Skoči do osrednje vsebine

Omejitve pri izvajanju športnih programov in dejavnosti

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Vlada RS je na 50. redni seji izdala odlok, ki podaljšuje veljavnost nekaterih odlokov, med drugim tudi Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov. Veljavnost odloka je podaljšana do 29. januarja 2021.

Predsednik vlade Janez Janša je v izjavi po seji vlade poudaril, da so epidemiološke razmere v Sloveniji še vedno resne, zato se v 9 statističnih regijah sproščajo le nekatere dejavnosti, navedene v načrtu sproščanja. 

Vsebina odloka, ki ureja področje športa, tako ostaja nespremenjena in sicer se z odlokom zameji izvajanje športne dejavnosti zaradi razglašene epidemije COVID-19. Z njim se prepove vsa športno-gibalna dejavnost in proces športne vadbe – trening. Treningi se dovolijo samo naslednjim kategorijam:

  • vrhunskim športnikom (olimpijski, mednarodni in svetovni razred), gre za skupaj 538 športnikov, ki so s svojimi rezultati na mednarodni ravni dokazali svojo vrhunskost, in, ki bi jim odsotnost treninga onemogočila nadaljnjo konkurenčnost na mednarodni ravni;
  • športnikom v starostnih kategorijah kadeti in mladinci, registriranim v skladu z  32. členom ZŠpo-1, ki so člani državnih reprezentanc;
  • poklicnim športnikom, ki so starejši od 15 let in so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu za šport (gre za trenutno okrog 500 športnikov, ki pa so delno zajeti že v številki vrhunskih in perspektivnih športnikov).

kolektivnih športnih panogah - hokej na ledu, košarka, nogomet, odbojka, rokomet, vaterpolo in mali nogomet se dovoli izvajanje tekmovanj v najvišjem kakovostnem nivoju nacionalnega (1. slovenska liga), regionalnega (na primer alpska hokejska liga) mednarodnega (na primer Liga narodov) oziroma evropskega tekmovanja (na primer ABA liga), to pomeni sodelovanje športnih klubov iz 1. slovenske lige v nacionalnih, regionalnih, evropskih in mednarodnih ligah.

Za nekaj dodatnih pojasnil smo pripravili tudi pogosta vprašanja in odgovore