Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan na zasedanju ministrov za evropske zadeve o usklajevanju ukrepov proti covidu-19

Državni sekretar Gašper Dovžan se je danes udeležil neformalnega zasedanja Sveta za splošne zadeve. Ministri za evropske zadeve so razpravljali o pripravah na virtualno srečanje Evropskega sveta, ki bo 21. januarja, izmenjali mnenja in informacije o aktualnem stanju glede epidemije covida-19 v Evropski uniji ter o razdeljevanju cepiv in poteku cepljenja prebivalstva.
Gašper Dovžan pred računalnikom

Državni sekretar Gašper Dovžan na zasedanju Sveta za splošne zadeve | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar Dovžan je pozdravil odločitev Komisije, da naroči dodatna cepiva, in pozval k njihovi čim hitrejši distribuciji. Izrazil je podporo transparentnosti in prizadevanjem za skupno in usklajeno obveščanje državljanov Unije o varnosti in učinkovitosti cepiv ter se zavzel za enoten pristop pri priznavanju hitrih antigenskih testov. Podprl je zamisel o evropskih certifikatih o cepljenju, ki bi lahko okrepili štiri evropske svoboščine v skladu z načeli prava Evropske unije. Zavzel se je za koordiniran pristop k pripravi srednjeročnih strategij za sproščanje ukrepov. V razpravi je izrazil pripravljenost za solidarnostni pristop pri posredovanju dodatnih cepiv Hrvaški za lažje soočenje s posledicami potresa. Podprl je tudi prizadevanja Evropske komisije za široko in pravično dostopnost cepiv, še posebej ko gre za sosedstvo EU, kjer bi morale biti na prvem mestu države Zahodnega Balkana.

Člani Sveta za splošne zadeve so se seznanili tudi s prednostnimi nalogami portugalskega predsedstva, ki se bo osredotočilo na tri ključna področja: 1) spodbujanje evropskega okrevanja, podkrepljenega s podnebno in digitalno tranzicijo, 2) uresničevanje socialnega stebra EU kot ključnega elementa za zagotavljanje pravičnega, vključujočega zelenega in digitalnega prehoda ter 3) na krepitev strateške avtonomije v svet odprte Evrope.  

Državni sekretar je v imenu Slovenije kot naslednje predsedujoče države Svetu EU zaželel Portugalski uspešno predsedovanje. Podprl je navedene prioritete, ki so v skladu s strateško agendo EU in z 18-mesečnim programom tria, pri pripravi katerega je sodelovala tudi naša država. Pozdravil je osredotočenost programa na premagovanje posledic pandemije, kjer je ključnega pomena hitra implementacija načrta za okrevanje. Državni sekretar je pri tem izpostavil zavzemanje Slovenije za celostno krepitev sposobnosti EU za soočanje z zdravstvenimi in drugimi krizami.

Ministri in državni sekretarji za evropske zadeve so se na kratko seznanili tudi s stanjem priprav na začetek Konference o prihodnosti Evrope.