Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs: Na ravni EU moramo vložiti še več napora za zaščito otrok pred spolnimi zlorabami prek spleta

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes udeležil virtualnega srečanja Internetnega foruma EU, ki ga je sklicala Evropska komisija.

Udeleženci foruma, ki združuje internetno industrijo, Evropsko komisijo, države članice in druge deležnike kot na primer Europol in Koordinatorja EU za boj proti terorizmu, so razpravljali o ukrepih za zmanjšanje širjenja terorističnih in nasilnih ekstremističnih vsebin na spletu. Pri tem dodaten izziv predstavljata zloraba sodobnih tehnologij za namen terorizma in šifriranje, kar otežuje pravočasno in učinkovito odkrivanje tovrstnih vsebin na spletu. Tudi zato je Evropska komisija skupaj z Europolom in državami članicami novembra lani pripravila teoretično vajo, v kateri je sodelovala tudi Slovenija, da se preizkusi mehanizem Krizni protokol EU. Namen protokola je doseči usklajen odziv na čezmejno množično zlorabo interneta.

Minister Aleš Hojs na virtualnem zasedanju Internetnega foruma EU

Minister Aleš Hojs na virtualnem zasedanju Internetnega foruma EU

1 / 2

V razpravi so se udeleženci dotaknili tudi izzivov v boju proti spolnemu izkoriščanju otrok prek spleta. Tema je še posebej pomembna tudi za Slovenijo, skupaj z Nemčijo in Portugalsko jo je namreč v 18-mesečnem programu tria identificirala kot prednostno nalogo med predsedovanjem Svetu EU. "Gre za eno najbolj zavržnih in najresnejših oblik kriminala, še posebej zaskrbljujoče pa je, da se v svetovnem merilu v EU izmenja največ posnetkov zlorabe otrok na spletu," je povedal minister Aleš Hojs. Temu botruje tudi dejstvo, da se je še okrepilo šifriranje sporočil, kar za organe pregona prestavlja poseben izziv. "Zato moramo na ravni EU vložiti še več napora in najti ustrezne rešitve, ki bi na eni strani zagotavljale zasebnost pri elektronski komunikaciji, hkrati pa, kar je še pomembneje, zagotovilo varnost in zaščito otrok pred spolnimi zlorabami in spolnim izkoriščanjem prek spleta," je poudaril minister.