Skoči do osrednje vsebine

Dvostranske konzultacije s Portugalsko na ravni generalnih direktorjev za zadeve EU

Generalna direktorica za zadeve EU Barbara Sušnik je preko avdio-video konference opravila bilateralne konzultacije z generalnim direktorjem za zadeve EU na Ministrstvu za zunanje zadeve Portugalske Ruijem Vinhasom.

Slovenija bo s 1. julijem 2021 od Portugalske prevzela šestmesečno predsedovanje Svetu EU. Konzultacije na ravni generalnih direktorjev za zadeve EU so bile zato namenjene izmenjavi pogledov na aktualna evropska vprašanja in usklajevanju med zaporednima predsedujočima državama glede vodenja najpomembnejših dosjejev s ciljem zagotavljanja čim večje kontinuitete.

Portugalska stran je predstavila prioritete svojega predsedovanja, s poudarkom na odporni, socialni, zeleni, digitalni in globalni Evropi. Informirala je o glavnih predvidenih dogodkih v času predsedovanja Svetu EU s poudarkom na neformalnem socialnem vrhu Unije, ki bo 8. maja 2021 v Portu ter načrtovanih vrhih EU s tretjimi državami.

Sogovornika sta izmenjala poglede tudi o najaktualnejših dosjejih EU, vključno z vprašanji koordinacije odzivov na pandemijo covida-19 in ukrepih za ekonomsko okrevanje po pandemiji, vprašanjih povezanih s skupnim EU pristopom do migracij ter glede napovedane konference o prihodnosti Evrope.