Skoči do osrednje vsebine

Kulturna atašejka v Berlinu mag. Saša Šavel Burkart

Vodenje Slovenskega kulturnega centra Berlin (SKC Berlin) je z 9. januarjem 2021 prevzela mag. Saša Šavel Burkart.
Portret

mag. Saša Šavel Burkart | Avtor: RTV Slovenija

Novoimenovana kulturna atašejka v Berlinu, diplomirana novinarka in magistrica antropologije vsakdanjega življenja, je bila dolgoletna novinarka in urednica različnih oddaj s področja kulture in umetnosti na Televiziji Slovenija, prav tako je avtorica številnih dokumentarnih oddaj s področja vizualne umetnosti in kulture. Med letoma 2011 in 2019 je bila urednica uredništva oddaj o kulturi na TV Slovenija. Je prejemnica treh štipendij za bivanje v različnih nemških mestih, med drugim je bila med letoma 2008 in 2009 deset mesecev štipendistka prestižne mednarodne štipendije EJF za novinarje na Freie Universität Berlin, v okviru katere je pripravila obsežno študijo o turško-nemški kinematografiji, kot štipendistka ljubljanskega Goethe Instituta se je leta 2008 v Bonnu izpopolnjevala v znanju nemščine na visoki stopnji.

Mag. Saša Šavel Burkart je bila z nemško govorečim prostorom močno povezana tudi kot novinarka, vrsto let je med drugim spremljala in poročala z linškega festivala za tehnologijo, družbo in umetnost Ars Electronica, baselskega sejma umetnosti Art Basel, z Documente v Kasslu in Berlinala. Med drugim je avtorica dokumentarne oddaje o Fundaciji Helmuta Newtona, ob berlinskem bienalu o Berlinu kot novi svetovni prestolnici kulture in umetnost ter dokumentarne oddaje o medijski arheologiji, ki je nastala prav tako v Berlinu. Je izjemna poznavalka slovenske in nemške sodobne umetniške produkcije s širokim kulturnozgodovinskim razgledom.

Po SKICI – Slovenskem kulturnoinformacijskem centru v Avstriji, ustanovljeni na Dunaju leta 2011, smo SKC Berlin (kot drugo kulturno ustanovo Republike Slovenije v tujini) odprli leta 2016. Gre za skupni projekt Ministrstva za kulturo in Zunanjega ministrstva Republike Slovenije, ki deluje v okviru Veleposlaništva Republike Slovenije v Berlinu. V središču njegovega delovanja je kulturna diplomacija, promocija slovenske kulture in umetnosti, seznanjanje novih občinstev o sodobnih smernicah s področja kulture in umetnosti, o dosežkih ter o slovenski kulturni dediščini v Zvezni republiki Nemčiji, sodelovanje in povezovanje slovenskega in nemškega kulturnega prostora, ustvarjalk in ustvarjalcev.