Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. januarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 18. 1. 2021 opravljenih skupaj 909.946 testiranj (PCR in HAGT). 18. 1. 2021 je bilo opravljenih 14.010 testiranj (5.306 PCR in 8.704 HAGT) in potrjenih 1.690 novih okužb s COVID-19 (1.211 PCR in 479 HAGT), kar skupno znaša 12,1 odstotka pozitivnih testov (22,8 odstotka PCR in 5,5 odstotka HAGT). Do 18 1. 2021 je bilo cepljenih 43.081 prebivalcev.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 18. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.200 bolnikov s COVID-19, od tega 187 na intenzivni negi, 126 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 25 oseb, od marca skupaj 3.231.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 19. 1. 2021 vključenih 1.378 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 274 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

Največje število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev je bilo v Posavski statistični regiji.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) spremljajo razmere v regiji in občinah ter dnevno komunicirajo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci občasno opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično pomagajo pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagajo pri oskrbi ranljivih skupin, usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudijo pomoč pri šolanju ter zagotavljajo varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice, pomagajo pri prevozu brisov. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene imajo telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevajo potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe nadzorujejo izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.01 si je na Šmarni gori v Ljubljani občan zlomil roko. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tacen ter gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana so občana na kraju oskrbeli in prepeljali v dolino, kjer so ga v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 9.49 se je ob Poti na Rakovo Jelšo v Ljubljani pri padcu z lestve poškodoval delavec. Poškodovanca so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ljubljana in ga nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.08 se je na Celjski cesti v Velenju pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj nesreče, očistili cestišče ter nudili pomoč policiji in nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Velenje, ki so motorista na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Kranj

Ob 12.01 se je na avtocesti od Voklega proti Kranju, občina Šenčur, osebno vozilo prevrnilo v obcestni jarek. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so požarno in naletno zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator. Vozilo je izvlekla vlečna služba.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.30 sta v naselju Nemčavci, občina Murska Sobota, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj nesreče, očistili po vozišču iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.21 je na cesti Tolmin–Most na Soči, občina Tolmin, tovorno vozilo zapeljalo z vozišča. Pri tem je tovorno vozilo poškodovalo leseno ograjo kolesarske steze in kovinsko varnostno ogrado. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj nesreče, očistili vozišče razlitih motornih tekočin iz poškodovanega rezervoarja in začasno sanirali območje.

Ob 17.32 so na cesti Nova Gorica–Tolmin pri Zagomili, občina Nova Gorica, trčila tri osebna vozila. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost Gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo, odklopili akumulatorje na vozilih, očistili po vozišču razite tekočine, nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Nova Gorica, ki so v prometni nesreči poškodovani osebi na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico v Šempeter pri Gorici.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 22.05 so v Zgornjem Tinskem, občina Šmarje pri Jelšah gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Sveti Štefan in Loka pri Žusmu so kontrolirano nadzorovali izgoretje saj, očistili dimno tuljavo in s termo kamero preventivno pregledali objekt. Lastniku so do prihoda dimnikarske službe prepovedali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Kranj

Ob 9.34 so na Poti v skale v Žireh gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dobračeva so počakali do izgoretja saj, očistili dimniško tuljavo in okolico pregledali s termovizijsko kamero ter lastniku naročili, da pokliče pristojno dimnikarsko službo.

Ob 19.22 so se na Kranjski cesti, občina  Šenčur, v dimniku stanovanjske hiše vnele saje. Požar so pogasili gasilci PGD Šenčur in GARS Kranj in pregledali okolico dimnika s termo kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.43 so gasilci GB Ljubljana posredovali v Stožicah, kjer je bilo v stanovanju zadimljeno. Gasilci so na kraju ugotovili, da je v stanovanjski hiši na mizi zagorel papir. Tleči papir so odstranili iz sobe in ga pogasili ter sobo prezračili. Stanovalec, ki je bil v času požara v sobi je čutil slabost in vrtoglavico. Pregledali so ga reševalci in odpeljali na pregled v UKC Ljubljana.

Ob 7.46 se je na Mestnem trgu v Kamniku kadilo iz električne omarice na objektu. Požar je pričel gasiti hišnik. Dokončno pa so požar pogasili gasilci PGD Kamnik, ki so nato tudi preventivno pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Ob 12.08 je na Maistrovi ulici v naselju Vir, občina Domžale, zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale, PGD Vir in Domžale-mesto so požar, ki je uničil kuhinjo in delno poškodoval dnevno sobo, pogasili, prezračili ostale prostore in iznesli ožgane dele. Reševalci NMP Domžale so v bolnišnico na pregled prepeljali tri osebe.

Ob 18.10 so se na Kovaški cesti v Hudem v občini Domžale vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci CZR Domžale in PGD Radomlje so požar pogasili, iznesli saje, opravili pregled s termovizijsko kamero in lastniku naročili za obisk dimnikarske službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.56 je v Kostanjevici na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, zagorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Kostanjevica, ki so pogasili goreče saje v dimniku, opravili pregled s termo kamero in naročili lastniku, da opravi čiščenje dimnika s strani dimnikarja.

Ob 20.18 je v naselju Plužnje, občina Cerkno, gorel stanovanjski objekt. Požar, ki je zajel notranje prostore objekta, so pogasili gasilci PGD Plužnje in Cerkno. Poškodovano osebo, ki se je nahajala v objektu, so gasilci oskrbeli in prepeljali v Zdravstveni dom Idrija. Gasilci so prezračili prostore in preventivno pregledali celoten objekt. Gasilci PGD Plužnje so do jutranjih ur izvajali gasilsko stražo.

Izpostava Ptuj

Ob 12.21 so v naselju Podgorci, občina Ormož, so gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Podgorci in Velika Nedelja so izpraznili kurišče v peči, počakali do izgoretja saj, prezračili prostore in s termovizijsko kamero pregledali objekt.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.09 so na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem goreli sekanci na deponiji ob industrijskem objektu. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem in PGD Ravne na Koroškem so požar pogasili in s pomočjo delovnega stroja razkopali deponijo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 14.49 je v Spodnjih Stranicah v občini Zreče gorel rezervoar za gorivo na prostem. Požar so pogasili gasilci PGD Stranice in Zreče.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.44 je na Prešernovem trgu v Ljubljani gorela smreka. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana so drevo pogasili že policisti. Gasilci so z vodo prelili še okoli drevesa.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.57 je pri Medani, občina Brda, v vinogradu zagorela plastična odtočna cev. Gasilci PGD Dobrovo so požar pogasili in okolico požara dodatno zalili z vodo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.38 je na Prešernovem trgu v Ljubljani gorel zabojniki za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 19.45 je na Trubarjevi cesti v Ljubljani gorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 20.08 je v Dolničarjevi ulici v Ljubljani gorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 20.31 je v Triglavski ulici v Ljubljani gorel zabojnik za smeti. Požar, ki je zabojnik uničil, so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 23.45 je na Taboru v Ljubljani gorelo pet zabojnikov za odpadke, ogenj se je razširil še na nadstrešek. Požar zabojnikov in strehe so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.58 so v gozdu pri naselju Sela na Krasu, občina Miren - Kostanjevica, našli večjo količino neeksplodiranih ubojnih sredstev. Najdbe iz obdobja prve svetovne vojne in italijanske izdelave v skupni masi 87,2 kilogramov sta odstranila in do uničenja shranila na varno pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije.

Ob 11.19 sta Pod Škabrijelom pri naselju Kromberk, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in shranila na varno do uničenja v gozdu najdeno topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 5,5 kilogramov, francoske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Ob 16.31 so pri naselju Čezsoča, občina Bovec, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdene tri topovske granate kalibra 75 milimetrov v skupni masi 21 kilogramov.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 18.55 so na Krožni ulici v Kopru gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu rešili ujeto osebo.

Izpostava Kranj

Ob 11.00 je na Zoisovi ulici v Kranju dvigalo obstalo med etažama večstanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj so tehničnim posegom iz dvigala rešili ujeto osebo, dvigalo izklopili iz obratovanja in poklicali pristojno servisno službo.

Ob 20.28 so na Šorlijevi ulici v Kranju, gasilci GARS Kranj iz pokvarjenega dvigala rešili osebo.

Izpostava Maribor

Ob 13.28 so na Goriški ulici v Mariboru gasilci GB Maribor ob prisotnosti policije s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in tako omogočili vstop reševalcem NMP Maribor do obolele osebe. Reševalci so obolelo osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Maribor. Gasilci pa so nudili tudi pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.32 so na Trgu svobode v Gornji Radgoni gasilci PGD Gornja Radgona ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata lokala, kjer so našli obolelo osebo.

Izpostava Ptuj

Ob 12.37 so v naselju Žabjak, občina Ptuj, gasilci PGD Ptuj ob prisotnosti policistov odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP Ptuj do poškodovane osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.11 so na Iršičevi ulici v Slovenj Gradcu gasilci PGD Slovenj Gradec s tehničnim posegom ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanjskega objekta in tako reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra (ZRC) Koroške - enote NMP Slovenj Gradec omogočili dostop do obolele osebe, ki so jo nato na kraju oskrbeli in prepeljali v nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.12 so na Globušaku v občini Trbovlje gasilci PGD Trbovlje - mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili reševalcem NMP Trbovlje do onemogle osebe.

Ob 17.21 so na Trgu revolucije v občini Trbovlje gasilci PGD Trbovlje - mesto s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu rešili ujeti osebi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje bodo od srede popoldne do noči na petek sunki jugozahodnega vetra ponekod na severovzhodu Slovenije dosegli hitrost okoli 70 kilometrov na uro.

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/