Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. januarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 22. 1. 2021 opravljenih skupaj 955.952 testiranj (PCR in HAGT). 22. 1. 2021 je bilo opravljenih 11.950 testiranj (4.405 PCR in 7.545 HAGT) in potrjenih 1.506 novih okužb s COVID-19 (1.167 PCR in 339 HAGT), kar skupno znaša 12,6 odstotka pozitivnih testov (26,5 odstotka PCR in 4,5 odstotka HAGT). Do 22. 1. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 48.170 oseb, z dvema odmerkoma pa 6.669.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 22. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.129 bolnikov s COVID-19, od tega 192 na intenzivni negi, 90 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 20 oseb, od marca skupaj 3.329.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 23. 1. 2021 vključenih 570 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 28 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

23. 1. 2021 so se v statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko sprostili nekateri ukrepi. Te regije so Gorenjska, Koroška, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska, Podravska, Primorsko-notranjska, Zasavska, Pomurska in Savinjska. Ob upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa so odprti knjižnice, galerije in muzeji. Smučanje je dovoljeno osebam, ki predložijo negativni test na COVID-19. Ta ni potreben za otroke do 12. leta, ki smučajo v spremstvu staršev. Odprte so lahko specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice in delavnice za popravilo koles. Ukrepi po regijah so opisani na spletišču državne uprave https://www.gov.si/zbirke/seznami/ukrepi-za-zajezitev-sirjenja-covid-19-po-regijah/.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Pripadniki Civilne zaščite (CZ), redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin, usklajevale pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudile pomoč pri šolanju, zagotavljale varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice, ter pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

V zdravstvenih domovih v statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko se ob ponovnem odpiranju vrtcev in šol (1. triada) pripravljajo na testiranje zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Med vikendom imajo nekatera ministrstva organizirana dežurstva oziroma so vodje in določeni strokovni sodelavci dosegljivi po telefonu.

Poplave

Izpostava Kranj

Ob 6.20 je v Ovsišah pri Podnartu, občina Radovljica, zaradi zamašene pretočne cevi, potok prestopil bregove. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Podnart so očistili cev in sprostili pretok vode.

Ob 8.48 je hudournik v Podljubelju, občina Tržič, prestopil breg in ogrožal stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Podljubelj so nudili pomoč pri postavitvi protipoplavnih vreč ter očistili strugo potoka in propust.

Ob 9.24 so v Ročevnici, občina Tržič, posredovali gasilci PGD Bistrica pri Tržiču, kjer je meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše. Gasilci so vodo izčrpali in posesali.

Ob 9.53 so v Podljubelju, občina Tržič, posredovali gasilci PGD Podljubelj, kjer je voda drla preko ceste. Gasilci so preusmerili vodo nazaj v potok.

Ob 14.10 je v naselju Spodnje Jezersko, občina Jezersko, meteorna voda zalila klet stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Jezersko so vodo izčrpali in zamenjali odtočne cevi v objektu.

Ob 21.51 so na Letališki ulici v Vogljah, občina Šenčur, gasilci PGD Voglje, iz podvoza pod avtocesto izčrpali meteorno vodo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.06 je v kraju Čezsoča, občina Bovec, meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše. Gasilca PGD Bovec sta vodo izčrpala in preventivno pustila vodno črpalko v kleti objekta.

Ob 14.24 je v Industrijski coni v Bovcu zaradi puščanja strehe podjetja meteorna voda zalivala skladiščne prostore. Gasilci PGD Bovec so s ponjavo prekrili streho in prečrpali vodo, ki se je nabrala v objektu.

Plazovi

Izpostava Kranj

Ob 7.11 se je na Bledu, naselje Mlin, na Prežihovi cesti sprožil zemeljski plaz. Ogled je opravljen s strani občinskega štaba civilne zaščite Bled. Na kraju dogodka je ugotovljeno, da se je plaz sprožil zaradi meteorne vode. Na kraj dogodka je bila napotena ekipa, ki je s stroji meteorno vodo preusmerila v bližnji potok. O dogodku so obveščene pristojne službe na občini Bled. Geolog bo opravil ogled plazu v ponedeljek. Škoda na objektih ni nastala.

Izpostava Nova Gorica

V jutranjih urah se je na cesto Bovec–Predel usul snežni plaz. Cesta je zaprta, obveščene so pristojne službe, ki bodo poskrbele za sanacijo..

Ob 16.41 je v bližini stanovanjskega objekta v Spodnji Kanomlji, občina, Idrija, prišlo do podora zemljine. Predstavniki CZ Občine Idrija so postavili opozorilno signalizacijo. Obveščene so pristojne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.58 se je na cesto Črna na Koroškem–Sleme, v naselju Javorje, v občini Črna na Koroškem, sprožil zemeljski plaz, ki je oviral promet. Posredovali so dežurni delavci cestnega podjetja, ki so s pomočjo delovnega stroja odstranili zemljino in kamnino iz cestišča. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 7.01 se je na cesto Črna na Koroškem–Bistra v občini Črna na Koroškem sprožil plaz zemljine in kamnin, ki je zaprl cesto. Posredovali so gasilci PGD Črna na Koroškem, ki so s pomočjo delovnega stroja iz režijskega obrata Komunale Črna zemljino in kamnino odstranili s cestišča ter sprostili promet. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 8.03 je v naselju Bistra v občini Črna na Koroškem, zaradi zamašene gozdne vlake, naplavina in zemljina ogrožala stanovanjska objekta. Posredovali so gasilci PGD Črna na Koroškem, ki so s pomočjo delovnega stroja sanirali vlako ter odstranili naplavine in zemljino. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 14.59 se je na cesto Črna na Koroškem–Sleme, v naselju Javorje, občini Črna na Koroškem, sprožil zemeljski plaz. Dežurni delavci cestnega podjetja bodo plaz sanirali v naslednjih dneh. Cesta je do nadaljnjega zaprta.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10. 30 se je v Pamečah, občina Slovenj Gradec, med delovnim procesom poškodoval delavec. Posredovali so gasilci PGD Slovenj Gradec , ki so nudili pomoč reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so poškodovano osebo prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.11 je na Ravne na Koroškem poletel helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor in od tam v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor prepeljal obolelo osebo. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 11.22 sta v kraju Ravno, občina Krško, trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, ki so protinaletno in protipožarno zavarovali kraj, odklopili akumulatorja in pomagali reševalcem pri prenosu poškodovanih oseb do reševalnega vozila. Reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Krško in Brežice so tri poškodovane osebe oskrbeli in jih prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.21 se je na Krumperški ulici v Zaborštu, občina Domžale, poškodovala voznica osebnega vozila, ko je zapeljala na rob vozišča in je vozilo nasedlo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so poškodovano oskrbeli in jo predali reševalcem NMP Domžale, ki so jo prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.21 je voznica osebnega vozila v naselju Vogričevci, občina Ljutomer, zapeljala s cestišča ter se prevrnila na streho. Pri tem je utrpela lažje telesne poškodbe. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka ter avto postavili na kolesa.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 13.03 je v Dobračevski ulici v Žireh prišlo do dimniškega požara. Posredovali so gasilci PGD Dobračeva, ki so počakali, da so saje pogorele in s termo kamero pregledali okolico dimnika. Dimnik so nato očistili in stanovalcu naročili, da mora poklicati dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.25 je na Poljanskem nasipu v Ljubljani v poslopju Cukrarne gorela manjša elektro omarica. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so požar pogasili in objekt prezračili. Dežurni električar je pregledal omarico in izvedel ustrezne ukrepe.

Ob 10.32 je v Ulici Konrada Babnika v Ljubljani zagorela grelna blazina na kavču v dnevni sobi stanovanja. Lastnik je požar delno pogasil sam, gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana Šentvid pa so ga dokončno pogasili in prezračili prostore.

Ob 12.28 je v naselju Veliki Vrh pri Šmarju, občina Grosuplje, gorelo v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Grosuplje in Šmarje Sap so požar pogasili in očistili tuljavo.

Ob 20.34 je na Bratislavski cesti v Ljubljani gorel reklamni napis. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova – Sneberje – Novo Polje.

Izpostava Maribor

Ob 15.53 je na Lackovi cesti v naselju Limbuš, občina Maribor, prišlo v stanovanjski hiši do dimniškega požara. Posredovali so gasilci PGD Pekre in GB Maribor, ki so varovali objekt do izgoretja saj v dimniku in nato še prezračili prostore.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.55 so v Sečjem selu, občina Črnomelj, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vinica so nadzorovali izgorevanje saj, izpraznili peč, ohladili dimnik in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.59 so se na Vorančevi ulici v Radljah ob Dravi, zaradi okvare centralne peči, zadimili kletni prostori stanovanjske hiše. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so prezračili prostore ter očistili kurišče centralne peči.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 05.51 je v Gajih, občina Celje, prišlo do povečane koncentracije plina v objektu. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so opravili meritve ter ugotovili presežene vrednosti plina v objektu, zato so plinsko peč izklopili, prezračili prostore ter prepovedali uporabo peči do prihoda serviserja.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ptuj

Ob 17.08 so v naselju Loperšice, občina Ormož, opazili odpadno motorno olje v obcestnem jarku. Gasilci PGD Ormož so v obcestnem jarku v dolžini 20 metrov odpadno motorno olje odstranili. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 10.36 je v Birni vasi, občina Sevnica, občan v potoku našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske in Ljubljanske regije so minometno mino, kalibra 81 mm in vžigalnik minometne mine, nemške izdelave, ostanka iz druge svetovne vojne, odstranili in uničili na varnem kraju.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 22.01 je v Ulici Istrskega odreda, občina Koper, v stanovanju puščala voda. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in delavci komunalnega podjetja.

Izpostava Kranj

Ob 2.08 je v Podljubelju občina Tržič je voda zalila kletne prostore objekta. Gasilci PGD Podljubelj so izčrpali vodo iz objekta.

Ob 3.53 je v podjetju Acroni na Cesti Borisa Kidriča na Koroški Beli, občina Jesenice, počila vodovodna cev sistema za hlajenje peči. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so izčrpali okoli 15 kubičnih metrov vode izpod peči.

Ob 15.35 so v naselju Podlubnik v Škofji Loki gasilci PGD Stara Loka s tehničnim posegom odprli vhodna vrata na stanovanjskem objektu in omogočili vstop reševalcem NMP Škofja Loka do obolele osebe.

Ob 20.03 so na Belski cesti v Preddvoru, gasilci GARS Kranj, z vitlom izvlekli reševalno vozilo nazaj na cestišče, katero je obstalo v blatu.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.51 je prišlo v ulici Cerkovnik v Šmartnem pri Litiji do izlitja vode v kleti stanovanjske hiše zaradi okvare bojlerja. Gasilci PGD Šmartno pri Litiji so prečrpali približno 300 litrov vode.

Ob 22.13 so na Fajfarjevi ulici v Domžalah, gasilci CZR Domžale, prenesli  bolnika iz stanovanja v reševalno vozilo.

Izpostava Maribor

Ob 11.18 se je v Lovrencu na Pohorju drevo podrlo na cestišče. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so drevo razžagali, odstranili in počistili cestišče.

Ob 14.06 so v Krivem Vrhu, občina Sveta Ana, v dvigalu ostale ujete tri osebe. Posredovali so gasilci PGD Sveta Ana in GB Maribor, ki so s tehničnim posegom odprli vrata dvigala in rešili ujete osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.28 je v naselju Radomerščak, občina Ljutomer, drevo padlo na stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Ljutomer in Radomerje so drevo odstranili.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.38 je na cesti Jerneja vas–Dobliče, občina Črnomelj, drevo padlo na cesto. Gasilci PGD Dobliče so razžagali in odstranili drevo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.10 so v naselju Bistra, v občini Črna na Koroškem, gasilci PGD Črna na Koroškem ponovno posredovali na lokaciji plaza, kjer so sanirali posledice plaza ter očistili propuste okrog objektov.

Ob 20.05 je na glavni cesti v naselju Vrhe, občna Slovenj Gradec, večja skala ovirala promet. S cestišča so jo odstranili delavci cestnega podjetja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/