Skoči do osrednje vsebine

Pripadniki slovenskega kontingenta nadaljujejo z usposabljanjem malijske vojske

Pripadniki 16. slovenskega kontingenta so novembra prevzeli naloge v misiji EU za usposabljanje oboroženih sil Malija (EU Training Mission – EUTM). Del njih je med 7. decembrom in 1. januarjem usposabljal 34 pripadnikov motoriziranega voda malijske vojske v mestu Gao.

Ti so s tem pridobili znanja uporabe oklepnih vozil Typhoon, terenske vožnje in bojnih postopkov z vkrcano in izkrcano pehoto.

Mali se od januarja 2012 sooča z nestabilnimi političnimi in varnostnimi razmerami, kar še najbolj občuti lokalno prebivalstvo. Na pobudo Francije je bil dvakrat sklican Varnostni svet Organizacije združenih narodov, ki je države članice pozval k sodelovanju pri reševanju krize v Maliju, še posebej pri pomoči malijskim oboroženim silam pri zmanjšanju terorističnih groženj. Na zaostreno varnostno situacijo v Maliju se je odzvala tudi mednarodna skupnost, vključno z EU. Na izrednem zasedanju Sveta za zunanje zadeve EU januarja 2013 v Bruslju, so članice ostro obsodile teroristična dejanja ter podprle odzive regije in mednarodne skupnosti na dogajanje v Maliju. Na zasedanju je bila uradno vzpostavljena misija EU za usposabljanje oboroženih sil Malija. Slovenska vlada je 6. februarja 2013 sklenila, da v misijo EUTM Mali napoti pripadnike Slovenske vojske. Prvi pripadnik Slovenske vojske je bil na misijo napoten 19. marca 2013, zdajšnji slovenski kontingent šteje 8 pripadnikov.