Skoči do osrednje vsebine

Potresi pri Petrinji na Hrvaškem

Hrvaško pokrajino Banijo je 28. decembra 2020 ob 6. uri in 28 minut po lokalnem času prizadel močen potres. Magnituda potresa je bila 5,0*, intenziteta v nadžariščnem območju pa VII* EMS-98. Sledilo mu je več šibkejših potresov, nakar se je naslednji dan, 29. decembra 2020 ob 12. uri in 19 minut po lokalnem času 5 km jugozahodno od Petrinje zgodil najmočnejši potres v nizu. Njegova magnituda je bila 6,2*, intenziteto v nadžariščnem območju pa hrvaški seizmologi ocenjujejo na VIII–IX* EMS-98. Po prvih podatkih je žarišče nastalo na globini 11 km. Sledilo je veliko število popotresov, ki se še vedno dogajajo.

Zahvala

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO) se zahvaljujemo vsem, ki ste izpolnili vprašalnik o učinkih potresa. Vemo, da ste morali mnogi zaradi začetne slabe dostopnosti ARSO portala poskusiti večkrat.

Zbiranje odgovorov na vprašalnik je naše najpomembnejše orodje, s katerim lahko ocenimo intenziteto potresa. Vsak posameznik, ki izpolni vprašalnik, je v prenesenem pomenu potresna opazovalnica za popis učinkov potresa. Tudi informacija, da potresa niste čutili, je za nas pomembna.

Za najmočnejši potres pri Petrinji smo zbrali 8356 odgovorov, da ste potres čutili, in 575 odgovorov, da ga niste čutili, kar je izjemno tudi v svetovnem merilu. 


Hvala vsem in vsakemu posebej.