Skoči do osrednje vsebine

Trubarjevo priznanje za leto 2020 prejela dr. Pavel Zdovc in dr. Michael Biggins

Narodna in univerzitetna knjižnica vsako leto podeljuje Trubarjeva priznanja za pomembne prispevke k varovanju in ohranjanju nacionalne pisne kulturne dediščine. Prejemnika Trubarjevega priznanja za leto 2020 sta prof. dr. Pavel Zdovc in prof. dr. Michael Biggins.

Iz Narodne in univerzitetne knjižnice so sporočili: ''Skrb za pisno kulturno dediščino slovenskega naroda je ena od osrednjih nalog Narodne in univerzitetne knjižnice. S tem zagotavljamo dostopnost gradiva za študij in raziskovanje, ki spodbujata znanstveno, kulturno in umetniško produkcijo jutrišnjega dne. Nadvse veseli smo, ker pri skrbi za spomin slovenskega naroda nismo sami. Zato že od leta 2008 podeljujemo Trubarjeva priznanja za pomembne prispevke k ohranjanju nacionalne pisne kulturne dediščine. Trubarjevo priznanje je v obliki diplome in ga je možno prejeti le enkrat. Priznanja podeljuje posebna komisija, ki pobude zbira na podlagi javnega razpisa.

Komisija za podeljevanje Trubarjevih priznanja je odločila, da v letu 2020 priznanje prejmeta prof. dr. Pavel Zdovc in prof. dr. Michael Biggins.

Iz utemeljitve za prof. dr. Pavla Zdovca: ''Dr. Pavel Zdovc je s svojo skromnostjo in požrtvovalnostjo odločilno prispeval k nepretrganemu razvoju slovenistike na Univerzi na Dunaju v 20. stoletju, tako da lahko morda zapišemo: kar je bil nekoč Miklošič slavistiki, je Zdovc moderni slovenistiki na Dunaju. Njegov znanstveni opus je izjemno dragocen prispevek k umestitvi kulturno pomembnih dokumentov v prostor in čas."

Iz utemeljitve za prof. dr. Michaela Bigginsa: ''Prof. Michael Biggins je zapisal: ''Slovenija je majhna, njena literatura pa ne.'' Prav zaradi takšnih osebnosti lahko slovenska kultura uresničuje Trubarjevo vizijo ''stati inu obstati''. Prof. Bigginsu, ki je slovenščino ponotranjil kot svoj intimni ali umetniški jezik, podeljujemo Trubarjevo priznanje za izjemne zasluge in vseživljenjsko ohranjanje, prevajanje in promocijo slovenske pisne kulturne dediščine na najvišji ravni v mednarodnem prostoru."

Prejemnikoma Trubarjevega priznanja za leto 2020 se zahvaljujemo za njun velik doprinos k ohranjanju nacionalne pisne kulturne dediščine in jima iskreno čestitamo!'' Čestitkam se pridružujemo.