Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. januarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 25. 1. 2021 opravljenih skupaj 996.753 testiranj (PCR in HAGT). 25. 1. 2021 je bilo opravljenih 35.092 testiranj (4.700 PCR in 30.392 HAGT) in potrjenih 1.652 novih okužb s COVID-19 (1.149 PCR in 503 HAGT), kar skupno znaša 4,7 odstotka pozitivnih testov (24,4 odstotka PCR in 1,7 odstotka HAGT). Do 25. 1. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 49.744 oseb, z dvema odmerkoma pa 7.847.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 25. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.157 bolnikov s COVID-19, od tega 192 na intenzivni negi, 91 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 27 oseb, od marca skupaj 3.406.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 26. 1. 2021 vključenih 1.137 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 153 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Usklajeval je izdajo zaščitnih sredstev upravičencem.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Po potrebi so pomagali pri ponovni vzpostavitvi pouka v osnovnih šolah in vrtcih.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin, usklajevale pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudile pomoč pri šolanju ter pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 7.29 je v naselju Zgornji Brnik, občina Cerklje na Gorenjskem, v podjetju delavec padel in se poškodoval. Oskrbeli so ga reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj.

Izpostava Postojna

Ob 14.12 si je v Zabičah, občina Ilirska Bistrica, gozdni delavec pri spravilu lesa poškodoval obe nogi. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ilirska Bistrica in Podgora - Podgraje, ki so nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu in oskrbi poškodovanega.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 4.11 se je na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem v podjetju pri padcu z višine poškodoval delavec. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so skupaj z medicinsko sestro podjetja delavcu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem, ki so nato poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 13.58 je helikopter Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor poletel iz Maribora v Lajše, kjer je od reševalcev NMP Velenje prevzel obolelo osebo in jo prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj pristanka helikopterja in pomagali reševalcem pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 10.13 je v Cankarjevi ulici v Krškem osebno vozilo s parkirnega prostora zapeljalo vzvratno. Vozilo je zdrsnilo po stopnišču in obstalo na boku. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, ki so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, odklopili akumulator, s tehničnim posegom izvlekli poškodovano osebo iz vozila, posuli iztekle motorne tekočine, prečrpali okoli trideset litrov iztekajočega goriva in s pomočjo avto - vitle izvlekli vozilo na parkirišče. Reševalci NMP Krško so voznico na kraju ustrezno oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 19.17 je na Kovaški cesti v naselju Vitanje v istoimenski občini osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, osvetlili kraj, stabilizirali vozilo ter z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.44 je v Rakitni, občina Brezovica, na cesti Preserje–Rakitna, voznik osebnega vozila zletel s ceste in se zaletel v drevo. Poškodovani voznik je bil ukleščen v vozilu. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so s tehničnim posegom rešili ukleščenega voznika, pomagali reševalcem NMP pri oskrbi in transportu poškodovanca v reševalno vozilo, s katerim je bil prepeljan v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.35 je v Mladinski ulici v Murski Soboti prišlo do prometne nesreče, v kateri je bilo udeleženo eno osebno vozilo. Poškodovana je bila ena oseba. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, ki so požarno varovali in počistili kraj nezgode.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 1.07 je v naselju Parecag, občina Piran, gorela garaža. Požar, ki je zajel okoli 50 kvadratnih metrov garaže, so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Sečovlje.

Izpostava Kranj

Ob. 5.19 so v naselju Spodnje Gorje, občina Gorje, zagorele saje v dimniški tuljavi podjetja. Gasilci PGD Gorje in Podhom so počakali do izgoretja saj in okolico preverili s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.48 so v naselju Besnica, občina Ljubljana, ob gospodarskem poslopju gorele bale sena. Ogenj je delno poškodoval tudi gospodarski objekt. Gasilci GB Ljubljana, PGD Zalog, Sostro, Prežganje in PGD Bizovik so požar pogasili ter s pomočjo traktorja in nakladalnika premetali seno in pogasili žarišča.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Koper

Ob 13.32 je v bližini naselja Trsek pri Mazurinovem mlinu ob reki Dragonji v občini Koper občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta ob prisotnosti policije, ročno bombo italijanske izdelave, iz obdobja 2. svetovne vojne, kalibra 65 mm, uničila na kraju dogodka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.23 so v Ulici Vinka Vodopivca v Kromberku, občina Nova Gorica, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Regijski pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili topovsko granato, kalibra149 mm, mase 41,5 kg in topovski vžigalnik, kalibra150 mm, mase 4 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 14.16 so v naselju Duplje, občina Vipava, delavci so pri obnovi starega zidu naleteli na italijansko mino, mase 0,48 kilograma, iz obdobja druge svetovne vojne. Nevarno najdbo so odstranili in do uničenja shranili na varno pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Ob 14.17 so v naselju Krn, občina Kobarid, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Regijska pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovski vžigalnik kalibra 150 mm, mase 4 kg, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 14.15 so na Titovi cesti na Senovem, občina Krško, gasilci PGE Krško nudili pomoč reševalcem NMP Krško pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila v stanovanje.

Izpostava Kranj

Ob 12.28 je v Žabnici, občina Kranj, v objektu počila vodovodna cev. Lastnik je že sam zaprl glavni ventil, gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj pa so vodo iz prostora posesali z vodnim sesalcem.

Izpostava Maribor

Ob 14.02 so na trgu svobode v Mariboru iz strehe Mariborskega gradu nevarno viseli strešniki, ki so ogrožali mimoidoče. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, ki so popravili strešnike in tako preprečili morebitno nesrečo.

Ob 18.02 so v Murkovi ulici, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor iz pokvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili ujeto osebo.

Izpostava Postojna

Ob 8.52 so v Ulici Mihaele Škapinove v Sežani, gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) in PGD Sežana, zavarovali ulico ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Sežana pri hospitalizaciji osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/