Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. januarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila 

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 17. 1. 2021 opravljenih skupaj 895.981 testiranj (PCR in HAGT). 17. 1. 2021 je bilo opravljenih 1.769 testiranj (1.404 PCR in 365 HAGT) in potrjenih 293 novih okužb s COVID-19 (270 PCR in 23 HAGT), kar skupno znaša 16,6 odstotka pozitivnih testov (19,2 odstotka PCR in 6,3 odstotkov HAGT). Do 17. 1. 2021 je bilo cepljenih 42.035 prebivalcev.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 17. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.237 bolnikov s COVID-19, od tega 184 na intenzivni negi, 31 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 26 oseb, od marca skupaj 3.206.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 18. 1. 2021 vključenih 1.357 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 193 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

Največje število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev je še vedno v Posavski statistični regiji, število okužb pa se je začelo zmanjševati.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) spremljajo razmere v regiji in občinah ter dnevno komunicirajo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci občasno opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično pomagajo pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagajo pri oskrbi ranljivih skupin, usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudijo pomoč pri šolanju ter zagotavljajo varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice, pomagajo pri prevozu brisov. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene imajo telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevajo potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe nadzorujejo izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.17 se je nad ulico Cesta goriške fronte v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter - Vrtojba, krajan poškodoval pri delu v gozdu. Oskrbeli so ga reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Nova Gorica in ga prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Šempeter pri Gorici.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 11.05 so v Spodnjem Grušovlju v občini Slovenske Konjice gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tepanje nudili pomoč reševalcem NMP Slovenske Konjice pri prenosu obolele osebe.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Maribor

Ob 17.00 se je pod vodstvom Policije pričelo iskanje izgubljenih treh pohodnikov na območju smučišča Partizanka na Ruškem Pohorju v občini Ruše. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Maribor in gasilci PGD Bistrica ob Dravi. Pogrešane osebe so našli in prepeljali v gasilski dom Bistrica ob Dravi.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 13.38 sta v Obrtniški ulici v Logatcu v naletu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih in nevtralizirali iztekle tekočine. Na kraju so posredovali tudi reševalci NMP Logatec, ki so oskrbeli osebo, ki je težko dihala.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 12.29 so v naselju Zgornja Besnica v občini Kranj zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci Gasilsko reševalna služba Kranj (GARS) Kranj so pogasili požar in okolico dimnika pregledali z termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.44 so v Hrastenicah v občini Dvor - Polhov Gradec zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dvor so pogasili saje v dimniku in pregledali okolico dimnika ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 16.30 so v Rožni dolini v Ljubljani gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Ogenj je ugasnil pred prihodom gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Vič. Gasilci so s termovizijsko kamero preverili okolico dimnika in lastnici objekta odsvetovali uporabo dimniške naprave, do prihoda dimnikarskega servisa.

Ob 20.12 je na Tomačevski cesti v Ljubljani zagorelo v večstanovanjski stavbi. Gasilci GB Ljubljana in PGD Tomačevo so pričeli z gašenjem požara in reševanjem osebe, ki je bila ujeta v mansardnih prostorih. Osebo so rešili s pomočjo avtolestve preko strešnega okna. Iz stanovanjskega objekta je bilo evakuiranih okoli 12 oseb. Gasilci so požar pogasili in pregledali žarišča, prav tako so odkrili del ostrešja in ga na koncu prekrili. V požaru je bilo eno stanovanje popolnoma uničeno, še tri stanovanja pa poškodovana, tako da niso primerna za bivanje.

Izpostava Maribor

Ob 17.10 so v naselju Špičnik v občini Kungota gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Zgornja Kungota so odstranili gorljiv material in žerjavico iz peči za centralno kurjavo, očistili dimnik in ga pregledali s termovizijsko kamero ter stanovalcem odsvetovali uporabo kurilne naprave do strokovnega pregleda s strani dimnikarja.

Ob 18.15 so v naselju Ruše v istoimenski občini gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Smolnik so objekt varovali do izgoretja saj v dimniku ter pregledali dimnik in okolico. Do nadaljnjega so lastniku odsvetovali uporabo kurilne naprave.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.16 je na Ulici Marija Kogoja v Novi Gorici zagorelo na balkonu stanovanja v večstanovanjskem objektu. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enota (JZ GRD GE) Nova Gorica in PGD Nova Gorica.

Ob 15.47 je zagorelo v stanovanju večstanovanjskega objekta v Rožni ulici v Idriji. Posredovali so gasilci PGD Idrija, ki so ugotovili, da je zaradi poškodovane šamotne plošče v peči ogenj preskočil na kuhinjski pult, ki je zagorel. Požar so pogasili, poškodovan inventar iznesli iz stanovanja, prezračili prostore in dvema osebama zaradi vdihavanja dima implicirali kisik.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 6.26 je v naselju Ponova vas, občina Grosuplje, gorelo osebno vozilo. Domači so požar pogasili že pred prihodom gasilcev PGD Ponova vas, Grosuplje, Št. Jurij in Škocjan, ki pa so nato dokončno ohladili vozilo ter vozilo in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 14.43 je ob cesti Veliko Mlačevo - Grosuplje pri romskem naselju v občini Grosuplje zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Grosuplje, Veliko Mlačevo in Gatina. Obveščene so bile pristojne službe.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 17.23 je v naselju Govce v občini Laško prišlo do travniškega požara. Gasilci PGD Sedraž so manjši travniški požar v izmeri okoli 40 kvadratnih metrov omejili in pogasili ter pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.35 je na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani v bližini nekdanjega avtoodpada zagorelo neregistrirano osebno vozilo. Požar na vozilu so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo.

Izpostava Postojna

Ob 8.25 sta v Sežanski ulici v Sežani gorela kup pepela in odpadki zelenega odreza v obsegu 25 kvadratnih metrov. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana in PGD Sežana so požar pogasili.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 3.04 je na Liptovski ulici v Slovenskih Konjicah iztekala nafta iz rezervoarja osebnega vozila. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj, z absorbentom posuli naftni madež ter očistili vozišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.18 je na bencinskem servisu na Zaloški cesti v Ljubljani iz oljne kadi na osebnem vozilu iztekalo olje, ki je za sabo pustilo okoli 100 metrov dolg oljni madež. Uslužbenec bencinskega servisa je zavaroval kraj izlitja, gasilci GB Ljubljana pa so nato oljni madež posuli z vpojnim sredstvom.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.49 sta pripadnika Državna enota Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije posredovala na Pristavi, občina Nova Gorica, kjer sta odstranila in spravila na varno do uničenja najdeni dve topovski granati, kalibra 75 milimetrov, teže po 7 kilogramov italijanske izdelave in topovsko granato, kalibra 80 milimetrov, teže 6,3 kilogramov, avstrijske izdelave. Vse nevarne najdbe so iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 16.38 je občan v Biljenskih gričih, občina Šempeter-Vrtojba, naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije, ki sta odstranila in spravila na varno do uničenja topovsko granato, kalibra 149 milimetrov, teže 30,5 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 14.52 je v Mercator trgovini v Horjulu prišlo do eksplozije ekspanzijske posode v sistemu centralnega ogrevanja. Posredovali so gasilci PGD Horjul, ki so zaprli vodo in ustavili nenadzorovano iztekanje vrele vode iz sistema. Izklopili so tudi elektriko v enem delu objekta, ki ga je dosegla voda.

Ob 23.13 so gasilci GB Ljubljana na Bičevju v Ljubljani s tehničnim posegom, v prisotnosti policije, odprli vrata stanovanja.

Izpostava Maribor

Ob 9.12 so na Cesti proletarskih brigad v Mariboru gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe.

Ob 9.42 sta v Maistrovi ulici v Mariboru gasilca JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprla dvigalo večstanovanjskega objekta, v katerem sta se nahajali dve ujeti osebi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/