Skoči do osrednje vsebine

Humanitarna pomoč občini Kostajnica v Bosni in Hercegovini

Občina Kostajnica v Republiki Srbski v Bosni in Hercegovini je v nedavnem nizu potresov na Hrvaškem utrpela veliko škodo. V občini z nekaj manj kot 6000 prebivalci je 54 družin ostalo brez doma. Potres pa je poškodoval kar 600 objektov. Huje so poškodovane tudi šole ter druge javne stavbe in infrastruktura. Na veliko stisko, v kateri so se znašli v navedeni občini, so nas opozorili na slovenskem veleposlaništvu v Sarajevu.

Eno izmed ključnih poslanstev obrambnega resorja je tudi pomoč ljudem v stiski, ki so jih prizadele naravne in druge nesreče. Direktorat za obrambno politiko Ministrstva za obrambo je tako 18. januarja 2021 predal namensko humanitarno pomoč Rdečega križa Slovenije območni izpostavi Rdečega križa občine Kostajnica v Republiki Srbski, Bosna in Hercegovina.

Predaja humanitarne pomoči sovpada s v prihodnje okrepljenim sodelovanjem Slovenije v operaciji Evropske unije EUFOR Althea. Marca bo Slovenska vojska s prevzemom skupine oziroma hiše za povezavo in spremljanje (LOT - liaison and observation team) prevzela odgovornost za vzdrževanje in krepitev stikov poveljnika sil EUFOR z desetimi lokalnimi skupnostmi v okolici Banja Luke, med katere sodi tudi občina Kostajnica.

Slovenija bo v času predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021 posebno pozornost namenila podpori Bosni in Hercegovini, omenjeni prevzem LOT hiše pa bo priložnost, da se uporabi tudi civilne instrumente, mehanizme in sredstva celovitega pristopa, ki ga določa Strategija sodelovanja Republike Slovenije v mednarodnih operacijah in misijah. Sodelovanje Ministrstva za obrambo in Rdečega križa Slovenije postavlja dober temelj in predstavlja primer dobre prakse za civilno-vojaško sodelovanje v prihodnje. Donacija izkazuje solidarnost in namero Slovenije za dobro in konstruktivno sodelovanje Slovenske vojske, ministrstev in nevladnih organizacij z omenjenimi desetimi lokalnimi skupnostmi. Gre za vzoren primer solidarnosti in celovitega pristopa Republike Slovenije k izvajanju mednarodnih operacij in misij.

Zahvala pri donaciji gre predvsem Rdečemu križu Slovenije, ki se je ob izrednem porastu humanitarnih potreb doma in v svetu hitro odzval na našo pobudo in usklajeno s partnerji v Republiki Srbski in Bosni in Hercegovini zbral sredstva, ki jih po oceni prizadete občine ljudje v zimskem času najbolj potrebujejo.

Direktorat za obrambno politiko Ministrstva za obrambo je predal namensko humanitarno pomoč Rdečega križa Slovenije

Direktorat za obrambno politiko Ministrstva za obrambo je predal namensko humanitarno pomoč Rdečega križa Slovenije | Avtor: MORS