Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. 1. 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 6. 1. 2021 opravljenih skupaj 796.777 testiranj (PCR in HAGT). 6. 1. 2021 je bilo opravljenih 18.280 testiranj (6.370 PCR in 11.910 HAGT), s katerimi je bilo potrjenih 2.663 novih okužb s COVID-19 (2.040 PCR in 623 HAGT), kar skupno znaša 14,6 odstotkov pozitivnih testov (32 odstotkov PCR in 5,2 odstotkov HAGT).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 6. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.169 bolnikov s COVID-19, od tega 189 na intenzivni negi, 84 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 23 oseb, od marca skupaj 2.922. Do 6. 1. 2021 je bilo cepljenih 12.265 prebivalcev.

Najslabša epidemiološka slika je v statistični regiji Posavje, kjer število okuženih še vedno narašča.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 7. 1. 2021 vključenih 1.515 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 195 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih. Odobril je izdajo grelne naprave za Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v Postojni obiskal Štab Civilne zaščite za Notranjsko. Prisoten je bil tudi poveljnik CZ RS.

Pripravljen je bil seznam pripadnikov Civilne zaščite (CZ), ki bodo naslednji teden v pripravljenosti za pomoč v Državnem logističnem centru (DLC) Roje.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regiji in občinah ter dnevno komunicirajo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Pomagajo pri organizaciji množičnega brezplačnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in zagotavljajo pomoč na lokacijah, kjer poteka testiranje.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regiji in občinah ter dnevno komunicirajo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Pomagajo pri organizaciji množičnega brezplačnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in zagotavljajo pomoč na lokacijah, kjer poteka testiranje.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci občasno opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Občine sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagajo pri oskrbi ranljivih skupin, usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudijo pomoč pri šolanju ter zagotavljajo varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene imajo telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

V več občinah poteka množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi. Začasno so ustavili testiranje s hitrimi antigenskimi testi v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana (neustrezne paličice) in Medvodah (pomanjkanje testov).

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevajo potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor, zlasti nad izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 13.42 je pri Novi Štifti v občini Gornji Grad pohodnik obnemogel in ni mogel nadaljevati poti v dolino. Gorska reševalca Gorske reševalne službe (GRS) Celje sta osebo našla in pospremila v dolino.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 12.54 se je na Rogli v občini Zreče na smučišču smučar poškodoval nogo. Reševalci na smučišču so poškodovanega oskrbeli in prepeljali do ceste. Reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Slovenske Konjice so poškodovanega odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.35 je v Planini pri Sevnici v občini Šentjur voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste po brežini v potok. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj, nudili pomoč NMP, vozilo izvlekli na rob ceste, posipali razlite motorne tekočine in odklopili akumulator. Reševalci NMP Celje so dve poškodovani osebi oskrbeli in odpeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 8.13 sta v Luciji, občina Piran, trčili osebni vozili. Poškodovani osebi je oskrbela ekipa NMP. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so izvajali protinaletno in protipožarno varovanje.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.22 sta v naselju Rakovnik pri Šentrupertu, občina Šentrupert, trčili osebni vozili. V nesreči se je ena oseba poškodovala. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Trebnje so jo oskrbeli na kraju. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Trebnje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih ter pomagali vlečni službi pri odstranitvi in nalaganju poškodovanega vozila. Dežurni delavec cestnega podjetja je očistil cestišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.52 je na cesti Mislinja–Velenje v Gornjem Doliču, občina Mislinja, prišlo do naleta dveh osebnih vozil in tovornega vozila. Posredovali so gasilci PGD Slovenj Gradec, ki so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, posuli razlite motorne tekočine, pomagali policiji in delavcem avtovleke. Poškodovana je bila ena oseba, katero so reševalci Zdravstveno reševalnega centra Koroške (ZRCK) -  Ravne na Koroškem na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 18.06 so v Brezjah, občina Radovljica, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Pred prihodom gasilcev PGD Brezje so saje v dimniku same pogorele. Gasilci PGD Brezje na Gorenjskem so pregledali dimnik in okolico.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 19.01 je avtocestnem odseku Drnovo - Smednik, občina Krško, v bližini črpalke zaradi tehnične okvare na avtodomu iztekalo zavorno olje. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, z absorbenti posuli izteklo zavorno olje, pregledali okolico ter s termovizijsko kamero preverili poškodovane dele avtodoma. Obveščene so bile pristojne službe.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Trbovlje

Ob 18.40 so na Cesti Borisa Kidriča v Zagorju ob Savi na strehi objekta zagorele novoletne led lučke. Gasilci PGD Zagorje so lučke odklopili iz električnega omrežja in odstranili. Obveščen je dežurni Elektro podjetja.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 16.19 so v Gobovcah, občina Naklo, gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj počistili oljni madež na cestišču.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 9.56 je v naselju Libna, občina Krško, občan v hlevu našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske in Ljubljanske regije so tromblonsko mino, kalibra 30 mm, ostanek bivše JLA, uničili na varnem kraju.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.00 je na Šmarški cesti v Velenju zaradi poškodbe ventila na centralnem ogrevanju iztekla voda. Gasilci PGD Velenje do preprečili iztekanje vode in posesali vodo. Vzdrževalci komunalnega podjetja (KP) Velenje so odpravili okvaro na sistemu.

Ob 13.56 se je na Rogli v občini Zreče čez cesto podrlo drevo. Gasilci PGD Zreče so drevo razžagali in odstranili s ceste.

Ob 15.39 se je v Črnovi v občini Velenje drevo podrlo čez cesto. Gasilci PGD Vinska Gora so drevo odstranili.

Izpostava Koper

Ob 16.23 so na Ulici IX. korpusa v Piranu gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Nudili so tudi pomoč reševalcem, ki so oskrbeli obolelo osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.31 so na Glavarjevi ulici v Ljubljani, na prošnjo sorodnika in ob prisotnosti policije, gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer so našli občanko ležati na tleh in ni mogla vstati. Potrebovala je pomoč ekipe NMP.

Ob 14.14 so v ulici Grško v Ljubljani gasilci GB Ljubljana iz kleti stanovanjske hiše izčrpali približno 30 kubičnih metrov podtalnice.

Izpostava Maribor

Ob 9.25 so v naselju Rašpoh–Del, občina Maribor, tri drevesa ogrožala električne vodnike in cestišče. Gasilci GB Maribor so drevesa porezali in odstranili.

Ob 10.38 so na Prekmurski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s pomočjo avto lestve odstranili veje drevesa, ki so ogrožale hišo.

Ob 10.50 so v Ljubljanski ulici v Mariboru gasilci GB Maribor rešili osebo ujeto v okvarjenem dvigalu stanovanjskega objekta.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.33 so v Ivana Kaučiča cesta v Ljutomeru gasilci PGD Ljutomer odprli vhodna vrata stanovanjske hiše, kjer so našli obolelo osebo. Osebo je oskrbela služba Nujne medicinske pomoči iz Ljutomera.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.12 sta v naselju Miren, občina Miren-Kostanjevica, gasilca iz JZGRD Nova Gorica odprli vhodna vrata hiše, kjer se je nahajala starejša onemogla občanka. Občanki sta pomagala vstati, medicinske pomoči pa ni potrebovala.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.00 je v naselju Podgozd, občina Žužemberk, zaradi počene cevi prišlo do izliva vode v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Dvor so izčrpali približno 25 kubičnih metrov vode.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.44 je v Železarni Ravne na oddelku Jeklarne prišlo do izliva taline in požara. Požar so pogasili poklicni gasilci KGZ Ravne na Koroškem. Škoda pri tem ni nastala. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.47 so gasilci PGD Zagorje - mesto na Ulici talcev v Zagorju ob Savi s tehničnem posegom odprli vrata stanovanja in omogočil reševalcem dostop do obolele osebe, ki so jo reševalci NMP Zagorje prepeljali na nadaljnje zdravljenje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/