Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. januarja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin 

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 5. 1. 2021 opravljenih skupaj 778.497 testiranj (PCR in HAGT). 5. 1. 2021 je bilo opravljenih 22.194 testiranj (6.956 PCR in 15.238 HAGT), s katerimi je bilo potrjenih 3.354 novih okužb s COVID-19 (2.602 PCR in 752 HAGT), kar skupno znaša 15,1 odstotkov pozitivnih testov (37,4 odstotkov PCR in 4,9 odstotkov HAGT).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 5. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.177 bolnikov s COVID-19, od tega 182 na intenzivni negi, 106 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 31 oseb, od marca skupaj 2.899. Do 5. 1. 2021 je bilo cepljenih 8.901 prebivalcev.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 6. 1. 2021 vključenih 1.485 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 200 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Pripadnik Enote za psihološko pomoč CZ je opravil razbremenili pogovor v Klicnem centru za informacije o koronavirusu.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regiji in občinah ter dnevno komunicirajo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Pomagajo pri organizaciji množičnega brezplačnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in zagotavljajo pomoč na lokacijah, kjer poteka testiranje.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci občasno opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Občine sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagajo pri oskrbi ranljivih skupin, usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudijo pomoč pri šolanju ter zagotavljajo varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene imajo telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevajo potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor, zlasti nad izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Snegolom

Dne 6. 1. 2021 je sneženje v noči na sredo in v jutranjih urah prizadelo območja osmih občin, pri čemer je bilo zabeleženih skupno osem dogodkov. V vseh primerih je šlo za podrto drevje, ki je pod težo snega padlo preko cestišč. Eno drevo pa se je podrlo na tri parkirana osebna vozila. Na terenu so posredovali gasilci iz šestih prostovoljnih gasilskih enot in ene poklicne.

 

Potres

Izpostava Celje

Ob 0.25 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,5 v bližini Velenja, 62 km severovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Dobrne in Velenja. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.05 se je na območju Pece v občini Črna na Koroškem zaradi megle izgubil avstrijski turni smučar. Avstrijskim gorskim reševalcem so pri iskanju nudili pomoč tudi gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Koroške. Gorski reševalci GRS Koroške so smučarja našli na območju Tople in ga nato pospremili do državne meje. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 15.18 je na cesti Podbrezje–Gobovce, občina Naklo, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasili Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom vozilo izvlekli in postavili nazaj na cesto. Poškodovanih ni bilo.

Ob 16.05 je na cesti Podbrezje–Tržič, občna Naklo, tovorno vozilo obtičalo v snegu. Gasili GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, preprečili iztekanje goriva ter s tehničnim posegom vozilo izvlekli.

Izpostava Postojna

Ob 7.39 je na Primorski avtocesti med Divačo in Kozino, občina Divača, zaradi slabih vremenskih razmer tovorno vozilo zdrsnilo, prebilo zaščitno ograjo in se prevrnilo. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Materija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in iz rezervoarja prečrpali približno 400 litrov pogonskega goriva.

Ob 8.11 sta na cesti med Divačo in Kozino, občina Divača, trčili osebni vozili. Pri tem se je poškodovala ena oseba. Posredovali so gasilci PGD Materija, ki so bili namenjeni na drugo prometno nesrečo. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev. Ekipa reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Sežana je poškodovano osebo odpeljala v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Ob 16.29 je v bližini naselja Rodik, občina Hrpelje - Kozina, osebno vozilo na deloma zasneženem in poledenelem vozišču zdrsnilo z vozišča in obstalo na boku. Posredovali so gasilci iz PGD Materija. Vozilo so stabilizirali, odklopili akumulator, voznika rešili iz vozila ter mu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Sežana. Ti so ga pregledali ter oskrbeli na kraju.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.35 so v Oševku, občina Kamnik, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Kamnik in Nevlje. Ohladili so dimnik, prezračili prostore ter lastnika napotili k pristojnemu dimnikarju. Materialna škoda ni nastala.

Ob 17.29 so v Bevkah v občini Vrhnika gorele saje v dimniški tuljavi. Gasilci iz PGD Bevke so z gasilnikom na prah pogasili ogenj ter očistili dimniško tuljavo.

Izpostava Maribor

Ob 13.33 so v naselju Froleh, občina Sveta Ana, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Ogenj se je do prihoda gasilcev že delno razširil v stanovanje in na ostrešje. Gasilci iz PGD Sveta Ana so pogasili goreče kuhinjske elemente in varovali dimnik do izgoretja saj. Zaradi gorečega ostrešja so razkrili okoli 5 kvadratnih metrov strehe. Poškodovani del ostrešja so po požaru začasno pokrili s folijo.

Izpostava Ptuj

Ob 19.43 so v naselju Gruškovec, občina Cirkulane, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasili PGD Cirkulane in Bukovci so s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico, zaprli dovod zraka v kurišče in počakali do izgoretja saj.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.48 je ob Celovški cesti v Ljubljani osebno vozilo zagorelo v motornem delu. Še pred prihodom gasilcev GB Ljubljana na kraj dogodka je požar z gasilnikom pogasil mimoidoči zaposleni na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS). Gasilci so opravili pregled z termovizijsko kamero, odklopili akumulator ter ohladili ožgane dele vozila.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 19.29 je na Valesovi ulici v Mariboru iz poškodovanega rezervoarja osebnega vozila iztekalo gorivo. Madež goriva so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor posuli z vpojnim sredstvom.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.35 se je v naselju Griže v občini Žalec na vozišče podrlo drevo. Drevo so odstranili gasilci PGD Griže.

Izpostava Kranj

Ob 4.42 je v naselju Predoslje, občina Kranj, počila glavna vodovodna cev. Voda je zalila kleti dveh stanovanjskih hiš. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so izčrpali približno 200 kubičnih metrov vode iz objektov.

Ob 13.51 so na Frankovem naselju, občina Škofja Loka, gasilci PGD Trata s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli mrtvo osebo.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.21 je v stanovanju na Cesti zmage v Zagorju ob Savi občan padel v kopalnici in se poškodoval. Gasilci PGD Zagorje-mesto so s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili vstop reševalcem NMP ZD Zagorje. Ti so občana oskrbeli in prepeljali v bolnišnico. Gasilci so s prižganega štedilnika umaknili posodo s hrano.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/