Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. januarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

 1. Povzetek poročila

 V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 21. 1. 2021 opravljenih skupaj 944.002 testiranj (PCR in HAGT). 21. 1. 2021 je bilo opravljenih 11.149 testiranj (4.872 PCR in 6.277 HAGT) in potrjenih 1.439 novih okužb s COVID-19 (1.115 PCR in 324 HAGT), kar skupno znaša 12,9 odstotka pozitivnih testov (22,9 odstotka PCR in 5,2 odstotka HAGT). Do 21. 1. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 46.467 oseb, z dvema odmerkoma pa 5.631.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 21. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.140 bolnikov s COVID-19, od tega 185 na intenzivni negi, 95 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 25 oseb, od marca skupaj 3.309.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 22. 1. 2021 vključenih 1.426 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 248 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je obiskal Štab Civilne zaščite (CZ) za Pomurje, kjer se je sestal s Poveljnikom CZ RS in Štabom CZ za Pomurje, ki so mu predstavili aktivnosti Civilne zaščite ob epidemiji v regiji.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin, usklajevale pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudile pomoč pri šolanju, zagotavljale varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice, ter pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Poplave

Izpostava Kranj

Ob 6.11 je v Hlebcah, občina Radovljica, meteorna voda ogrožala stanovanjski objekt. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Hlebce so s tehničnim posegom odmašili cev in omogočili normalno odtekanje vode.

Ob 10.35 so v Logu, občina Kranjska Gora, gasilci PGD Kranjska Gora, prečrpali meteorno vodo in namestili protipoplavne vreče.

Ob 19.08 je v Kosovi ulici na Jesenicah meteorna voda tekla po cesti in ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so s protipoplavnimi vrečami preusmerili vodo in zavarovali objekt.

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.18 je v naselju Idrsko, občina Kobarid, meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Kobarid, ki so vodo izčrpali.

 

Plazovi

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.01 se je na cesti med Bovcem in Sočo pri odcepu za Lepeno, občina Bovec, sprožil snežni plaz v dolžini okoli 50 metrov. Ker je obstajal sum, da so pod plazom zasuti avtomobili so bili aktivirani reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bovec, ki so s pomočjo lavinskega psa pregledali plazovino. Snežni plaz so s pomočjo strojne mehanizacije odstranili delavci cestnega podjetja.

Ob 12.12 se je na cesto Libušnje–Kobarid v občin Kobarid vsul zemeljski plaz. Cesta je trenutno zaprta. Plaz so si ogledali predstavniki CZ občine Kobarid in gasilci PGD Kobarid.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.08 se je na cesto Kotlje–Slovenj Gradec v naselju Vrhe, občina Slovenj Gradec, vsulo kamenje. Gasilci PGD Sele - Vrhe so zavarovali kraj dogodka in pomagali podjetju Vzdrževanje in obnova cest (VOC) Celje pri čiščenju ceste.

 

Močan veter

Izpostava Ljubljana

Ob 13.33 se je v naselju Banija v občini Ig drevo podrlo na gostinski objekt. Posredovali so gasilci PGD Ig, ki so odstranili dve drevesi in zasilno prekrili streho.

Izpostava Ptuj

Ob 14.48 je v naselju Cerovec Stanka Vraza, občina Ormož, močan sunek vetra podrl drevo, ki je padlo med stanovanjsko hišo in gospodarsko poslopje. Veje so oplazile in poškodovale del strehe na stanovanjski hiši ter uničile streho gospodarskega objekta velikosti okoli 8x4 metre. Gasilci PGD Žerovinci in Ivanjkovci so z nadomestno strešno kritino prekrili okoli 5 kvadratnih metrov poškodovane strehe na stanovanjskem objektu, gospodarski objekt prekrili s folijo ter razžagali in odstranili podrto drevo.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 15.04 so na Šaleški cesti v občini Velenje gasilci PGD Velenje s pomočjo avtolestve nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) pri transportu obolele osebe iz petega nadstropja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 22.55 je v naselju Platinovec v občini Šmarje pri Jelšah osebno vozilo zapeljalo z vozišča. V nesreči se je poškodovala ena oseba. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Šmarje pri Jelšah. Reševalci so poškodovanega oskrbeli na kraju in odpeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.14 je na štajerski avtocesti pred izvozom Šentjakob, občina Ljubljana, v smeri Domžal osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo in obstalo na prehitevalnem pasu. Posredovali si gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.26 je v bližini vasi Plužna, občina Bovec, zaradi snega in leda osebno vozilo zapeljalo s ceste. Posredovali so gasilci PGD Bovec, ki so vozilo potegnili nazaj na cestišče. Poškodovanih oseb ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 7.58 je v naselju Žegar v občini Šentjur zagorelo na podstrešju stanovanjske hiše. Gasilci PGD Prevorje in Loka pri Žusmu so požar omejili in pogasili ter objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 6.20 so v Britofu, občina Kranj, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj in PGD Britof so dimniški požar pogasili in prepovedali uporabo dimniške tuljave do dimnikarskega pregleda.

Ob 7.31 so v Ulici Bratov Praprotnik v Naklem zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Naklo so saje pogasili in pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero.

Ob 20.22 so se na Razgledni cesti na Bledu vnele saje v dimniku objekta. Gasilci PGD Rečica so požar pogasili ter okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.27 so zagorele saje v dimniški tuljavi na Velikem Vrhu pri Šmarjah v občini Grosuplje. Posredovali so gasilci PGD Grosuplje in Šmarje-Sap, ki so počakali, da so saje dogorele, prezračili prostore ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Ob 19.52 so na Zadobrovški cesti v Ljubljani gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova, Sneberje, Ljubljana-Polje so dimnik očistili in pregledali s termovizijsko kamero ter lastnici odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.23 so v Ivanjševskem Vrhu, občina Gornja Radgona, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Gornja Radgona, Ivanjševci in Negova, ki so počakali, da so saje dogorele in pregledali prostore s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.50 je zagorelo v garažnih prostorih stanovanjskega objekta v Drnovku, občina Brda. Požar je sam pogasil lastnik garaže, pri čemer se je lažje poškodoval in je sam poiskal zdravniško pomoč. Gasilci PGD Dobrovo in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost Gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so opravil pregled garaže in na prosto iznesli ožgane stvari.

 

Požari na delovnih, kmetijskih in gradbenih strojih

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.58 je v naselju Črešnjevci, občina Gornja Radgona, zagorel kmetijski stroj. Goreči stroj so pogasili gasilci PGD Gornja Radgona, Zbigovci, Črešnjevci in Orehovci, pri tem pa je prišlo tudi do izlitja hidravličnega olja, katerega so gasilci nevtralizirali ter očistili kraj izlitja.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.43 so v Tomšičevi ulici, občina Idrija, stanovalci v večstanovanjskem objektu zaznali močan vonj po plinu. Gasilci PGD Idrija so iz objekta iznesli poškodovano jeklenko plina, prezračili prostore in izmerili koncentracijo plina.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 9.10 so v naselju Starod, občina Ilirska Bistrica, gasilci PGD Ilirska Bistrica, z vpojnimi sredstvi posuli razlito motorno olje na obeh pasovih cestišča v dolžini 800 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.39 so delavci komunalnega podjetja na deponiji na Cesti 25. junija v Novi Gorici naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije, ki sta odstranila in do uničenja shranila v primerno skladišče topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 23.18 so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje posredovali na Novem trgu v Celju, kjer je prišlo do izliva vode. Gasilci so našli mesto puščanja vode, zaprli glavni ventil za vodo, obvestili upravnika objekta ter počakali na dežurnega vodovodarja.

Izpostava Kranj

Ob 21.58 je na Spodnjem Jezerskem v občini Jezersko voda vdrla v klet. Gasilci PGD Jezersko so izčrpali vodo ter prebili odtočno cev.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.48 so v Milčinskega ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in s tem omogočili reševalcem dostop do onemogle osebe.

Izpostava Maribor

Ob 7.36 so v naselju Zgornja Gorica v občini Rače – Fram gasilci PGD Spodnja in Zgornja s cestišča razžagali in odstranili dve podrti drevesi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje je predvsem v Julijskih Alpah ter zahodnih in osrednjih Karavankah zaradi velike količine novega snega, nižje pa zaradi dežja, nevarnost snežnih plazov velika.

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/