Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. januarja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 4. 1. 2021 opravljenih skupaj 756.303 testiranj (PCR in HAGT). 4. 1. 2021 je bilo opravljenih 23.497 testiranj (5.966 PCR in 17.531 HAGT), s katerimi je bilo potrjenih 2.501 novih okužb s COVID-19 (1.680 PCR in 821 HAGT), kar skupno znaša 10,6 odstotkov pozitivnih testov (28,2 odstotkov PCR in 4,7 odstotkov HAGT).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 4. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.193 bolnikov s COVID-19, od tega 188 na intenzivni negi, 108 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 30 oseb, od marca skupaj 2.868. Do 4. 1. je bilo cepljenih 7.204 prebivalcev.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 5. 1. 2021 vključenih 1.457 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 223 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije(CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regiji in občinah ter dnevno komunicirajo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Regijski štabi CZ so razdeljevali hitre teste inštitucijam, ki bodo testiranje izvajale. Nekateri poročajo o težavah pri izvajanju hitrih testov in pripombah oziroma nezadovoljstvu nekaterih občanov (zakasnjeni rezultati testiranja, slaba zanesljivost testov,…).

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci občasno opravljajo tudi terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah, pomagajo pri raznih aktivnostih, povezanih s hitrimi antigenskimi testi. Občine spremljajo razmere v Doma starejših občanov (DSO), koordinirajo nujne aktivnosti in po potrebi zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene imajo telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa.

Nadaljuje se tudi brezplačno množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19.

 

Potresi

Izpostava Kranj

Ob 20.48 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,8 v bližini Kranja, 28 km severozahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Kranja in Škofje loke. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Poplave

Izpostava Kranj

Ob 15.44 je v Zadnji vasi, občina Radovljica, meteorna voda poplavila kletne prostore stanovanjskega objekta. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Podgora so izčrpali vodo iz kleti in preprečili nadaljnji vdor vode v objekt.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Novo mesto

Ob 10.46 je na Straški cesti v Novem mestu delavec padel v proizvodnih prostorih. Reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so ga oskrbeli na kraju in odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Novo mesto. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 8.50 so na Poljanskem nasipu v Ljubljani posredovali gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in policisti, ki so iz reke Ljubljanice potegnili utopljenca.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 0.59 je v naselju Paka pri Velenju, občina Velenje, osebno vozilo zdrsnilo v jarek, kjer teče potok. Voznik vozila ni mogel iz vozila. Gasilci PGD Velenje so voznika rešili iz vozila in ga predali reševalcem NMP.

Ob 5.25 je v naselju Vinska Gora, občina Velenje, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na boku v obcestnem jarku. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega voznika.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.46 je na Ljubljanski cesti v Domžalah na zavarovanem prehodu za pešce voznica osebnega vozila zbila peško. Posredovali so gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale, ki so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi in prenosu poškodovanke. Reševalci NMP Domžale so poškodovano osebo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.09 je v bližini naselja Doblar, občina Kanal, občan z osebnim vozilom naletel na skalo in poškodoval vozilo. Poškodoval se ni. Gasilci Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka.

Izpostava Postojna

Ob 23.34 se je na avtocesti med Razdrtim in Postojno, občina Postojna, zgodila prometna nesreča, v kateri je bila ena oseba telesno poškodovana. Posredovali so gasilci PGD Postojna, ki so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na osebnem vozilu in nudili pomoč ekipi NMP iz Postojne. Poškodovana oseba je bila odpeljana v UKC Ljubljana na nadaljnje zdravljenje.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 18.17 so v Bodeščah, občina Bled, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ribno so pogasili dimniški požar, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.23 so gasilci GB Ljubljana pogasili gorečo pnevmatiko v zapuščenem objektu centra Stožice v Ljubljani.

Izpostava Maribor

Ob 12.51 so v naselju Požeg, občina Rače – Fram, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Rače in Fram so varovali objekt do izgoretja saj ter s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 5.34 je zagorela pnevmatika tovornega vozila na avtocesti med odsekom Varnsko–Šentrupert, smer Celje. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so požar pnevmatike pogasili in s termovizijsko kamero pregledali območje požara in os tovornega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.29 je v ulici Pod hribom v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Še pred prihodom gasilcev GB Ljubljana so požar na vozilu pogasili mimoidoči. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter vozilo pregledali s termovizijsko kamero. O dogodku je bila obveščena policija.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Koper

Ob 17.57 so gasilci GB Koper posredovali v Kampelu, občina Koper, zaradi uhajanja plina iz jeklenke. Gasilci so na kraju dogodka zaprli plinsko jeklenko. Stanovalko, ki je bila v stanovanju, so reševalci NMP odpeljali v SB Izola.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 12.13 so ob glavnem pomolu v Portorožu, občina Piran, opazili onesnaženja morja. Aktivirana je bila posadka Službe za varovanje obalnega morja (SVOM), ki je na površini okoli 400 kvadratnih metrov z absorbentom nevtralizirala tanjši sloj madeža.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.10 je v Gortanovi ulici v Novi Gorici občan pri izkopu ob stanovanjskem objektu naletel na Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS). Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske sta odstranila in varno uskladiščila topovsko granato in ročno bombo italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Ob 15.30 je občan v bližini Grgarja v občini Nova Gorica naletel na NUS. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije, ki sta odstranila in do uničenja varno shranila avstrijsko minometno mino, kalibra 84 mm, mase 4,2 kg iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.43 je v razdelilni transformatorski postaji (RTP) Ljutomer na izvodu za Presiko prišlo do izpada električne energije. Ob 13.54 so delavci Elektra Maribor napako odpravili. Med tem časom je bilo 21 odjemalcev brez električne energije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 14.26 se je v Grogovi ulici v Naklem v gospodarskem objektu nabirala voda. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom omogočili normalno odtekanje vode.

Ob 14.06 so na Gosposvetski ulici v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odstranili betonsko oviro, ki je ovirala transport iz ZD Kranj.

Ob 17.13 se je na Nazorjevi ulici v Kranju v stanovanje zaklenil otrok. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili staršem vstop v stanovanje.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.19 so gasilci PGD Sodražica na Cesti notranjskega odreda v Sodražici iz zalite kleti stanovanjskega objekta izčrpali približno 70 kubičnih metrov vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.35 so gasilci PGD Kanal posredovali v Gradnikovi ulici v Kanalu, kjer so nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila v stanovanje.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.01 so na Ljubljanski cesti v Novem mestu gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto nudili pomoč reševalcem nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/