Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. januarja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 8. 1. 2021 opravljenih skupaj 824.564 testiranj (PCR in HAGT). 8. 1. 2021 je bilo opravljenih 13.069 testiranj (4.895 PCR in 8.174 HAGT) in potrjenih 1.843 novih okužb s COVID-19 (1.380 PCR in 463 HAGT), kar skupno znaša 14,1 odstotek pozitivnih testov (28,2 odstotka PCR in 5,7 odstotka HAGT).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 8. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.143 bolnikov s COVID-19, od tega 193 na intenzivni negi, 106 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 26 oseb, od marca skupaj 2.973. Do 7. 1. 2021 je bilo cepljenih 19.523 prebivalcev.

Najslabša epidemiološka slika je trenutno v Posavski statistični regiji.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 9. 1. 2021 vključenih 609 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 38 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih. Odobril je izdajo puhalnika toplega zraka za Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, Draga.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regiji in občinah ter dnevno komunicirajo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci občasno opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Občine sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagajo pri oskrbi ranljivih skupin, usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudijo pomoč pri šolanju ter zagotavljajo varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene imajo telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

V Notranjski regiji so odstranili začasne namestitve, kjer je potekalo množično testiranje, ki se bo nadaljevalo na obstoječih COVID točkah v okviru zdravstvenih domov. Na mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje in Središče ob Dravi so odstranili šotore z opremo, v katerih so od začetka leta izvajali testiranje.

Zaradi lepega vremena je bil čez dan zelo povečan promet proti planinskim izhodiščem, rekreacijskim površinam in turističnim krajem na Gorenjskem. Policija je poostreno nadzorovala promet in upoštevanje upravičenih razlogov za prehajanje med občinskimi mejami.

Skladno z vladnimi odloki so od danes spet zaprti muzeji in galerije, telovadnice, fitnesi in bazeni. Med izjeme, ki lahko opravljajo dejavnost, so dodani izvajalci geodetskih storitev, čistilni servisi, izvajalci medicinske pedikure in tistih gradbenih del, pri katerih ne prihaja do stika s potrošniki.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevajo potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Med vikendom so vzpostavljena dežurstva. Odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor, zlasti nad izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Potresi

Ob 22.29 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 3,9 v bližini Zagreba (Hrvaška), 141 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci vzhodne in osrednje Slovenije. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Od 9.00 dalje je bila na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi burje uvedena zapora prometa 1. stopnje. Zapora je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Od 17.00 dalje je bila na odseku regionalne ceste Podnanos–Manče–Vipava zaradi burje uvedena zapora prometa 1. stopnje. Zapora je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

  

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 15.54 sta se na Skali v občini Slovenske Konjice izgubila mlajša pohodnika. Posredovali so gorski reševalci (GRS) Celje, ki so premražena in onemogla pohodnika našli, oskrbeli in prepeljali domov.

Izpostava Kranj

Ob 15.40 se je na Kranjski dolini, občina Gorje, pri terenskem skoku poškodoval turni smučar. Na kraju so ga oskrbeli gorski reševalci GRS Radovljica in ga pripravili za transport s helikopterjem. Helikopter Slovenske vojske ga je v spremstvu ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.52 so na Planini Kisovec, občina Kamnik, posredovali gorski reševalci GRS Kamnik, ki so oskrbeli turno smučarko z zlomljeno nogo. S helikopterjem Slovenske vojske je bila prepeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 11.45 sta se v Gornjem Gradu pri sankanju poškodovala otroka. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Mozirje so poškodovana otroka oskrbeli na kraju dogodka in enega predali v domačo oskrbo, drugega  pa prepeljali na zdravljenje v celjsko bolnišnico.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 13.12 je pod Zabreško planino, občina Žirovnica, oseba nenadoma obolela. Gorski reševalci GRS Radovljica so jo na kraju oživljali, pripravili za transport in prepeljali v dolino ter tam predali reševalcem NMP Jesenice.

Izpostava Maribor

Ob 13.47 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu ekipe HNMP prepeljala obolelo osebo iz Frajhajma, občina Slovenska Bistrica, v Maribor, kjer jo je prevzela enota NMP Maribor in odpeljala v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.25 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu ekipe HNMP prepeljala obolelo osebo iz šempetrske bolnišnice v ljubljanski UKC.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Trbovlje

Ob 10.12 je v naselju Log, občina Hrastnik, voznik osebnega avtomobila v ovinku zapeljal s cestišča. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Trbovlje mesto in Hrastnik so protinaletno in protipožarno zavarovali kraj dogodka ter z dvižnimi blazinami dvignili vozilo in ga s pomočjo vitla izvlekli na cestišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.21 so v naselju Pot v Močilnik, občina Vrhnika, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Vrhnika, Verd in Stara Vrhnika so dimnik očistili ter pregledali s termo kamero. Materialna škoda ni nastala.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.09 so v kraju Volarje, občina Tolmin gasilci PGD Tolmin pogasili dimniški požar v stanovanjski hiši.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.51 so v ulici Stara cesta v Straži, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vavta vas so pogasili požar, pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero, očistili dimnik, prezračili prostore in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 21.22 je na Šmihelski cesti v Novem mestu gorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili gorečo omarico, odstranili pečico, pregledali okolico s termo kamero in prezračili prostore.

Izpostava Postojna

Ob 12.14 so v naselju Grahovo, občina Cerknica, gorela drva v kurilnici stanovanjskega objekta. Požar so pogasili občani pred prihodom gasilcev PGD Grahovo, ki so požar dokončno pogasili in iznesli ožgana drva iz objekta. Gasilci PGD Žerovnica, Martinjak in Gorenje Jezero so bili med  potjo preklicani.

Ob 15.28 je na Ljubljanski cesti v Postojni gorelo v sistemu odvoda pepela peletne peči za centralno kurjavo. Gasilci PGD Postojna so odklopili peč, odprli sistem za odvod pepela, ter pogasili žareč pepel.

Ob 17.43 je v naselju Jasen, občina Ilirska Bistrica, gorelo v kurilnici. Pred prihodom gasilcev so požar pogasili domačini. Gasilci PGD Ilirska Bistrica in Vrbovo so prostor v kurilnici pregledali s termo kamero ter na prosto iznesli karton in druge stvari, ki so se nahajali okoli peči. V požaru je delno zgorel pralni stroj.

Ob 20.30 so v zaselku Raubarkomanda, občina Postojna, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Postojna, ki so s termovizijsko kamero pregledali dimnik in njegovo okolico, pogasili in odstranili približno en kvadratni meter tlečega lesenega stropa okoli dimnika, izpraznili peč ter prepovedali ponovno kurjenje do sanacije dimnika.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.31 je prišlo na Radelci, občina Radlje ob Dravi, do dimniškega požara. Posredovali so gasilci PGD Radlje ob Dravi, ki so pogasili dimnik, očistili kurišče in lastniku prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 18.42 so na Trgu Borisa Kidriča, občina Maribor, gasilci Gasilske brigade (GB) Maribor, pogasili vsebino kovinskega koša za smeti.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.00 je na Bazoviški ulici v Tolminu gorel komunalni zabojnik. Gasilci PGD Tolmin so požar pogasili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.39 se je v Pilštanju, občina Kozje, na lokalno cesto podrl del opornega zidu gospodarskega objekta. Gasilci PGD Lesično-Pilštanj-Zagorje so zavarovali kraj dogodka in s ceste odstranili podrt del zidu ter o dogodku obvestili pristojne občinske službe, ki bodo poskrbele za nadaljnjo sanacijo.

Izpostava Kranj

Ob 20.45 so gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj s tehničnim posegom vstopili v stanovanje na Gogalovi ulici v Kranju in tako omogočili dostop reševalcem NMP Kranj do obnemogle starejše osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.02 so na Viški cesti v Ljubljani, gasilci PGD Ljubljana - Vič do prihoda reševalcev NMP zavarovali in oskrbeli osebo, ki se je poškodovala pri padcu.

Ob 13.01 je v Hafnerjevi ulici v Ljubljani v stanovanju iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Ob 15.17 so v Langusovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom omogočili vstop reševalcem NMP in nudili pomoč pri oskrbi onemogle starejše osebe.

Izpostava Maribor

Ob 9.16 so v naselju Žiče, občina Sveta Ana, gasilci PGD Sveta Ana iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta izčrpali približno štiri kubične metre vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.00 so v naselju Bate, občina Nova Gorica, gasilci Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica s ponjavo prekrili poškodovano ostrešje stanovanjskega objekta. Poškodba je nastala zaradi dotrajanosti strešne konstrukcije.

Izpostava Postojna

Ob 16.54 je bila v Devinski ulici v Sežani v stanovanju  obolela nemočna oseba. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in omogočili ekipi NMP Sežana dostop do obolele osebe.

Ob 19.48 je na Jurčičevi ulici v Postojni v kurilnici stanovanjskega objekta, zaradi okvare na napeljavi centralne kurjave, iztekala voda. Gasilci PGD Postojna so posesali približno en kubični meter vode iz kurilnice in garaže.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo do ponedeljka opoldne najmočnejši sunki burje predvsem v Vipavski dolini lahko dosegali hitrost med 100 in 120 kilometrov na uro.