Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. januarja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 20. 1. 2021 opravljenih skupaj 932.853 testiranj (PCR in HAGT). 20. 1. 2021 je bilo opravljenih 11.599 testiranj (4.813 PCR in 6.786 HAGT) in potrjenih 1.445 novih okužb s COVID-19 (1.166 PCR in 279 HAGT), kar skupno znaša 12,5 odstotka pozitivnih testov (24,2 odstotka PCR in 4,1 odstotka HAGT). Do 20. 1. 2021 je bilo cepljenih 47.931 prebivalcev.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 20. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.159 bolnikov s COVID-19, od tega 183 na intenzivni negi, 96 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 27 oseb, od marca skupaj 3.284.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 21. 1. 2021 vključenih 1.315 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 253 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih. Ministrstvu za zdravje je posredoval informacijo o opažanjih pri izvajanju HAGT testov za diagnostiko COVID-19 na terenu in predlog za okrepitev ozaveščanja javnosti.

V mobilnem stacionariju (Mobstac) so taborniki menjali zračne loke.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalnem in regijskem nivoju.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin, usklajevale pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudile pomoč pri šolanju, zagotavljale varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice, ter pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti ter psihosocialno pomoč na za to vzpostavljenih telefonskih številkah. Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevajo potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe nadzorujejo izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Potresi

Ob 4.15 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje zabeležili potres magnitude 1,8 v bližini Vrhnike, 20 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Vrhnike, Horjula in Polhovega Gradca. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Ob 7.11 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 1,5 v bližini Jelšan, 60 km južno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Jelšan. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Močan veter

Močan veter je preko dneva povzročil nekaj nevšečnosti v občinah Destrnik, Gornji Grad, Oplotnica, Podvelka, Slovenske Konjice, Šentjernej in Velenje. Veter je podiral drevesa in odkril strehe dveh objektov. Zaradi podrtega drevja je bilo neprevoznih nekaj cest. Posledice so odpravljali gasilci 5 prostovoljnih društev na devetih lokacijah ter delavci komunalnih in drugih podjetij.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 14.24 se je na Kamniški cesti v Preserjah pri Radomljah, občina Domžale, osebno vozilo trčilo v avtobusno postajo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) nudili pomoč vozniku, odstranili nevarne dele nadstrešnice avtobusne postaje, po razlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva in očistili cestišče.

Ob 17.54 je v naselju Turjak, občina Velike Lašče, osebno vozilo zapeljalo s cestišča, priletelo v ograjo ter se zaletelo v drevo. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ribnica, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu ter nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri pregledu lažje poškodovanega voznika.

Ob 19.20 je na Kamniški cesti v naselju Rodica, občina Domžale, voznik z osebnim vozilom trčil v pešca na električnem skuterju. Posredovali so gasilci CZR Domžale, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter s tehničnim posegom izvlekli poškodovani skuter izpod osebnega vozila. Gasilci so nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Domžale. Reševalci NMP Domžale so poškodovano osebo oskrbeli in jo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 13.36 je v Pristaniški ulici v Kopru zagorelo v elektro omarici v poslovni stavbi. Gasilci JZ GB Koper so opravili strokovni ogled in zavarovali kraj dogodka. Delavci Elektro Primorske so okvaro odpravili.

Izpostava Maribor

Ob 15.56 je večstanovanjskem objektu v Prušnikovi ulici v Mariboru zagorelo v kuhinji stanovanja. Še pred prihodom gasilcev Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor je lastnica stanovanja ogenj pogasila. Gasilci so na kraju dogodka preventivno z merilnikom preverili morebitno prisotnost monoksida ter prezračili stanovanje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 18.15 je v kraju Zamarkova v občini Lenart zagorel odpadni les na deponiji. Gasilci PGD Lenart so ogenj pogasili .

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.54 sta v Kostanjevici na Krasu, občina Miren - Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila najdeno ročno bombo, z maso 1,2 kilograma, avstroogrske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne. Do uničenja sta jo uskladiščila.

Ob 12.53 sta v naselju Grgar, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja uskladiščila najdeno topovsko granato kalibra 75 milimetrov, z maso 7 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 17.00 so pri naselju Voglarji, občina Nova Gorica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranili najdenih 435 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev iz obdobja 1. in 2. svetovne vojne. Najdbe, s skupno maso okoli 2400 kilogramov, so do uničenja ustrezno uskladiščili.

Izpostava Postojna

Ob 11.15 je v naselju Brestovica pri Komnu, občina Komen, občan pri hiši naletel na topovsko granato kalibra 75 mm, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije, ki sta nevarno najdbo odpeljala na varno v skladišče.

Ob 13.00 je v naselju Brestovica pri Komnu, občina Komen, občan pri hiši naletel na dve topovski granati, vzidani v betonske stebre. Topovski granati kalibra 65 mm, mase po 4 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije varno odstranila in odpeljala v skladišče.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Brežice

Ob 20.43 je bilo na Senovem in nekaterih okoliških naseljih v občini Krško, zaradi okvare na kablovodu Senovo, brez oskrbe z električno energijo 1392 odjemalcev. Delavci Elektra Celje so ob 21.24 napako odpravili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.27 so na Kardeljevem trgu v Velenju gasilci PGD Velenje iz pokvarjenega dvigala rešili tri osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.37 so v Trnovskem pristanu v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba in ji do prihoda reševalcev NMP nudili pomoč.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.11 so v Grilčevi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija iz zaustavljenega dvigala rešili osebo in izklopili dvigalo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko opozorilo 

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

 Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/