Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na zasedanju Evropskega sveta o COVID-19

Predsednik vlade Janez Janša je v četrtek sodeloval na videozasedanju članov in članic Evropskega sveta. Evropski voditelji in voditeljice so izmenjali najboljše prakse v zvezi z ukrepi, ki so jih sprejeli za omejitev koronavirusa in razpravljali o obetih za prihodnje tedne.

Voditelji in voditeljice Evropske unije so na videozasedanju ocenili zdravstveni položaj in ob tem opozorili na resnost položaja zlasti zaradi nove različice virusa. Odločeni so, da omejijo širjenje virusa s sprejetjem podobnih ukrepov po državah članicah. Pri tem je ključnega pomena povečanje zmogljivosti pri določanju zaporedja.

Meje morajo ostati odprte, da se zagotovi delovanje enotnega trga, vključno s pretokom osnovnih dobrin in storitev. Do vsesplošnih prepovedi potovanj ne sme prihajati, vendar pa bodo morda potrebni ukrepi, ki omejujejo nenujna potovanja v Evropski uniji, da se omeji širjenje virusa.

Kot je po zasedanju sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel bo Svet ob spoštovanju svojih načel morda moral preučiti svoja priporočila glede potovanj v Uniji in nenujnih potovanj v Unijo zaradi tveganj, ki jih prinašajo nove različice virusa.

V zvezi s testiranjem pa so voditelji in voditeljice EU zadovoljni z doslej opravljenim delom in dogovorom o hitrih antigenskih testih ter vzajemnem priznavanju rezultatov testiranja.

Druga pomembna tema, o kateri je bilo govora na četrtkovem zasedanju, je bila povezana s cepljenjem. Voditelji in voditeljice EU bi radi pospešili cepljenje. V zvezi s tem morajo podjetja spoštovati svoje zaveze glede dobav. Na zasedanju so voditelji in voditeljice znova poudarili, da mora razdeljevanje cepiv potekati hkrati in sorazmerno glede na število prebivalstva. Znova so potrdili potrebo po skrbnem nadaljnjem spremljanju postopka cepljenja.

Prav tako so se voditelji in voditeljice dogovorili, da bodo preverili vsa možna sredstva za zagotavljanje hitre dobave, vključno z zgodnjim razdeljevanjem, da se preprečijo zamude.

Evropski voditelji in voditeljice so se dogovorili, da bodo pripravili standardizirano in medsebojno uporabno dokazilo o cepljenju za zdravstvene namene. Pozneje bodo določili, v kakšnih okoliščinah se bodo ta dokazila uporabljala. Voditelji so tudi znova izrazili svojo solidarnost s tretjimi državami, katerim je treba kar najhitreje zagotoviti učinkovito podporo.