Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. januarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 9. 1. 2021 opravljenih skupaj 829.725 testiranj (PCR in HAGT). 9. 1. 2021 je bilo opravljenih 5.161 testiranj (2.669 PCR in 2.492 HAGT) in potrjenih 752 novih okužb s COVID-19 (667 PCR in 85 HAGT), kar skupno znaša 14,57 odstotka pozitivnih testov (24,99 odstotka PCR in 3,41 odstotka HAGT).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 9. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.192 bolnikov s COVID-19, od tega 202 na intenzivni negi, 38 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 25 oseb, od marca skupaj 2.998. Do 9. 1. 2021 je bilo cepljenih 19.930 prebivalcev.

Najslabša epidemiološka slika je trenutno v Posavski statistični regiji.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 10. 1. 2021 vključenih 574 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 30 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regiji in občinah ter dnevno komunicirajo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci občasno opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Občine sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagajo pri oskrbi ranljivih skupin, usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudijo pomoč pri šolanju ter zagotavljajo varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene imajo telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Policija je kljub slabšemu vremenu v bližini turističnih krajev, izletniških ter pohodniških točk poostreno nadzorovala promet in preverjala upoštevanje upravičenih razlogov za prehajanje občinskih mej.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevajo potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Med vikendom so vzpostavljena dežurstva. Odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor, zlasti nad izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.50 je na Šmarni gori, občina Ljubljana, pri Gorjančevi kapelici pohodnica padla in si poškodovala nogo. Zaradi neprevozne gozdne ceste jo je še pred prihodom gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tacen ter gorskih reševalcev Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana občan s terenskim vozilom z verigami prepeljal v dolino, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Ljubljana in prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Maribor

Ob 15.57 sta se na Ruškem Pohorju v občini Ruše izgubili dve osebi. Posredovali so gorski reševalci GRS Maribor, ki so osebi našli, prepeljali v dolino in predali policiji.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.13 se je v Slivnem, občina Laško, zgodila prometna nesreča osebnega vozila, v kateri so se poškodovale štiri osebe. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, ki so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo ter odklopili akumulator. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Laško so poškodovane osebe na kraju oskrbeli ter prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.40 se je na avtocesti v bližini počivališča Starine v smeri Ljubljane, občina Novo mesto, osebno vozilo zaletelo v odbojno ograjo. V nesreči ni bil nihče poškodovan. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali in pregledali kraj nesreče.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.18 so na Verdu, občina Vrhnika, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Verd so goreče saje pogasili, dimnik očistili in s termovizijsko kamero objekt preventivno pregledali.

Izpostava Maribor

Ob 16.11  so se v Spodnjem Porčiču, občina Lenart, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Lenart, ki so na kraju ugotovili, da je prišlo do manjšega vžiga saj. Saje so pogasili ter celotno območje dimnika in kurišča pregledali s termovizijsko kamero. Lastnici so preventivno do prihoda dimnikarske službe prepovedali kurjenje.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.06 je v naselju Reber, občina Žužemberk, gorelo ostrešje bivalnega vikenda. Gasilci PGD Žužemberk in Reber so požar pogasili. Pri tem so odkrili okoli 6 kvadratnih metrov strehe in stropa v sobi ter s termovizijsko kamero pregledali objekt.

Izpostava Postojna

Ob 9.48 je v Ivanjem selu, občina Cerknica, gorelo v kurilnici. Domači so še pred prihodom gasilcev pogasili požar in iznesli goreča drva iz kurilnice. Gasilci PGD Ivanje selo, Unec in Rakek so dokončno pogasili tleča drva ter s termovizijsko kamero pregledali kurilnico in iznesle predmete.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.35 so na Ulici prvoborcev v Hrastniku gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta . Gasilci PGD Hrastnik so odstranil žerjavico iz kurišča, s termovizijsko kamero preventivno pregledali objekt in dimniško tuljavo. Dimnikarska služba bo naknadno očistila in pregledala dimnik.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.23 je v Turnšah, občina Domžale, gorel zabojnik za odpadke. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so požar pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 16.07 se je v stanovanjskem bloku na Kebetovi ulici v Kranju vonjal zemeljski plin. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so na kraju zavarovali okolico, evakuirali stanovalce bloka ter v sodelovanju z upravljalcem plinovoda odkrili in sanirali napako.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 12.24 so na gladini reke Gradaščice v Ljubljani opazili oljni madež. Gasilci GB Ljubljana so skupaj s policijo ugotovili, da izpust prihaja iz pritoka blizu bivše tovarne Tovil. Gasilci so na sotočju postavili bariero in preprečili nadaljnje onesnaževanje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.18 sta nad Ulico Šantlovih v Novi Gorici pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja ustrezno uskladiščila vžigalnik topovske granate kalibra 80 milimetrov, mase 0,65 kilograma, avstroogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.33 je v razdelilni transformatorski postaji (RTP) Radenci na izvodu Črešnjevci prišlo do izpada električne energije. Brez električne energije je bilo 155 odjemalcev. Ob 11.08 so delavci Elektra Maribor napako odpravili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 10.39 so v naselju Črešnjice pri Cerkljah, občina Brežice, gasilci PGD Brežice s tehničnim posegom odprli vhodna stanovanjska vrata, za katerimi je ležala obolela oseba. Gasilci so nudili tudi pomoč reševalcem pri prenosu osebe do reševalnega vozila. Reševalci  NMP Brežice so občanko na kraju ustrezno oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 10.22 je v kraju Vransko starejši občan padel pred hišo ter se poškodoval in se ni mogel pobrati. Pomoč so mu nudili gasilci PGD Vransko, ki so ga oskrbeli ter prepeljali v bolnico SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 9.03 je v Oprešnikovi ulici v Kranju v stanovanju starejša onemogla oseba potrebovala medicinsko pomoč. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in omogočili reševalcem NMP Kranj vstop do poškodovane osebe.

Ob 10.27 je na lokalni cesti v smeri Planine Jezerca, občina Cerklje na Gorenjskem, nagnjeno drevo ogrožalo promet na cesti. Gasilci PGD Šenturška gora so odstranili nevarnost in omogočili normalen promet.

Ob 10.36 je bila na Drulovki, občina Kranj, v gozdu najdena starejša in onemogla oseba. Na kraju najdbe so ji reševalci NMP Kranj nudili prvo pomoč in jo s pomočjo gasilcev GARS Kranj prenesli do reševalnega vozila in odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 14.27 se je na lokalni cesti Planina Jezerca v smeri Krvavca, občina Cerklje na Gorenjskem, podrla smreka in onemogočila promet. Gasilci PGD Šenturška gora so drevo s tehničnim posegom odstranili in omogočili promet. Prav tako so pregledali celotno relacijo in odstranili še eno drevo, ki je nevarno viselo nad voziščem lokalne ceste.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.46 je na cesti med Gorenjo Staro vasjo in Loko, občina Šentjernej, podrto drevo oviralo promet.  Drevo je razžagal in odstranil dežurni delavec Javnega podjetja ekološke družbe (JP ED) Šentjernej.

Izpostava Ptuj

Ob 16.32 so v Vlahovičevi ulici v Kidričevem gasilci PGD Talum nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj pri oživljanju obolele osebe in zavarovanju kraja dogodka.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo zjutraj in dopoldne najmočnejši sunki burje predvsem v Vipavski dolini lahko še dosegali hitrost med 100 in 120 kilometri na uro.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/