Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. januarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 15. 1. 2021 opravljenih skupaj 891.100 testiranj (PCR in HAGT). 15. 1. 2021 je bilo opravljenih 10.553 testiranj (4.763 PCR in 5.790 HAGT) in potrjenih 1. 523 novih okužb s COVID-19 (1.152 PCR in 371 HAGT), kar skupno znaša 14,4 odstotka pozitivnih testov (24,2 odstotka PCR in 6,4 odstotkov HAGT). Do 15. 1. 2021 je bilo cepljenih 40.778 prebivalcev.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 15. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.224 bolnikov s COVID-19, od tega 193 na intenzivni negi, 128 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 19 oseb, od marca skupaj 3.140.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 16. 1. 2021 vključenih 583 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 27 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

Največje število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev je še vedno v Posavski statistični regiji.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) med vikendom delujejo v zmanjšani operativni sestavi ali imajo organizirano dežurstvo od doma. Spremljajo razmere v regiji in občinah ter koordinirajo nujne aktivnosti. Po potrebi oskrbujejo ranljive skupine in pomagajo pri prevozu brisov. Vzpostavljene imajo telefonske številke, kamor občani lahko pokličejo, če potrebujejo informacije ali psihosocialno pomoč. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi. Hitro množično testiranje se bo v večini občin nadaljevalo prihodnji teden.

Na priljubljenih turističnih točkah danes ni bilo pretirane gneče. Ugotovljenih je bilo bistveno manj kršitev kot pretekli konec tedna.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevajo potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Med vikendom so vzpostavljena dežurstva. Odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe nadzorujejo izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.29 se je v Šentanelu v občini Prevalje pri sankanju poškodovala oseba. Posredovali so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem, ki so osebo na kraju oskrbeli ter jo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 13.23 je v bližini naselja Nova vas nad Dragonjo v občini Piran poltovornjak zdrsnil s poti, ker se je le-ta ugreznila. Posredovali so gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Nova vas, ki so vozilo s terenskim viličarjem dvignili in nepoškodovanega potegnili na cestišče. Poškodovanih oseb ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 13.25 je na Rogli v občini Zreče prišlo do požara v eni izmed hišk reševalcev ob smučišču. Gasilci PGD Zreče in Gorenje pri Zrečah so zavarovali kraj in pogasili požar.

Izpostava Kranj

Ob 15.38 je prišlo v naselju Suha pri Predosljah, občina Kranj, do dimniškega požara v stanovanjskem objektu. Posredovali gasilci PGD Suha, ki so požar pogasili, opravili pregled in prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.36 so v naselju Trebež, občina Ivančna Gorica, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Muljava, ki so pogasili požar, očistili dimnik in pregledali okolico dimnika. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

Izpostava Maribor

Ob 20.08 so v Šolski ulici v Mariboru gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor – Pobrežje so varovali dimnik do izgoretja saj, ga pregledali s termovizijsko kamero in lastniku odsvetovali uporabo kurilne naprave do pregleda pooblaščene dimnikarske službe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 0.03 je v Gaberju, občina Lendava, prišlo do požara na stanovanjskem objektu. Požar, ki je zajel verando stanovanjskega objekta se je delno razširil na ostrešje. Požar so pogasili gasilci PGD Lendava in Gaberje ter pregledali objekt.

Ob 12.21 je v kraju Lucova, občina Gornji Petrovci, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Lucova in Gornji Petrovci.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.27 je v Zavratcu, občina Idrija, prišlo do dimniškega požara v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Zavratec so požar pogasili.

Ob 16.49 so v Podbrdu, občina Tolmin, gasilci PGD Podbrdo pogasili dimniški požar v stanovanjski hiši.

Ob 19.44 so v Ulici Prekomorskih Brigad v Tolminu gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tolmin so pogasili goreče saje in dimnik ter okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 20.14 je zagorelo na strehi stanovanjske hiše v Trenti, občina Bovec. Posredovali so gasilci PGD Bovec in Srpenica, ki so požar pogasili. Streha z ostrešjem je zgorela v celoti, pritlični prostori pa so poškodovani. Preko noči so gasilci ostali na požarni straži.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 12.31 je na Šalari, občina Koper, občan neprijavljeno kuril. Na delu kurišča so goreli električni kabli, zato so gasilci JZ GB Koper kurišče pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.09 so pod viaduktom hitre ceste pri Vipavskem Križu v občini Ajdovščina goreli odpadni les, gume in grmovje. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov sta pogasila gasilca Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Postojna

Ob 16.36 je v naselju Unec, občina Cerknica, zagorelo v zabojniku za smeti. Posredovali so gasilci PGD Unec, ki so zabojnik pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Murska Sobota

Ob 5.57 je na Gorički ulici v Černelavcih, občina Murska Sobota, iz mestnega plinovoda uhajal plin. Gasilci PGD Murska Sobota so ugotovili, da plin uhaja iz počenega reducirnega ventila in ga zaprli. Na kraju dogodka so bili tudi pristojni delavci podjetja za distribucijo plina v občini Murska Sobota.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Ljubljana

Ob 15.30 je na območju naselij Gameljne, Spodnje Gameljne, Srednje Gameljne ter Rašica, občina Ljubljana, zaradi okvare na daljnovodu Tacen - Črnuče prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo. Dežurna služba Elektro Ljubljana je napako odpravila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 6.16 je v Kozjem voznica na parkirnem prostoru večstanovanjskega objekta zapeljala v manjši jarek in ni mogla nadaljevati vožnje. Posredovala sta gasilca PGD Kozje, ki sta vozilo izvlekla iz jarka. Poškodovan ni bil nihče, materialna škoda ni nastala.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.46 so v Nebčevi ulici na Lavrici, občina Škofljica, gasilci PGD Lavrica s tehničnim posegom vstopili v hišo, kjer so naleteli na mrtvo osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.55 je v bližini naselja Lokve, občina Nova Gorica, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Čepovan so vozilo povlekli nazaj na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ptuj

Ob 14.57 je v večstanovanjskem objektu v Kraigherjevi ulici na Ptuju iz okvarjenega radiatorja iztekala voda. Ker lastnikov ni bilo, so gasilci PGD Ptuj s tehničnimi sredstvi odprli vhodna vrata ter zaprli ventil radiatorja. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/