Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. januarja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 23. 1. 2021 opravljenih skupaj 958.927 testiranj (PCR in HAGT). 23. 1. 2021 je bilo opravljenih 2.975 testiranj (2.140 PCR in 835 HAGT) in potrjenih 537 novih okužb s COVID-19 (503 PCR in 34 HAGT), kar skupno znaša 18,1 odstotek pozitivnih testov (23,5 odstotka PCR in 4,1 odstotek HAGT). Do 23. 1. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 48.717 oseb, z dvema odmerkoma pa 6.963.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 23. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.149 bolnikov s COVID-19, od tega 190 na intenzivni negi, 36 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 31 oseb, od marca skupaj 3.360. Včeraj je bila v državi uradno potrjena okužba z angleškim sevom koronavirusa.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 24. 1. 2021 vključenih 516 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 30 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin, usklajevale pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudile pomoč pri šolanju, zagotavljale varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice, ter pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

V regijah z boljšo epidemiološko sliko potekajo priprave na množično testiranje zaposlenih v vrtcih in izobraževalnih ustanovah, ki se bodo odprli 26. 1. 2021.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Med vikendom imajo organizirana dežurstva oziroma so vodje in določeni strokovni sodelavci dosegljivi po telefonu. Odgovarjali so na maloštevilna vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti.

Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje je organiziral novinarsko konferenco, na kateri je predsednik Vlade RS predstavil razmere v državi in podatke o novem angleškem sevu koronavirusa. Število okužb se ne zmanjšuje tako hitro, kot je bilo pričakovati, zato bo potrebna skrajna previdnost, da se stanje ne bo ponovno poslabšalo. Dodatno zaskrbljenost vzbuja zamuda pri dobavi cepiv.

Včeraj je bil v državi s pomočjo evropskega sistema za zgodnje obveščanje odkrit prvi primer angleškega seva koronavirusa. Gre za državljana Kosova, ki ima v Sloveniji začasno prebivališče in je pripotoval iz Belgije.

Slovenija je od Slovaške prejela teste, ki so posebej občutljivi na sev, saj klasični PCR testi ne ločijo med različnimi mutacijami koronavirusa. S temi testi bodo po regijah ponovno pregledali okoli deset odstotkov PCR testov, ki so bili pozitivni od 11. 1. 2021 naprej. Tako bomo dobili boljšo sliko o tem, kakšna je prisotnost angleškega seva koronavirusa v državi, za katerega je značilno, da se širi hitreje in je bolj nalezljiv.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.15 se je na Voglu, občina Bohinj, poškodoval turni smučar. Gorski reševalci Gorsko reševalne službe (GRS) Bohinj so poškodovancu nudili prvo pomoč in ga pripravili na transport s helikopterjem. V SB Jesenice ga je nato prepeljala posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP na Brniku.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.10 so se na Gasilski ulici v naselju Višnja Gora, občina Ivančna Gorica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Višnja Gora so pogasili požar, očistili dimnik ter opravili pregled s termovizijsko kamero. Odsvetovali so kurjenje do pregleda pooblaščenega dimnikarja.

Izpostava Maribor

Ob 15.41 je na Sredmi v naselju Bresternica, občina Maribor, zagorelo v stanovanjskem objektu. Požar, ki je zajel ostrešje in bivalni del v velikosti okoli 80 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Studenci, Kamnica in Maribor mesto ter gasilci Gasilske brigade (GB) Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.24 je v Tišini zagorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tišina, Tropovci in Petanjci so požar pogasili in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

Izpostava Postojna

Ob 15.35 je v naselju Kazlje, občina Sežana, zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Sežana in ZGRS Sežana so požar, ki je poškodoval peč na drva in električno napeljavo, pogasili, preprečili nadaljnje puščanje vode, iz kleti prečrpali vodo in tako omogočili lastniku sanacijo prostora. Dežurni električar je odklopil elektriko.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ptuj

Ob 19.51 je v Lancovi vasi, občina Videm, pri uvozu na avtocesto gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Tržec.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.52 je na Celovški cesti v Ljubljani gorelo v zabojniku za mešane komunalne odpadke. Stanovalca sta delno pogasila požar pred prihodom gasilcev GB Ljubljana in PGD Šentvid, ki so požar dokončno pogasili in preventivno pregledali okolico.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Trbovlje

Ob 10.23 so na cesti Šklendrovec–Sopota v občini Zagorje ob Savi gasilci PGD Zagorje – mesto in Trbovlje – mesto zaradi razlitega goriva posuli z vpojnim sredstvom in sprali cestišče na dolžini približno 14 kilometrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.30 sta v bližini Kromberka, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) odstranila in do uničenja shranila na varno najdena ubojna sredstva v skupni masi 14 kilogramov.

Ob 16.12 so na območju Cerja v občini Miren-Kostanjevica našli 22 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev, skupne mase 135,1 kilogramov, italijanske izdelave iz prve svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so nevarne najdbe odstranili in shranili na varno.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Brežice

Ob 19.41 je prišlo do izpada daljnovoda na območju Dobove v občini Brežice. Brez električnega napajanja je bilo približno 1700 odjemalcev. Napaka je bila odpravljena ob 20.46.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 14.31 so na Deteljici, občina Tržič, gasilci PGD Bistrica pri Tržiču s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja ter tako omogočili reševalcem NMP Tržič vstop do obolele in onemogle osebe. Na kraju so bili tudi prisotni policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.15 je na Gorjančevi ulici v Ljubljani iztekala voda v nenaseljeni stanovanjski hiši. Gasilci GB Ljubljana izteklo vodo posesali ter izklopili elektriko.

Ob 9.17 je na Dunajski cesti v Ljubljani počila cev na vodovodnem omrežju. Voda je zalila objekta v bližini. Nadaljnje iztekanje so preprečili dežurni delavci komunalnega podjetja, vodo iz kletnih prostorov obeh objektov pa so prečrpali gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče.

Ob 23.39 je v stanovanju na Fabianijevi ulici v Ljubljani občan padel in ni mogel vstati. Gasilci GB Ljubljana so preko balkona vstopili v stanovanje in odprli vhodna vrata, da so reševalci lahko prevzeli poškodovanca.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.43 so Na Skali v Bovcu gasilci PGD Bovec s tehničnim posegom izvlekli nazaj na vozišče osebno vozilo, ki je zaradi neugodnih vremskih razmer zapeljal z vozišča.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.18 so na Partizanski poti v Slovenj Gradcu gasilci PGD Slovenj Gradec s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje in nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem ter nato pomagali reševalcem pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Razmere v gorah

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/