Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin in veleposlanica ZDA: »Obrambno področje je eno ključnih področij sodelovanja med Slovenijo in ZDA«

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes na Ministrstvu za obrambo sprejel veleposlanico Združenih držav Amerike v Republiki Sloveniji Lyndo C. Blanchard, ki zaključuje svoj mandat v Sloveniji. Minister in veleposlanica sta soglašala, da sta državi v minulih desetih mesecih mandata aktualne Vlade Republike Slovenije naredili kakovostni preskok v dvostranskih odnosih. Dejstvo je, da sta Slovenija in ZDA zaveznici, ki ju povezuje tesno sodelovanje na številnih področjih, pri čemer je prav obrambno področje eno ključnih.

Sogovornika sta se zavezala nadaljnji krepitvi odnosov na področju obrambnega sodelovanja, tudi v povezavi z nekaterimi drugimi področji, kot je na primer infrastruktura. Ameriška sogovornica je pri tem izpostavila predvsem Luko Koper in transportne povezave, zlasti v kontekstu vojaške mobilnosti.

Minister mag. Matej Tonin se je ameriški strani zahvalil za vso pomoč, ki jo ZDA namenjajo Sloveniji, tako v obliki opreme kot na področju prenosa znanj. Ob koncu srečanja je veleposlanica Lynda C. Blanchard ministra povabila, da ob načrtovanem uradnem obisku ZDA, poleg Kolorada in Washingtona, obišče tudi njeno domačo zvezno državo Alabamo.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes sprejel veleposlanico Združenih držav Amerike v Republiki Sloveniji Lyndo C. Blanchard, ki zaključuje svoj mandat

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes sprejel veleposlanico Združenih držav Amerike v Republiki Sloveniji Lyndo C. Blanchard, ki zaključuje svoj mandat | Avtor: Vekoslav Rajh, MORS