Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. januarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 7. 1. 2021 opravljenih skupaj 811.495 testiranj (PCR in HAGT). 7. 1. 2021 je bilo opravljenih 14.718 testiranj (5.259 PCR in 9.459 HAGT) in potrjenih 2.045 novih okužb s COVID-19 (1.596 PCR in 449 HAGT), kar skupno znaša 13,9 odstotkov pozitivnih testov (30,4 odstotka PCR in 4,7 odstotka HAGT).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 7. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.160 bolnikov s COVID-19, od tega 191 na intenzivni negi, 92 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 25 oseb, od marca skupaj 2.947. Do 7. 1. 2021 je bilo cepljenih 16.339 prebivalcev.

Najslabša epidemiološka slika je še vedno v Posavski statistični regiji, boljše od slovenskega povprečja pa je stanje v Gorenjski, Podravski, Osrednjeslovenski, Obalno-kraški in Primorsko-notranjski statistični regiji.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 8. 1. 2021 vključenih 1.733 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 208 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije(CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Služba za podporo Štabu CZ RS je pripravila podatke o številu prostovoljcev in humanitarnih organizacij, ki pomagajo v različnih bolnišnicah in Doma starejših občanov (DSO).

Psiholog Enote za psihološko pomoč je izvedel razbremenilni pogovor v Klicnem centru za informacije o novem koronavirusu.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regiji in občinah ter dnevno komunicirajo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Pomagajo pri organizaciji množičnega brezplačnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in zagotavljajo pomoč na lokacijah, kjer poteka testiranje.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci občasno opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Občine sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagajo pri oskrbi ranljivih skupin, usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudijo pomoč pri šolanju ter zagotavljajo varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene imajo telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

V več občinah poteka množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi, nadaljevalo se je tudi v Ljubljani, kjer so ga začasno prekinili zaradi zapleta z neustreznimi paličicami.  

Vlada Republike Slovenije je na današnji novinarski konferenci predstavila načrt in merila za morebitno sproščanje ukrepov na nacionalni in regijski ravni. Veljavnost vseh ukrepov za zajezitev novega koronavirusa se podaljša najmanj do 18. 1. 2021.

Od danes so zaprte žičniške naprave, jutri se zapirajo tudi muzeji in galerije. Na petih mejnih prehodih z Republiko Hrvaško ne bo več hitrega testiranja.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevajo potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa.

Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor, zlasti nad izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.59 je na odseku hitre ceste Razdrto–priključek Ajdovščina, občina Vipava, zaradi burje, ki v sunkih dosega hitrost do 100 kilometrov na uro, pričela veljati zapora prometa 1. stopnje. Zapora velja za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8. ton.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.56 je na območju Krna, občina Kobarid, padel turni smučar. Zaradi nevarnosti plazenja so bili aktivirani reševalci Gorsko reševalne službe (GRS) Tolmin. V dolino je nepoškodovanega smučarja prepeljala s helikopterjem posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z združeno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) - GRS.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 18.09 je v naselju Zapoge, občina Vodice, tovorno vozilo stisnilo delavca ob drugo vozilo. Poškodovancu so nudili prvo pomoč pripadniki enote za prvo pomoč GZ Vodice do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so ga nato na kraju dokončno oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 7.53 so na Cesti na Markovec v Kopru gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in tako omogočili vstop do obolele osebe reševalcem RSI Izola, ki so jo nato na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB)  Izola.

Izpostava Kranj

Ob 6.45 sta na pri Jeprci na cesti Kranj–Medvode, v naselju Podreča, občina Kranj, trčili osebno in tovorno vozilo. Zaradi nesreče je tovorno vozilo zapeljalo izven vozišče, osebno pa je ostalo na cesti in zagorelo. Osebno vozilo so pričeli z gašenjem očividci, požar pa so nato dokončno pogasili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in nato iz vozila rešili mrtvo osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.12 je na Tržaški cesti na Brezovici osebno vozilo trčilo v avtobus. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so ukleščenega voznika s tehničnim posegom izvlekli iz vozila, ga predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP)  in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine.

Izpostava Maribor

Ob 7.22 sta na Kolodvorski cesti v Slovenski Bistrici trčili osebno in kombinirano vozilo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, očistili vozišče razlitih motornih tekočin, s tehničnim posegom iz kombiniranega vozila rešili poškodovano osebo in nudili pomoč pri oskrbi ponesrečenca reševalcem NMP, ki so nato poškodovanca prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.39 sta v križišču Idrijske in Lavričeve ceste v Ajdovščini trčili osebni vozili. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in posuli z vpojnimi sredstvi razlite motorne tekočine. V prometni nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Trbovlje

Ob 7.44 je na cesti Trojane–Izlake pri naselju Polšina, občina Zagorje ob Savi, zaradi zdrsa tovornega vozila z vozišča iztekala nevarna snov. Gasilci PGD Trbovlje - mesto in PGD Zagorje - mesto so odklopili akumulator, zavarovali kraj dogodka in preprečili nadaljnje iztekanje nevarnih tekočin.

Ob 12.29 je na Čebinah v občini Trbovlje osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Trbovlje-mesto in Klek so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator, stabilizirali vozilo in z vrvno tehniko potegnili nazaj na vozišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 7.47 se je na Cesti Borisa Kidriča na Koroški Beli, občina Jesenice, vžgalo zaradi pregrevanja olja v cvrtniku. Požar so pogasili gasilci GARS Jesenice in nato prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.21 je v Kersnikovi ulici v Ljubljani v večstanovanjski hiši smrdelo po dimu. Gasilci GB Ljubljana so s pomočjo policistov pregledali stanovanja, v katerih so bili prisotni stanovalci in prezračili stopnišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.06 so v naselju Dragatuš, občina Črnomelj, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dragatuš so nadzorovali izgorevanje saj, pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.07 je na požarišču v naselju Remšnik v občini Radlje ob Dravi zagorel odpadni kup materiala. Posredovali so gasilci PGD Radlje ob Dravi, ki so požarišče zalili z vodo ter pogasili gorenje in tlenje.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.56 se je v Cankarjevi ulici v Novi Gorici vnela vsebina zabojnika za komunalne odpadke. Požar sta pogasila gasilca Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica.

 

Eksplozije

Izpostava Celje

Ob 12.29 je v Aškerčevi ulici v Celju prišlo do močne eksplozije v prostorih avtobusne postaje. Gasilci PGE Celje in PGD Celje Gaberje so skupaj s policisti zaprli širše območje in nudili prvo pomoč poškodovanim osebam. V objektu je ostala ena oseba, katero so nepoškodovano našli gasilci pri pregledu objekta. Reševalci NMP Celje so tri poškodovane osebe na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Celje. Gasilci so ugotovili, da je vzrok za eksplozijo uhajanje plina. Zato so skupaj z vzdrževalci zaprli plinski vod in izklopili elektriko. Nastala je večja gmotna škoda, v času trajanja intervencije in odpravljanja posledic pa je bilo širše območje okoli objekta zaprto za ves promet. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.11 je na Gortini v občini Muta zaradi tehnične okvare na tovornem vozilu iztekalo olje in pogonsko gorivo. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so omejili iztekanje in prečrpali okoli 300 litrov goriva v nadomestne posode in nevtralizirali po vozišču razlite tekočine.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.35 so na Novem trgu v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala mrtva oseba.

Izpostava Koper

Ob 8.37 so v Repičevi ulici v Kopru gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop do mrtve osebe reševalcem NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.49 je v Ulici bratov Učakar v Ljubljani iztekla voda v kotlovnici večstanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana so vodo preusmerili in podstavili vedro.

Ob 19.29 so v Levarjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vhodna vrata ter vrata v vetrolovu stanovanjske hiše, v katerem se je nahajala pogrešana oseba, ki je padla in se ni mogla pobrati. Reševalci NMP so osebo oskrbeli.

Izpostava Maribor

Ob 20.18 so gasilci PGD Kebelj razrezali in odstranili večje drevo, ki se je podrlo na streho muzeja na Osankarici v občini Slovenska Bistrica.  

Izpostava Postojna

Ob 12.48 je v Ulici 7. Maja v Ilirski Bistrici iztekala voda iz stanovanja v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so v stanovanju zaprli vodo in odklopili elektriko.

Ob 21.11 so na Taboru v Cerknici gasilci PGD Cerknica s tehnični posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala neodzivna oseba. Posredovali so tudi reševalci NMP in Policija.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/