Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. januarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 24. 1. 2021 opravljenih skupaj 961.661 testiranj (PCR in HAGT). 24. 1. 2021 je bilo opravljenih 2.734 testiranj (1.293 PCR in 1.441 HAGT) in potrjenih 293 novih okužb s COVID-19 (264 PCR in 29 HAGT), kar skupno znaša 10,7 odstotka pozitivnih testov (20,4 odstotka PCR in 2 odstotka HAGT). Do 24. 1. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 48.857 oseb, z dvema odmerkoma pa 7.121.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 24. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.173 bolnikov s COVID-19, od tega 192 na intenzivni negi, 33 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 19 oseb, od marca skupaj 3.379.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 25. 1. 2021 vključenih 1.316 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 231 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin, usklajevale pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudile pomoč pri šolanju, zagotavljale varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice, ter pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Iz nekaterih občin poročajo o pomanjkanju hitrih testov.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Potekalo je množično testiranje zaposlenih v vrtcih in osnovnih šolah, ki se bodo odprli 26. 1. 2021.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje je organiziral novinarsko konferenco, na kateri je vladna govornica predstavila najnovejšo epidemiološko sliko, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje pa je poudarila pomembnost testiranja s hitrimi antigenskimi testi in upoštevanja ukrepov ter podala nekaj informacij glede angleškega seva koronavirusa in ustreznosti mask. Direktor Zavoda RS za šolstvo je predstavil priporočila, ki so jih pripravili ob ponovnem odprtju osnovnih šol za učence prve triade, vodja enote za intenzivno otroško in adolescentno psihiatrijo Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana je poročala o duševnih motnjah pri otrocih in mladostnikih, direktorica Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše pa je predstavila pomembnost pravočasne pomoči otrokom v stiski.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 8.30 si je v podjetju Muflon v Titovi ulici v Radečah delavec poškodoval roko. Prvo pomoč so poškodovanemu nudili sodelavci in ga odpeljali v zdravstveni dom (ZD) Radeče.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.57 je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu medicinskega osebja Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana za sekundarne helikopterske prevoze poletel v Slovenj Gradec in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljal obolelo osebo v UKC Maribor.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.21 so na Gostičevi cesti v Nožicah, občina Domžale, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Še pred prihodom gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Homec in Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so saje dogorele. Gasilci so dimnik ohladili in očistili ter s termovizijsko kamero preventivno pregledali objekt.

Ob 21.00 je v naselju Raskovec, občina Vrhnika, gorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vrhnika, Stara Vrhnika in Verd so razkrili okoli tri kvadratne metre strehe, pogasili požar in objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Vrhnika.

Izpostava Postojna

Ob 10.13 je zagorelo v ribiški koči Ribiški kot v bližini Cerkniškega jezera v občini Cerknica. Posredovali so gasilci PGD Cerknica, Dolenje Jezero in Dolenja vas, ki so požar pogasili. V požaru je nastala manjša gmotna škoda.

Izpostava Ptuj

Ob 9.01 so v naselju Godeninci, občina Središče ob Dravi, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Središče ob Dravi in Obrež so počakali do izgoretja saj, prezračili prostore in s termovizijsko kamero pregledali objekt.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 20.32 je na Malem Obrežu, občina Brežice, zagorelo osebno vozilo. Požar, ki je uničil osebno vozilo, so pogasili gasilci PGD Mali Obrež in Veliki Obrež ter odklopili akumulator na vozilu.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 18.01 je v bližini vasi Podkraj ob reki Iška v občini Ig na površini okoli 3 kvadratnih metrov gorel odpadni les in papir. Požar so pogasili gasilci PGD Tomišelj.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.31 je na Tržaški cesti na Vrhniki gorel zabojnik za biološke odpadke. Požar, ki je zabojnik uničil, so pogasili gasilci PGD Vrhnika.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 7.23 se je v Gajih v Trnovljah pri Celju, občina Celje, v prostorih Pošte Slovenije sprožil alarm za nevarne pline. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so prezračili prostore, z detektorjem preverili prisotnost plinov v kotlovnici in izklopili plinski elektro agregat. Zaposleni so se umaknili na prosto. Meritve plinov niso pokazale posebnosti. Prepovedali so uporabo agregata do prihoda pooblaščenega serviserja.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 20.22 sta na Dunajski cesti v Ljubljani trčila osebno in tovorno vozilo. Pri trku se je na tovornem vozilu poškodoval rezervoar za gorivo. Izteklo je med 150 in 200 litrov nafte po površini okoli 150 kvadratnih metrov. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, preprečili razlivanje goriva po cestnem sistemu odvodnjavanja ter prečrpali gorivo iz poškodovanega rezervoarja in meteornega jaška. Gasilci so tudi skupaj z delavci komunalnega podjetja razlito gorivo posuli z vpojnimi sredstvi. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.16 je v naselju Gabrsko, občina Trbovlje, v podjetju iz cisterne puščal utekočinjen dušik. Vzdrževalci podjetja so zaprli varnostne ventile in preprečili uhajanje plina pred prihodom gasilcev PGD Trbovlje-mesto, ki so nato zavarovali kraj in pregledali tlake v tlačnem sistemu. O dogodku je bil obveščen distributer plina, ki bo okvaro saniral. Na kraju so bili prisotni policisti PP Trbovlje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.59 so v Slomškovi ulici v Slovenskih Konjicah gasilci PGD Slovenske Konjice s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila, v katerega se je zaklenil otrok.

Izpostava Kranj

Ob 11.49 je na Cesti železarjev na Jesenicah v pokvarjenem dvigalu ostala ujeta oseba. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so osebo rešili, dvigalo izklopili in obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.59 je na Slamnikarski cesti v Domžalah v medicinskem centru odtrgalo gibljivo vodovodno cev, zaradi česar je poplavilo okoli 30 kvadratnih metrov prostora. Pred prihodom gasilcev CZR Domžale je vodovodar zaprl ventil vode, gasilci pa so izteklo vodo posesali. Škoda ni nastala.

Izpostava Maribor

Ob 8.50 so v naselju Rošnja, občina Starše, gasilci GB Maribor in PGD Starše s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri je obležala onemogla oseba.

Ob 14.45 so gasilci GB Maribor v ulici V Drago v Ribniškem selu, občina Maribor, odstranili drevo, ki je ogrožalo stanovanjsko hišo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.45 so v Gornji Radgoni gasilci PGD Gornja Radgona s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila, v katerem je bil otrok.

Izpostava Postojna

Ob 6.07 je na Tržaški cesti v Postojni, zaradi počene cevi vodovodne instalacije, voda zamakala stanovanje ter spodnji poslovni prostor . Posredovali so gasilci PGD Postojna, ki so pregledali nastalo situacijo poiskali glavni dovod vode ter zaprli ventil. Nastala je premoženjska škoda.

Napoved za naslednje dni

V torek bo povečini sončno z nekaj zmerne oblačnosti. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla. Najvišje dnevne temperature od -1 do 4, na Primorskem okoli 8 °C.

V sredo bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, občasno ponekod pretežno oblačno. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -1, v alpskih dolinah ter v mraziščih Notranjske okoli -12, najvišje dnevne od -1 do 4, na Primorskem do 8 °C.

V četrtek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Ponekod v notranjosti bo zjutraj in dopoldne po nižinah megla. V petek bo pretežno oblačno, možna bo kakšna kaplja dežja.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/