Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami 12. januarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 11. 1. 2021 opravljenih skupaj 845.892 testiranj (PCR in HAGT). 11. 1. 2021 je bilo opravljenih 13.967 testiranj (5.512 PCR in 8.455 HAGT) in potrjenih 1860 novih okužb s COVID-19 (1.387 PCR in 473 HAGT), kar skupno znaša 19,36 odstotka pozitivnih testov (25,2 odstotka PCR in 5,6 odstotka HAGT).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 11. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.202 bolnika s COVID-19, od tega 192 na intenzivni negi, 110 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 31 oseb, od marca skupaj 3.053. Do 11. 1. 2021 je bilo cepljenih 22.484 prebivalcev.

Najslabša epidemiološka slika je trenutno v Posavski statistični regiji.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 12. 1. 2021 vključenih 1.431 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 249 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) spremljajo razmere v regiji in občinah ter dnevno komunicirajo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci občasno opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Po potrebi logistično in tehnično pomagajo pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja prebivalstva s hitrimi antigenskimi testi. V posameznih regijah in občinah potekajo priprave na cepljenje prebivalstva proti COVID-19.

Občine sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagajo pri oskrbi ranljivih skupin, usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudijo pomoč pri šolanju ter zagotavljajo varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene imajo telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. V Mestni občini Ljubljana so pričeli s cepljenjem občanov nad 80 let, na predlog osebnega zdravnika.

Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevajo potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor, zlasti nad izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.07 sta v Ločah v občini Celje trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, z absorbentom nevtralizirali razlite motorne tekočine po vozišču, s tehničnim posegom iz vozila rešili osebo in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi dveh poškodovanih oseb.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Maribor

Ob 15.12 je na Moskovski ulici v Mariboru na postaji Tezno vlak povozil osebo. Gasilci Javnega zavoda Gasilska brigada (JZ GB ) Maribor so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 21.24 so na Boštanju, občina Sevnica, gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Boštanj so zavarovali kraj dogodka, nadzorovali izgorevanje saj, pregledali prostore okoli dimnika s termovizijsko kamero in stanovalcem odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Kranj

Ob 9.19 so se na Logaški cesti v Žireh vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Žiri so počakali, da so saje v dimniku pogorele, pregledali s termovizijsko kamero prostore in očistili dimnik. Stanovalcem so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja. V požaru ni nastala škoda.

Izpostava Maribor

Ob 5.36 je v naselju Celestrina, občina Maribor, gorel lesen vikend. Požar, ki je objekt zajel v celoti, so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Brezje.

Ob 19.55 se je v bloku v Goriški ulici v Mariboru v stanovanju na štedilniku žgala pozabljena hrana. Posredovali so gasilci iz JZ GB Maribor in PGD Radvanje. Vstopili so v stanovanje, kjer so našli spečega stanovalca, ki se je nadihal dima. Pozabljeno hrano so umaknili s štedilnika in prezračili stanovanje. Stanovalca so v oskrbo prevzeli reševalci NMP Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.12 je v naselju Bilje, občina Miren-Kostanjevica, gorelo v garaži stanovanjskega objekta. Gasilci Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) in PGD Kostanjevica so požar pogasili, prezračili prostore po objektu in zaščitili del poškodovane strehe.

Ob 20.57 so v Krilanovi ulici v Kobaridu gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Prostovoljni gasilci iz PGD Kobarid so pogasili dimniški požar, očistili del dimnika in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 18.22 je v naselju Črešnjevec, občina Slovenska Bistrica, na železniški postaji zagorela plastična zaščita pod blatnikom kolesa tovornega vozila. Požar so pogasili gasilci iz PGD Slovenska Bistrica.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.58 je v Podjetniški ulici v Trebnjem gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali območje, pogasili požar v predelu motorja in pregledali vozilo s termovizijsko kamero.

Ob 16.03 je v Tanči Gori, občina Črnomelj, gorelo osebno vozilo. Požar, ki je zajel predel motorja osebnega vozila, pogasili gasilci PGD Tanča Gora in Dragatuš.

Izpostava Trbovlje

Ob 6.09 je na Neži v Trbovljah zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Trbovlje mesto so odklopili akumulator in  pogasili požar na vozilu.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.56 sta v bližini Čiginja, občina Tolmin, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS odstranila in do uničenja shranila na varno iz obdobja prve svetovne vojne najdeni topovski granati kalibra 150 milimetrov, topovski granati kalibra 80 milimetrov in topovski vžigalnik kalibra 75 milimetrov.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.03 so na Jenkovi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Ob 13.42 je na Krekovem trgu v Celju zaradi počene vodovodne cevi voda ogrožala objekt. Vodo so zaprli gasilci PGE Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.49 so na Ulici bratov Babnik v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v navzočnosti reševalcev NMP in policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer so našli mrtvo osebo.

Ob 23.35 so v Podgorici, občina Ljubljana, gasilci iz GB Ljubljana nudili pomoč policiji po prometni nesreči, v kateri je osebno vozilo zapeljalo s ceste. V vozilu ni bilo nikogar. Gasilci so odklopili akumulator, razsvetljevali okolico ter preiskali travnik za morebitnim voznikom. Osebe niso našli.

Izpostava Maribor

Ob 0.21 so v ulici Cesta zmage v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Ob 8.06 je na Spodnjem trgu v Lovrencu na Pohorju zaradi poškodbe na vodovodu zalilo razdelilni jašek. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so iz jaška prečrpali vodo in s tem omogočili popravilo koncesijskemu pogodbeniku. Med tem času je bila motena oskrba s pitno vodo. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Ob 15.48 so na Ljubljanski cesti v Račah, občina Rače–Fram, gasilci PGD Rače so stabilizirali in podprli telekomunikacijski drog, ki je ogrožal udeležence v prometu.

Ob 20.38 so v Moskovski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč in počistili kraj dogodka po prometni nesreči.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.12 se je na Gosposvetski cesti v Slovenj Gradcu podrlo drevo čez pločnik. Delavci Komunalnega podjetja Slovenj Gradec so drevo razžagali in očistili pločnik.

Izpostava Trbovlje

Ob 6.05 so gasilci PGD Trbovlje mesto posredovali v stolpnici na Kešetovem v Trbovljah, kjer so na počenem radiatorju zaprli ventila in preprečili iztekanje vode.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Hidrološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/