Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. januarja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. POVZETEK POROČILA

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 19. 1. 2021 opravljenih skupaj 921.254 testiranj (PCR in HAGT). 19. 1. 2021 je bilo opravljenih 11.308 testiranj (5.384 PCR in 5.924 HAGT) in potrjenih 1.698 novih okužb s COVID-19 (1.396 PCR in 302 HAGT), kar skupno znaša 15 odstotka pozitivnih testov (25,9 odstotka PCR in 5,1 odstotka HAGT). Do 19 1. 2021 je bilo cepljenih 43.869 prebivalcev.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 20. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.178 bolnikov s COVID-19, od tega 179 na intenzivni negi, 125 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 26 oseb, od marca skupaj 3.257.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 20. 1. 2021 vključenih 1.429 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 249 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin, usklajevale pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudile pomoč pri šolanju, zagotavljale varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice, ter pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti ter psihosocialno pomoč na za to vzpostavljenih telefonskih številkah. Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevajo potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe nadzorujejo izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 14.46 je helikopter Slovenske vojske skupaj z ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči poletel iz Maribora v Mozirje, kjer je od reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Mozirje in Velenje prevzel obolelo osebo in jo prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Mozirje so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.55 se je v Polžanski vasi v občini Šmarje pri Jelšah zgodila prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in s tehničnim posegom rešili ujeto osebo v vozilu. Poškodovano osebo so NMP Šmarje pri Jelšah odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Kranj

Ob 13.41 sta na ulici Savska Loka v Kranju trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci GARS Kranj, ki so kraj dogodka prometno in požarno zavarovali, na vozilih odklopili akumulatorja, sanirali iztekle tekočine in pomagali reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Maribor

Ob 13.58 sta na Ptujski cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Maribor so poškodovanemu vozniku nudili prvo pomoč, reševalci NMP Maribor pa so ga prepeljali v UKC Maribor. Gasilci so še na obeh vozilih odklopili akumulatorja in počistili razlite motorne tekočine.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.41 je v Andražu nad Polzelo v občini Polzela zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Ogenj je ugasnil še pred prihodom gasilcev. Gasilci PGD Andraž nad Polzelo, Polzela in Ločica ob Savinji so zavarovali kraj, pogasili manjša žarišča, izmerili vsebnost plinov in na prosto iznesli ožgan inventar.

Ob 18.16 so v Paki, občina Vitanje, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Vitanje, ki so zavarovali kraj dogodka, odstranili gorivo iz kurišča ter s termo kamero pregledali dimnik in objekt.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.23 je v bližini industrijske coni v Šiški v Ljubljani gorela vrtna lopa. Požar na velikosti okoli devetih kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška.

Ob 19.46 je na ulici Pod gozdom cesta IV v Grosupljem zagorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Gasili PGD Grosuplje so s termovizijsko kamero pregledali dimnik in svetovali lastniku, da do prihoda dimnikarske službe ne kuri.

Ob 22.45 so v naselju Vrhpolje, občina Kamnik, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kamnik in Nevlje so pregledali dimnik in prostore s termovizijsko kamero in preverili prostore z merilnikom nevarnih plinov.

Izpostava Maribor

Ob 21.01 so se v naselju Čadramska vas, občina Poljčane, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Poljčane so objekt varovali do izgoretja saj in očistili dimnik.

Izpostava Ptuj

Ob 21.57 so v naselju Zabovci, občina Markovci, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Zabovci in Bukovci so zaprli dovod zraka v peč, počakali do izgoretja saj in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.33 so na Cesti 24. junija v Ljubljani zagoreli 3 zabojniki. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili. V požaru so bili trije zabojniki uničeni, poškodovano pa je tudi eno vozilo.

Ob 23.41 je na Lambergarjevi ulici v Ljubljani gorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.14 so pri zemeljskih delih z bagrom pri Cijanovem križu v občini Miren - Kostanjevica izkopali neeksplodirano ubojno sredstvo. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije, ki sta odstranila in do uničenja shranila na varno topovsko granato kalibra 149 mm, mase 39 kg, italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 5.25 se je na cesto Kozje - Buče v  občini Kozje podrlo drevo. Posredovali so gasilci PGD Kozje, ki so zavarovali kraj dogodka, drevo razžagali in ga odstranili iz cestišča.

Ob 10.51 je v naselju Varpolje v občini Rečica od Savinji prišlo do okvare na vodovodu v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Rečica ob Savinji, Pobrežje od Savinji in Okonina so zavarovali kraj, preprečili nadaljnje iztekanje in posesali razlito vodo.

Izpostava Koper

Ob 13.53 so v Kortah, občina Izola, gasilci PGD Korte pomagali vlečni službi pri izvleki tovornega vozila, ki je zdrsnilo s cestišča.

Ob 21.19 so na ulici Obala v naselju Lucija, občina Piran, gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Kope s tehničnim posegom odprli vrata in tako omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe. Gasilci so tudi nato nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 5.56 so v Ulici Tončka Dežmana v Kranju, gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, s tehničnim posegom rešili osebo ujeto v pokvarjenem dvigalu. Gasilci so tudi izklopili dvigalo in obvestili vzdrževalca.

Ob 10.20 je v proizvodnih prostorih v Rožni dolini v Lescah, občina Radovljica, počila vodovodna cev. Gasilci PGD Lesce so s tehničnim posegom zaprli vodo, posesali odvečno vodo ter obvestili pristojnega mojstra za popravilo vodovodne napeljave.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.09 je zaradi okvare vodovodnega ventila v objektu Športnega parka Dob, občina Domžale, voda zalivala prostore. Iztekanje vode so zaustavili prisotni v objektu, gasilci PGD Dob pa so izčrpali razlito vodo.

Izpostava Maribor

Ob 10.23 so v Bevkovi ulici v Mariboru gasilci GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Reševalci NMP Maribor so osebo odpeljali v UKC Maribor na zdravljenje.

Ob 18.31 so v naselju Stanovsko, občina Poljčane, gasilci PGD Poljčane pomagali ekipi NMP Slovenska Bistrica pri oskrbi in prenosu obolele osebe, ki je bila kasneje z reševalnim vozilom prepeljana v UKC Maribor.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.35 so v Starem trgu, občina Slovenj Gradec, gasilci PGD Slovenj Gradec odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri je bila najdena mrtva oseba.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.43 so na Cesti zmage v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje mesto iz pokvarjenega dvigala rešili tri osebe.

Ob 20.01 so na Vodenski cesti v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto s tehničnim posegom odprli vrata skupnih prostorov v večstanovanjski stavbi, kjer je puščala voda.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/