Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. januarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 16. 1. 2021 opravljenih skupaj 894.167 testiranj (PCR in HAGT). 16. 1. 2021 je bilo opravljenih 3.067 testiranj (2.497 PCR in 570 HAGT) in potrjenih 569 novih okužb s COVID-19 (516 PCR in 53 HAGT), kar skupno znaša 18,6 odstotka pozitivnih testov (20,7 odstotka PCR in 9,3 odstotkov HAGT). Do 16. 1. 2021 je bilo cepljenih 41.439 prebivalcev.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 16. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.220 bolnikov s COVID-19, od tega 188 na intenzivni negi, 38 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 40 oseb, od marca skupaj 3.180.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 17. 1. 2021 vključenih 558 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 41 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

Največje število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev je še vedno v Posavski statistični regiji, število okužb pa se je začelo zmanjševati.

2. poročilo o izvedenih aktivnostih

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) med vikendom delujejo v zmanjšani operativni sestavi ali imajo organizirano dežurstvo od doma. Spremljajo razmere v regiji in občinah ter koordinirajo nujne aktivnosti. Po potrebi oskrbujejo ranljive skupine in pomagajo pri prevozu brisov. Vzpostavljene imajo telefonske številke, kamor občani lahko pokličejo, če potrebujejo informacije ali psihosocialno pomoč. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi. Hitro množično testiranje se bo v večini občin nadaljevalo prihodnji teden.

Iz regij ne poročajo o posebnostih, razen o nekoliko povečanem številu obiskovalcev in rekreativcev na priljubljenih turističnih točkah.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevajo potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa.

Med vikendom so vzpostavljena dežurstva. Odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe nadzorujejo izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.28 so na Planici, občina Škofja Loka, reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Škofja Loka, nudili pomoč poškodovanki ki si je poškodovala gleženj. Osebo so imobilizirali, prepeljali v dolino in predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP).

Ob 13.57 si je na poti na Ratitovec planinka poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Škofja Loka so osebo oskrbeli skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku. Helikopter Slovenske vojske (SV) je obolelo prepeljali v Splošno bolnico (SB) Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.06 si je na Osolniku v občini Medvode, na poledeneli stezi, pohodnica zlomila gleženj. Reševalci GRS Ljubljana so občanko na kraju oskrbeli in nato predali reševalcem NMP Ljubljana v nadaljnjo oskrbo.

Ob 15.55 si je v Lavrici, občina Škofljica, v gozdu v bližini kamnoloma starejši občan pri sestopu s hriba zlomil nogo. Posredovali so reševalci GRS Ljubljana, ki so občana na kraju oskrbeli in nato prenesli na nosilih do reševalnega vozila ter predali reševalcem NMP Ljubljana v nadaljnjo oskrbo.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.31 se je na Veliki Planini poškodoval smučar. Posredoval je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah ter gorski reševalci GRS Kamnik, ki so smučarja s sumom poškodbe hrbtenice oskrbeli, imobilizirali in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 16.30 je helikopter SV iz naselja Nazarje v istoimenski občini v spremstvu medicinske ekipe HNMP Brnik prepeljal obolelo osebo v UKC Ljubljana. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Nazarje so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 4.55 so na območju Žiganje vasi v občini Tržič, gasilci PGD Križe, Kovor in Tržiška Bistrica pričeli z iskanjem pogrešane starejše dementne osebe, ki je v nočnih urah odšla neznano kam. Osebo so ob 7.24 našli na območju Zgornjih Dupelj.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Maribor

Ob 20.34 je v Praprotnikovi ulici v Mariboru osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo. V nesreči sta bili poškodovani dve osebi.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.00 je na cesti Uršna sela–Birčna vas, občina Novo mesto, prišlo do trka dveh osebnih vozil. Gasilci Gasilskega reševalnega centra GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, umaknili vozila s cestišča in očistili cestišče. Reševalci NMP Novo mesto so eno osebo oskrbeli na kraju in prepeljali v SB Novo mesto. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 10.34 se je v Žadovinku, občina Krško, v stanovanjskem objektu pregrevala centralna peč na drva. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, ki so odstranili žareče dele iz peči, pregledali peč, kotlovnico in dimnik.

Ob 11.04 je v kraju Presladol, občina Krško, zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Požar je pričel gasiti lastnik, gasilci PGE Krško in PGD Rožno pa so ga dokončno pogasili, odklopili elektriko ter prezračili in pregledali prostore.

Izpostava Celje

Ob 3.13 je v Letušu, občina Braslovče, prišlo do požara na objektu. Posredovali so gasilci PGD Letuš, Braslovče in Mozirje, ki so požar omejili ter pogasili. Objekt je bil deloma zidan in deloma lesen, slednji del je v celoti zgorel.

Ob 5.53 so v Zagradu, občina Celje, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGE Celje so pregledali okolico dimnika, dimnik očistili ter s termovizijsko kamero pregledali objekt.

Ob 9. 57 so na Rudniški cesti v Zrečah gorele zunanje varovalke na transformatorski postaji. Do prihoda dežurne ekipe Elektro Maribor so gasilci PGD Zreče varovali kraj požara.

Izpostava Kranj

Ob 8.07 so v Partizanski ulici, občina Tržič, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Tržič so saje pogasili, očistili dimniško tuljavo in jo pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 17.53 je v Podlubniku v Škofji Loki zagorelo v kuhinji. Domači so ogenj pogasili, a je v napi še tlelo. Gasilci PGD Stara Loka so pogasili napo in kuhinjsko omarico. Prostore so prezračili in pregledali.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.34 so v naselju Ambrus, občina Ivančna Gorica, v stanovanjski hiši gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Ambrus, ki so pogasili saje v dimniku, dimnik ohladili in ga pregledali.

Izpostava Maribor

Ob 14.57so na Kurirski poti v Dupleku, gasilci JZ GB Maribor in PGD Dvorjane posredovali, kjer je zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci so dimnik razpihali in očistili ter pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 16.23 so v Gasilski ulici, občina Selnica ob Dravi, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Selnica ob Dravi so požar pogasili, dimnik očistili in ga pregledali s termovizijsko kamero. Stanovalcem v bloku so odsvetovali kurjenje do prihoda pristojne dimnikarske službe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.52 je v Ulici Štefana Kovača v Murski Soboti v stanovanjski hiši gorel lesen pod. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, ki so požar pogasili, prezračili in pregledali prostore.

Ob 22.01 je v Vodovodni ulici v Gornji Radgoni zagorelo v prostoru stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Gornja Radgona.

Izpostava Postojna

Ob 14.12 je v naselju Nova vas, občina Bloke, gorelo v sobi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Nova vas in Velike Bloke so požar pogasili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.24 so v Vorančevi ulici, občina Radlje ob Dravi, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Posredovali so gasilci PGD Radlje ob Dravi, ki so pogasili dimnik, očistili kurišče in lastniku prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.16 je v ulici Kočevje v občini Črnomelj gorel nadstrešek. Gasilci PGD Črnomelj so začetni požar omejili in pogasili. Zaradi hitrega posredovanja gasilcev ni prišlo do večje škode. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 17.57 je v Dobrni v objektu prišlo do sproščanja ogljikovega monoksida. Gasilci PGE Celje in PGD Dobrna so iz objekta umaknili 24 oseb, katere je na kraju pregledala urgentna ekipa NMP Celje. Reševalci NMP Celje, Slovenska Bistrica in Velenje so 12 oseb, ki so kazale znake zastrupitve oziroma imele v krvi povišano vrednost ogljikovega monoksida, prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Celje in Slovenj Gradec ter v Urgentni center Maribor.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 12.37 je bila pri Foersterjevi ulici v Novem mestu na potoku pri izlivu v reko Krko opažena neznana rjava snov. Gasilci GRC Novo mesto so na kraju ugotovili, da se neznana snov nabira na brežini, voda, ki pa teče v reko Krko je čista. Obveščeni so bili policisti ter inšpektor za okolje in prostor, ki bodo raziskali vzrok onesnaženja.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.12 je v Debru, občina Laško, prišlo do izlitje vode na vozišče glavne ceste. Posredovali so gasilci PGD Laško, ki so ugotovili, da voda teče iz bližnjega hriba na vozišče, kjer se ustvarja led in je nevarno za vozila. Kraj so zavarovali ter odstranili led, nato pa so delavci cestnega podjetja posolili vozišče. V naslednjih dneh bodo poskušali sanirati dotok vode na vozišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.23 so na Krumperški cesti v naselju Zaboršt, občina Domžale, gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 7.31 so v Kidričevi ulici, občina Ruše, gasilci PGD Ruše, s pomočjo lestve vstopili skozi okno v stanovanje v katerem je obležala obnemogla oseba, ki so jo reševalci odpeljali v UKC Maribor.

Ob 13.23 so na cesti proti Šumiku v občini Ruše, gasilci PGD Smolnik posredovali, kjer je bil na cestišču v dolžini 50 metrov razlit oljni madež. Gasilci so cesto posipali z absorbentom in počistili cestišče.

Napoved za naslednje dni

 Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

 Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

 http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/