Skoči do osrednje vsebine

Kadrovske trende v Slovenski vojski obračamo navzgor

Ministrstvo za obrambo je danes začelo z rednimi tedenskimi novinarskimi konferencami, na katerih bodo različni sogovorniki predstavljali različne teme s področja obrambe in zaščite ter reševanja.

Prva novinarska konferenca je bila danes osredotočena na eno najpomembnejših tem letošnjega leta, kadrovski popolnitvi in enotni vstopni točki v Slovensko vojsko. Stanje je predstavil minister za obrambo mag. Matej Tonin.

Kot je minister Tonin dejal v začetku smo v lanskem letu, 2020, uspeli zaustaviti negativne kadrovske trende. »Kadrovska popolnitev Slovenske vojske je najpomembnejša strateška usmeritev Ministrstva za obrambo. Investicije v vojsko nam ne pomagajo, če nimamo dovolj ustrezno usposobljenega kadra, zato največ pozornosti namenjamo prav kadrovski popolnitvi,« je še dodal minister Tonin.

V lanskem letu smo zabeležili 369 oddanih vlog za zaposlitev v Slovenski vojski, zaposlilo se je 222 kandidatov in kandidatk (v letu 2019 je bilo 217 oddanih vlog in 111 zaposlitev). Zabeležili smo več zanimanja za vstop v pogodbeno rezervo, služenje prostovoljnega vojaškega roka. Mlade za zaposlitev v Slovenski vojski nagovarjamo tudi s štipendijami, za katere se je v letu 2020 povečalo zanimanje.

Začeli smo z odpravljanjem birokratskih ovir. Če je še v začetku leta 2020 od oddaje vloge do zaposlitve v Slovenski vojski preteklo povprečno 96 dni, smo ta čas skrajšali na manj kot 30 dni. Naš cilj je postopek zmanjšati na en teden.

V letošnjem letu, s 1. julijem, uvajamo enotno vstopno točko v Slovensko vojsko za vse oblike služenja domovini – prostovoljno služenje vojaškega roka, usposabljane za pogodbene rezerviste in zaposlitev v Slovenski vojski. Nov koncept predvideva tri medsebojno povezljive faze. V prvih dveh fazah bo kandidat lahko odslužil prostovoljni vojaški rok, po prvi fazi (5 tednov) bo postal del strateške rezerve, po drugi (+ 6 tednov) pogodbeni rezervist, po koncu tretje faze (+ 2 tedna) pa se bo kandidat lahko zaposlil v Slovenski vojski. Tudi pred enotno vstopno točko pa mora kandidat opraviti zdravniški pregled in varnostno preverjanje.

V času opravljanja faz ob vstopu v vojsko kandidatom ponujamo tudi spodbude. V 1. fazi bodo kandidati pridobili koristna praktična znanja, obenem pa bodo lahko opravili teoretični del vozniškega izpita, po opravljeni 2. fazi pa bodo kandidati dobili še vavčer za 30 ur vožnje v lokalni avtošoli. 

Minister Matej Tonin na današnji AV novinarski konferenci na MO

Minister Matej Tonin na današnji AV novinarski konferenci na MO | Avtor: Monika Sušanj, MORS