Skoči do osrednje vsebine

Twinning na področju boja proti trgovini z ljudmi v Srbiji se končuje, minister Hojs ga ocenjuje kot uspešnega

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes nagovoril udeležence zaključne videokonference projekta tesnega medinstitucionalnega sodelovanja Podpora krepitvi boja proti trgovini z ljudmi v Srbiji.
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs stoji za govornico, pred modrim ozadjem z napisi Ministrstvo za notranje zadeve in zastavami.

Video nagovor ministra Aleša Hojsa na zaključni konferenci twinninga v Srbiji | Avtor: MNZ

Minister Hojs je v videonagovoru dejal, da je pomoč pri razvoju in napredku na področju stabilnosti in varnosti v Srbiji ena prednostnih nalog Slovenije, obenem pa je to tudi visoko na dnevnem redu Evropske unije. Zagotovil je nadaljnjo pomoč slovenske policije pri izpolnjevanju zahtev iz poglavja 24 in polno podporo pri nadaljevanju reform na področju boja proti trgovini z ljudmi, ki smo jih začeli v tem projektu.

»Projekt je lahko uspešen samo, če države dobro sodelujejo in si pomagajo. Verjamem, da je projekt to ponovno dokazal. Še posebej zato, ker so bili vanj vključeni številni strokovnjaki iz različnih institucij, kar je od vseh zahtevalo veliko mero angažiranosti. Ta projekt je bil uspešen. Ne samo znanje in izkušnje, ampak tudi odnosi med kolegi in dobro poznavanje situacije so odlična osnova za morebitno nadaljnje sodelovanje,« je povedal Hojs.

Udeležence sta poleg slovenskega notranjega ministra nagovorila tudi avstrijski Karl Nehammer in srbski Aleksandar Vulin.

Slovenija je pri projektu tesnega medinstitucionalnega sodelovanja Podpora krepitvi boja proti trgovini z ljudmi v Srbiji sodelovala kot sodelujoča partnerica v konzorciju z vodilno Avstrijo, in sicer s kratkoročnimi strokovnjaki in rezidenčnim svetovalcem. Sodelovala je pri vseh komponentah projekta, v celoti pa izvedla komponento Analiza institucionalnega okvirja in organizacijskih kapacitet v boju proti trgovini z ljudmi. Projekt v vrednosti milijon evrov je financirala Evropska komisija v okviru instrumenta za predpristopno pomoč in je trajal dve leti.