Skoči do osrednje vsebine

Minister Šircelj na 21. davčni konferenci

Minister za finance mag. Andrej Šircelj se je udeležil 21. davčne konference v organizaciji Slovenskega inštituta za revizijo. Predstavil je izzive davčne politike po Covidu-19.
Portretna fotografija

Finančni minister Andrej Šircelj | Avtor: Polona Avanzo

Minister za finance je že uvodoma poudaril, da leto 2020 ni bilo tipično leto. »Posledice v družbi in gospodarstvih so vidne praktično povsod, prav tako je povsod prisotno odstopanje od fiskalnega pravila, kar je pričakovano glede na epidemijo in upad gospodarske aktivnosti,« je dejal minister, ki je pojasnil, da so bile te negotovosti upoštevane pri pripravi proračunov za leti 2021 in 2022.

Minister je v nadaljevanju dejal, da bo zaradi drugega vala epidemije Covid-19 prišlo do okrevanja z zamikom in da so ukrepi vlade že od samega začetka usmerjeni v ohranjanje gospodarstva in delavnih mest. Brezposelnost v Sloveniji je nižja od povprečja v Evropski uniji. Z ukrepi želimo čim bolj ohraniti proizvodno zmogljivost podjetij, da bodo po zaključku epidemije kar najhitreje in brez večjih težav pospešila svoje delovanje.

»Izenačitev prihodkov in odhodkov bomo lažje dosegli skozi investicije in gospodarsko rast. V proračunu za to leto je za investicije namenjenih skoraj 2 milijarde evrov,« je poudaril minister, ki je dejal, da se ne načrtuje višjih davkov. »Davčni priliv se bo povečal z gospodarsko rastjo, dobički in z manjšo brezposelnostjo,« je še dodal minister in poudaril, da se moramo osredotočiti na ukrepe za ponovno oživitev gospodarstva, ob upoštevanju strategije za okrevanje. Namreč pomembno je, da v svoje načrte vključimo tiste reforme in naložbe, ki bodo nenazadnje oblikovane tudi v skladu s cilji politik EU, osredotočenih na zeleni in digitalni prehod.

Glede davkov je minister dejal, da davki ne smejo biti »kazen« in da enormne obdavčitve nimajo pomena. Izpostavil je nov Zakon o davku na motorna vozila, kjer je obdavčitev odvisna od onesnaževanja okolja, odpravlja pa se dodatni (luksuzni) davek na motorna vozila. Povprečna davčna obremenitev za nova vozila se znižuje s 460 na 160 evrov.

»Na Ministrstvu za finance smo oblikovali Svet za nadgradnjo davčnega sistema, ki bo najprej pripravil analizo obstoječega sistema, na podlagi te pa usmeritve pa priporočila in predloge za spremembe v davčnem sistemu,« je zaključil minister.