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije kot tudi člani slovenske delegacije pri Mednarodni zvezi za spomin na holokavst vrsto let podpiramo in aktivno prispevamo k spominjanju, raziskovanju in izobraževanju o holokavstu.

V Sloveniji so letos zaradi pandemije pripravljeni digitalni dogodki v okviru že tradicionalnega programa "Šoa-spominjamo se 2021", ki jih je koordinirala Sinagoga Maribor, v njem pa sodelujejo številni partnerji po vsej državi. Spominske prireditve, odprtja razstav in druge aktivnosti bodo zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni covid-19 izvedene v digitalni obliki. Večina dogodkov je namenjenih mladi generaciji, učencem in dijakom v šolah. Pomembno je, da preko ozaveščanja in izobraževanja na svetovni ravni prispevamo k cilju: nikoli več. 

Letos je v okviru bogatega programa 74 aktivnosti, dodatno k temu pa še filmi in drugi prispevki na TV Slovenija.

Vodja slovenske delegacije pri Mednarodni zvezi za spomin na holokavst (IHRA) dr. Marko Rakovec ob tem pomembnem dnevu spominjanja in ozaveščanja sporoča, da je naša skupna odgovornost, da se zoperstavimo vsem poskusom zanikanja ali izkrivljanja grozot holokavsta, ki predstavlja enega najbolj črnih poglavij v človeški zgodovini. Kot je dejal Raphael Lemkin, pobudnik sprejema Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, je takšno grozodejstvo nevarnejše od vojne, saj je njegov namen uničenje določenega naroda. Zato je prav, da se sedanja in vse bodoče generacije spominjamo teh tragičnih dogodkov v opomin, da se ne bi nikoli več ponovili. "Veseli me, da je v Sloveniji veliko organizacij in posameznikov, ki si nesebično prizadevajo za ozaveščanje prebivalstva, še posebej mladih generacij, z bogatim programom dogodkov ob mednarodnemu dnevu spomina na holokavst 27. 1., kakor tudi skozi celotno leto v okviru šolskih učnih programov in številnih tovrstnih kulturnih prireditev. Za ta prizadevanja usmerjena v graditev strpne in na spoštovanju človekovih pravic temelječe družbe se jim zato globoko zahvaljujem in jih spodbujam k nadaljevanju njihovega pomembnega prispevka slovenski družbi."