Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami 13. januarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 12. 1. 2021 opravljenih skupaj 857.835 testiranj (PCR in HAGT). 12. 1. 2021 je bilo opravljenih 11.943 testiranj (6.193 PCR in 5.750 HAGT) in potrjenih 2.092 novih okužb s COVID-19 (1.765 PCR in 327 HAGT), kar skupno znaša 17,5 odstotka pozitivnih testov (28,5 odstotka PCR in 5,7 odstotka HAGT).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 12. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.244 bolnikov s COVID-19, od tega 206 na intenzivni negi, 90 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 17 oseb, od marca skupaj 3.070. Do 12. 1. 2021 je bilo cepljenih 24.462 prebivalcev.

Najslabša epidemiološka slika je trenutno v Posavski statistični regiji.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 13. 1. 2021 vključenih 1.409 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 210 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

 2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih. Izvedel je sestanek s predstavniki Rdečega križa Slovenije, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstva za zdravje na temo pomoči bolničarjev Rdečega križa Slovenije (RKS) v zdravstvenih ustanovah in Domovih starejših občanov (DSO).

Psiholog Enote za psihološko pomoč CZ je v Klicnem centru za informacije o koronavirusu izvedel razbremenilni pogovor.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regiji in občinah ter dnevno komunicirajo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci občasno opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Po potrebi logistično in tehnično pomagajo pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja prebivalstva s hitrimi antigenskimi testi. V posameznih regijah in občinah potekajo priprave na cepljenje prebivalstva proti COVID-19.

Občine sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagajo pri oskrbi ranljivih skupin, usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudijo pomoč pri šolanju ter zagotavljajo varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene imajo telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevajo potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor, zlasti nad izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Brežice

Ob 14.43 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor poletel na Lisco, občina Sevnica, od koder je odpeljal poškodovano osebo v SB Celje. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.52 si je na pobočju Debelega roba, občina Kamni, pohodnik zlomil nogo. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik, ki so poškodovancu nudili prvo pomoč ter ga prepeljali v dolino. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kamnik so prevzeli poškodovanca ter ga prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.06 so reševalci GRS Tolmin in helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik posredovali na pobočju Kobariškega stola v občini Tolmin, kjer je pohodnik zaradi bolečine v predelu prsnice potreboval pomoč. Obolela oseba je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 9.57 je v Jagrovi ulici v naselju Lavrica, občina Škofljica, delavcu v mesariji pri delu predmet padel na prst ter ga amputiral. Posredovali so reševalci NMP UKC Ljubljana, ki so poškodovanega oskrbeli ter ga prepeljali v UKC Ljubljana. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 13.40 so v Andražu nad Polzelo, občina Polzela, gasilci PGD Andraž nad Polzelo nudili pomoč onemogli osebi do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Maribor

Ob 8.30 je posadka helikopterja Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor, prepeljala dojenčka v inkubatorju, iz UKC Maribor v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.13 je posadka helikopterja Slovenske vojske v spremstvu ekipe za sekundarne prevoze UKC Ljubljana, prepeljala inkubator z dojenčkom iz Splošne Bolnice (SB) Slovenj Gradec v UKC Maribor.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 15.20 je na Sneberski cesti v Ljubljani, otrok pri igranju padel v zmrznjen ribnik. Rešili so ga svojci in ga izvlekli. Oživljali so ga reševalci NMP Ljubljana in ga prepeljali v UKC Ljubljana. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so nudili pomoč reševalcem pri oživljanju in transportu ponesrečenca.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.28 sta v naselju Pristova, občina Dobrna, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Velenje so zavarovali mesto dogodka, odklopili akumulatorje, nudili pomoč policiji in reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanih ter počistili cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.37 je na avtocesti Ljubljana–Maribor, pred predorom Podmilj, prišlo do prometne nesreče tovornega vozila. Gasilci Avtocestne vzdrževalne baze (ACB) Vransko in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč vlečni službi. Nastala je samo materialna škoda.

Ob 17.12 sta na križišču izvoz Bizovik–Litijska cesta, občina Ljubljana, trčili osebni vozili. V nesreči se je poškodovala ena oseba. Gasilci GB Ljubljana so odklopili akumulatorja na vozilih in cestišče posuli z absorbentom.

Ob 18.12 sta na štajerski avtocesti med priključkoma Lukovica in Blagovica v smeri proti Mariboru, občina Lukovica, trčili tovorni vozili. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, posuli po vozišču razlite motorne tekoče in odklopili akumulatorja. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Maribor

Ob 9.11 sta na Ptujski cesti v Mariboru, trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter z absorbentom posipali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.25 je na Vojkovi cesti, občina Nova Gorica, v krožnem križišču padel kolesar. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali mesto dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi poškodovanca.

Izpostava Postojna

Ob 14.37 sta na avtocesti Kastelec–Kozina, občina Hrpelje - Kozina, trčili osebno in kombinirano vozilo. Posredovali so gasilci PGD Materija in JZ GB Koper, ki so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč dvema lažje poškodovanima, do prihoda reševalcev NMP Sežana. Eno osebo so reševalci odpeljali v SB Izola, druga pa je sama poiskala pomoč v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 22.03 je v Laški vasi pri Štorah, občina Štore, zagorelo v dimniku vikenda. Gasilci PGD Štore, Prožinska vas in Svetina so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, očistili saje in s termovizijsko kamero preventivno pregledali objekt.

Izpostava Kranj

Ob 12.06 je v naselju Sv. Lenart, občina Škofja Loka, zagorelo ostrešje manjše stanovanjske hiše. Gasilci PGD Bukovica, Stara Loka in Škofja Loka so požar pogasili. Pogorel je del ostrešja in manjši balkon. Poškodovan ni bil nihče.

Ob 17.32 je v naselju Grad, občina Cerklje na Gorenjskem, zagorela izolacija ob peči v kurilnici objekta. Lastnik je že sam pogasil požar pred prihodom gasilcev. Gasilci PGD Cerklje na Gorenjskem in Zgornji Brnik so prostor in okolico peči pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 18.04 je prišlo do požara kablovodov v inštalacijskih jaških na Laborah, občina Kranj. Požar so pogasili gasilci Gasilske reševalne službe GARS Kranj. Zaustavljen je bil železniški promet, širše območje je bilo brez oskrbe z električno energijo. Zaradi poškodb optičnih vodov je bil zahodni del Kranja, Orehek, Bitnje brez telekomunikacijskih storitev.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.42 je v podjetju RIKO HIŠE d.o.o. v Lepovčah, občina Ribnica, zagorelo v silosu za žagovino. Ogenj se je razširil na filtre in ostrešje velikosti 12 x 10 metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Ribnica, Dolenja vas, Nemška vas, Goriča vas, Otavice in Bukovica. Zgorela sta silos in ostrešje objekta. Ob 13.45 je ponovno tlelo na požarišču. Gasilci PGD Ribnica so odstranili del lesenega opaža ter pogasili tleče tramove.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.35 so v kraju Branik, občina Nova Gorica, gasilci PGD Dornberk, pogasili goreče saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta.

Izpostava Novo mesto

Ob 3.12 je v naselju Bič, občina Trebnje, zagorelo v objektu podjetja TREVES. Požar je zajel celoten objekt velikosti okoli 75 x 40 metrov. Del proizvodnje in pisarniških prostorov je pogorelo. Ne tem delu je prišlo tudi do porušitve strehe. Ogrožen je bil tudi plinohram, ki so ga gasilci uspešno zavarovali. Zaradi požara in dima so evakuirali bližnje prebivalce. Evakuirani so bili prebivalci desetih stanovanjskih objektov v okolici ter obveščen občinski štab CZ občine Trebnje. Na intervenciji je sodelovalo 134 gasilcev iz 17 društev Gasilske zveze (GZ) Trebnje, ki so z intervencijo končali. Požarišče so prekopali z gradbenimi stroji, zato so na gasilski straži ostala štiri gasilska društva sektorja Veliki Gaber.

Ob 12.59 so v naselju Rodine, občina Črnomelj, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Rodine so zavarovali kraj dogodka in nadzorovali izgorevanje saj.

Ob 17.44 so na Viniški cesti v Črnomlju gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, nadzorovali izgorevanje saj, pregledali prostore okoli dimnika s termovizijsko kamero in stanovalcem odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.55 so pri kraju Cesta v občini Ajdovščina gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina pogasili manjši požar v naravi. Gorelo je vejevje pri kontroliranem kurjenju.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.45 so na Kongresnem trgu v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, pogasili zabojnik za papir, ki ga je ogenj uničil.

Ob 17.50 sta v Gregorčičevi ulici v Ljubljani gorela zabojnika za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 18.34 je v Gospodinjski ulici, občina Ljubljana, gorel zabojnik za papir. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 18.47 sta v Andreaševi ulici v Ljubljani gorela zabojnika za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 19.03 je v Černetovi ulici v Ljubljani gorela vsebina zabojnika za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 19.22 je na Poljanskem nasipu v Ljubljani, gorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 6.25 je v Snežniški ulici v Pivki gorel komunalni zabojnik za odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Pivka. Zabojnik je uničen.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Koper

Ob 10.46 je v Hrvatinih, občina Koper, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Ljubljanske in Severnoprimorske regije sta prevzela ročno bombo SCRM, italijanskega izvora iz obdobja 2. svetovne vojne in jo na kraju tudi uničila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 15.54 so v Podgorju ob Sevnični, občina Sevnica, gasilci PGD Sevnica nudili pomoč reševalcem NMP Sevnica pri reanimaciji osebe.

Izpostava Celje

Ob 9.15 so na Cesti Talcev v Velenju, gasilci PGD Velenje, iz dvigala s tehničnim posegom rešili eno ujeto osebo.

Ob 12.43 so v Slomškovi ulici, občina Slovenske Konjice, gasilci PGD Zreče, iz pokvarjenega dvigala s tehničnim posegom rešili ujeto osebo.

Izpostava Maribor

Ob 13.26 so na Betnavski cesti v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor, ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje, kjer se je nahajala onemogla osebe, ki je bila z reševalnim vozilom prepeljana v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.21 so v Negovskem jezeru, občina Gornja Radgona, našli mrtvega laboda. Posredovali so gasilci PGD Gornja Radgona in Veterinarsko higienska služba.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.31 so v Slamni vasi, občina Metlika, gasilci PGD Slamna vas, nudili pomoč reševalcem NMP ZD Metlika pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 15.22 so v Kukavi, občina Juršinci, gasilci PGD Ptuj omogočili vstop v stanovanjsko hišo reševalcem NMP do poškodovane osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/