Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. januarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 10. 1. 2021 opravljenih skupaj 83.925 testiranj (PCR in HAGT). 10. 1. 2021 je bilo opravljenih 2.200 testiranj (1.720 PCR in 480 HAGT) in potrjenih 426 novih okužb s COVID-19 (368 PCR in 58 HAGT), kar skupno znaša 19,36 odstotka pozitivnih testov (21,39 odstotka PCR in 12,08 odstotka HAGT).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 10. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.205 bolnikov s COVID-19, od tega 196 na intenzivni negi, 42 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 24 oseb, od marca skupaj 3.022. Do 10. 1. 2021 je bilo cepljenih 20.546 prebivalcev.

Najslabša epidemiološka slika je trenutno v Posavski statistični regiji.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 11. 1. 2021 vključenih 1.292 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 186 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) spremljajo razmere v regiji in občinah ter dnevno komunicirajo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci občasno opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Po potrebi logistično in tehnično pomagajo pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja prebivalstva s hitrimi antigenskimi testi.

Občine sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagajo pri oskrbi ranljivih skupin, usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudijo pomoč pri šolanju ter zagotavljajo varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene imajo telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevajo potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor, zlasti nad izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Potresi

Ob 17.31 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije republike Slovenije (RS) za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,4 v bližini Topolšice, 55 km severovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Šoštanja, Velenja, Vranskega in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.21 so se na odseku hitre ceste med Nanosom in Ajdovščino, občina Vipava, zaradi občasno močnejših sunkov burje, ki so v sunkih dosegali hitrost do 130 kilometrov na uro, spreminjale stopnje omejitev v kratkih časovnih obdobjih. Stalno je veljala omejitev prometa 1. stopnje, to je za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton. Občasno velja omejitev za vsa vozila s ponjavami.

Med 16.11 in 19.37 je na regionalni cesti Podnanos–Manče–Vipava zaradi burje, ki je v sunkih dosegala hitrost do 100 kilometrov na uro uvedena zapora prometa 1. stopnje. Zapora je veljala za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

Izpostava Postojna

Ob 8.33 so v bližini naselja Griže v občini Sežana lovci naleteli na poginjenega divjega prašiča, pri katerem obstaja sum na prašičjo gripo. Obveščene so bile pristojne službe.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 9.30 je poletel helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku in prepeljal obolelo osebo iz Javorniškega Rovta nad Jesenicami v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.05 je poletel helikopter Slovenske vojske z medicinsko ekipo v Mursko Soboto in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljal obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 11.51 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz SB Ptuj v UKC Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.40 sta v Škalski ulici v Slovenskih Konjicah trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč policiji in reševalcem, posipali cestišče z vpojnimi sredstvi ter ga očistili. Ena oseba je bila poškodovana in prepeljana v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 6.41 je v naselju Predoslje, občina Kranj, osebno vozilo zdrsnilo v jarek zaradi poledenelega vozišča. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so vozilo z avtodvigalom dvignili in postavili nazaj na vozišče. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.20 sta na cesti Kobarid–Staro selo v občini Kobarid trčili osebni vozili. Pri tem sta se poškodovali dve osebi. Posredovali so gasilci PGD Kobarid, ki so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovanima osebama.

Ob 14.16 je na cesti Kobarid–Bovec, v bližini vasi Trnovo ob Soči, občina Kobarid, tovorno vozilo, cisterna zapeljalo s cestišča. Posredovali so gasilci PGD Kobarid, ki so tovornjak potegnili na cesto. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb in iz vozila niso iztekale nevarne snovi.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 18.26 so v Ulici Alojza Rabiča v Mojstrani, občina Kranjska Gora, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Mojstrana ter Dovje in goreče saje pogasili.

Ob 20.32 so v Britofu, občina Kranj, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GARS Kranj in PGD Britof so goreče saje pogasili, dimnik ter okolico dimnika pa pregledali s termovizijsko kamero. Do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj so gasilci nudili pomoč dvema osebama, ki sta se nadihali dima.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.06 je v Ulici Stare pravde v Ljubljani pri izvajanju izolacijskih del na nadstrešku večstanovanjskega objekta zagorelo ostrešje. Delavci so sami začeli gasiti, dokončno pa so požar pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-mesto, oskrbeli so opečenega delavca do prihoda reševalcev ter prezračili objekt.

Ob 18.20 je v Štepanjskem nabrežju v Ljubljani gorela vrtna lopa. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Štepanjsko naselje. Gasilci so pogasili požar ter prekopali žarišče. Požar je v celoti uničil vrtno lopo v velikosti okoli 16 kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.36 so v kraju Sveti Vrh, občina Mokronog-Trebelno, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Mokronog so nadzorovali izgorevanje saj, očistili dimnik in s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico. Do prihoda dimnikarja so odsvetovali nadaljnje kurjenje peči.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 10.20 je na avtocesti v bližini naselja Podbrezje, občina Naklo, gorelo osebno vozilo. Posredovali so gasilci GARS Kranj, ki so kraj dogodka zavarovali, pogasili goreče osebno vozilo, odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine. V dogodku se ni nihče poškodoval.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.45 se je na Verdu, občina Vrhnika, zaradi pregretja zavor na prikolici tovornega vozila kadilo iz kolesa. Gasilci PGD Verd in Vrhnika so zavorni sistem ohladili in zavarovali kraj dogodka ter pregledali s termovizijsko kamero. Kamion so umaknili do gasilskega doma, kjer bo mehanik odpravil okvaro.

Izpostava Ptuj

Ob 12.29 je v Novi vasi pri Markovcih, občina Markovci, pri pretakanju nevarne snovi prišlo do požara na kombiniranem vozili in cisterni. Gasilci PGD Nova vas in Bukovci so požar pogasili.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 12.52 je v Prušnikovi ulici v Mariboru prišlo zaradi počene cevi plinovoda do večjega uhajanja plina. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Radvanje so zavarovali območje, izmerili vsebnost plina, ki je presegala mejno eksplozijsko vrednost, zato so preventivno evakuirali 32 stanovalcev blokov na dveh naslovih. Po zaprtju plinovoda so gasilci izvedli prezračevanje objektov, nakar so se stanovalci lahko vrnili v stanovanja. Napako na instalaciji je odpravilo pristojno podjetje.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.58 je občan pri zemeljskih delih v Kromberku, občina Nova Gorica, naletel na nevarno najdbo. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije, ki sta odstranila in spravila na varno do uničenja topovski granati, ena kalibra 149 milimetrov, mase 30,5 kilogramov, druga pa kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov, obe italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 15.10 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije v Spodnji Branici, občina Nova Gorica, odstranila in spravila na varno do uničenja ročno bombo, francoske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 11.28 so v ulici Bedrih v Žireh gasilci PGD Dobračeva s tehničnim posegom odprli zaklenjeno osebno vozilo in iz njega rešili otroka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.20 so gasilci PGD Breginj na Robidišču, občina Kobarid, s strehe stanovanjskega objekta odstranili večjo količino snega, ker je obstajala nevarnost, da zdrsne na cesto.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/