Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša je odgovarjal na poslanska vprašanja

Predsednik vlade Janez Janša je danes na 22. redni seji Državnega zbora Republike Slovenije odgovarjal na poslanska vprašanja v zvezi z odnosom vlade do kriminalnih združb in njihovega delovanja ter o dolgotrajnih posledicah šolanja na daljavo.

Predsednik vlade Janez Janša je navedbe poslanca levice Mihe Kordiša v poslanskem vprašanju v zvezi z odnosom vlade do kriminalnih združb in njihovega delovanja označil za neumnosti. Pojasnil je, da Rok Snežič nikoli ni bil davčni svetovalec predsednika vlade, da je bilo to večkrat zanikano in da naj se te laži ne ponavljajo več.

Na vprašanje poslanke SAB Maše Kociper glede dolgotrajnih posledic šolanja na daljavo in pa zakaj se vlada ni odločila za uporabo tako imenovanih mešanih modelov, ki jih je pripravilo ministrstvo za izobraževanje, je predsednik vlade najprej predstavil zdajšnje okoliščine. Dejal je, da se pristojni glede na novo odkritega angleškega seva koronavirusa pri nas ta čas ukvarjajo z vprašanjem, ali se bo v regijah, ki so dosegle pogoje za odpiranje šol in vrtcev, običajni pouk v fizični prisotnosti v torek dejansko začel. "To je osrednje vprašanje danes. Zadeva na desettisoče ljudi." Ob tem je tudi poudaril, da nikjer drugje ukrepi niso bili problem. Pri nas pa so politične stranke zagnale kampanjo brez mask v šole in v nekaj tednih je bilo v šolstvu štirikrat več okužb kot med vso preostalo populacijo. "Zato. V tem je razlika." Je poudaril glede neuporabe mešanih modelov šolanja.

Opozoril je tudi, da se je včeraj na omrežju oblikovala skupina 3.000 učiteljev in vzgojiteljev, ki pozivajo proti testiranju. Pri tem gre za deset odstotkov teh, ki naj bi jutri začeli pouk in vzgojo. Ob tem je dodal, da je od njih težko pričakovati, da bodo dosledno upoštevali in spoštovali tudi preostale ukrepe. "Tveganje pri nas je večje zaradi tega, ker se z virusom ne spopadamo enotno kot v večini drugih držav, čeprav na podlagi strokovnih priporočil uvajamo enake ukrepe."

Glede navodila ministrstva za šolstvo o izvajanju pouka v delno okrnjeni obliki, ki je bilo izdano ob začetku šolskega leta, je dejal, da bi bile šole lahko bistveno dlje odprte, kot so bile, če bi ta navodila vsi upoštevali. Govoril je tudi o odprtju šol v drugih evropskih državah. "Osrednji del Evrope ima šole zaprte, čeprav imajo nekatere države tudi do trikrat boljšo epidemiološko sliko." V Evropi tudi ni države, ki bi imela takšno število okužb, kot jih imamo v Sloveniji, in bi imela v tem času vse šole odprte. Ob tem je poudaril, da so največje žrtve epidemije tisti, ki umrejo. Težava z okužbo med mlajšimi pa je, da se pri njih okužba ne pokaže ali pa se pokaže sorazmerno pozno, da pa se virus z mlajših prenese na starše in stare starše ter potem ljudje umirajo. Dejal je še, da ljudje okužbo prenašamo na različne načine. Določen odstotek ljudi, ki zboli, potrebuje intenzivno nego, zmogljivosti so omejene, ter da določen odstotek ljudi v intenzivni negi umre.

V nadaljevanju je poudaril, da je po njegovi oceni pouk na daljavo v Sloveniji sorazmerno dobro organiziran, izpad ni bil tako velik, nastajajoče posledice pa bo mogoče nadomestiti. "Ljudi, ki umrejo, pa ni mogoče obuditi v življenje," je dodal.

Predsednik vlade je v odgovoru na poslansko vprašanje povedal tudi, da morajo danes do 16. ure odgovorni, torej ministrica za šolstvo dr. Simona Kustec, direktor NIJZ Milan Krek in vodja strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje dr. Bojana Beović sporočiti, ali se bodo šole in vrtci jutri dejansko odprli in v katerih regijah, ker so se razmere ponekod obrnile na slabše. Ob tem je dodal, da je hierarhija vrednost v slovenski ustavi jasna. "Najprej varujemo življenja, potem zdravje in potem vse preostale stvari."