Skoči do osrednje vsebine

Izjava Ministrstva za zunanje zadeve ob včerajšnjih dogodkih v ameriškem kongresu

Na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije vseskozi pozorno spremljamo dogajanje v Združenih državah Amerike. Prizori nasilja iz Kongresne palače v Washingtonu so bili pretresljivi. Gre za nedopusten napad na steber ameriške demokracije, njene institucije in vladavino prava.

Mirno zbiranje je v demokratičnih družbah legitimno, zavržno pa je sleherno nasilje ali pozivanje k nasilju. Globoko obžalujemo izgubo človeških življenj. Z besedami, predvsem pa z dejanji, je potrebno sedaj prispevati k skupnemu dialogu.  

Izražamo globoke simpatije do prijateljskega in zavezniškega ameriškega naroda. ZDA so država z močno in dolgo demokratično tradicijo. Ameriški Kongres je ne glede na nasilne dogodke potrdil predsedniško zmago Joea Bidena. Prepričani smo, da bo prenos oblasti in iskanje odgovorov na širše družbene izzive potekal ob polnem upoštevanju visokih demokratičnih načel.

Veselimo se sodelovanja z novo ameriško administracijo in nadaljevanja strateškega dialoga na vseh ravneh, ki krepi medsebojno zaupanje in je v dobrobit obeh držav. Še naprej bomo prispevali tudi k utrjevanju transatlantskih odnosov, ki so v spreminjajočih globalnih razmerah še bolj potrebni kot kadarkoli prej.