Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. januarja 2021.

Epidemija in okužbe ljudi; živali in rastlin

1. POVZETEK POROČILA

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 3. 1. 2021 opravljenih skupaj 732.806 testiranj (PCR in HAGT). 3. 1. 2021 je bilo opravljenih 2.671 testiranj (2041 PCR in 630 HAGT), v katerih je bilo potrjenih 744 novih okužb s COVID-19 (634 PCR in 110 HAGT), kar skupno znaša 27,9 odstotkov pozitivnih testov (31,1 odstotkov PCR in 17,5 odstotkov HAGT).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 3. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.209 bolnikov s COVID-19, od tega 194 na intenzivni negi, 38 oseb je bilo odpuščenih. Umrlo je 35 oseb, od marca skupaj 2.838.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 4. 1. 2021 vključenih 1.340 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 168 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) spremljajo razmere v regiji in občinah ter dnevno komunicirajo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Poročajo, da so z izvajanjem hitrih antigenskih testov pričeli tudi v posameznih podjetjih.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci občasno opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah, pomagajo tudi pri aktivnostih, povezanih s hitrimi antigenskimi testi. Občine spremljajo razmere v Domovih starejših občanov (DSO), koordinirajo nujne aktivnosti in po potrebi zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene imajo telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

V Državnem logističnem centru (DLC) Roje so pripravljali sredstva za izdajo gasilskim enotam širšega pomena.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa.

Nadaljuje se tudi brezplačno množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.44 so se v Trubarjevi ulici v Šentjurju, v dimniku stanovanjske hiše gorel saje. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šentjur so odstranili gorljive stvari okoli dimnika, ga očistili in pregledali s termovizijsko kamero. Do prihoda dimnikarja so odsvetovali kurjenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.16 so v Kosančevi ulici v Ljubljani v enonadstropni stanovanjski hiši nad prvo etažno ploščo zagorele saje v dimniku. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Kozarje so očistili dimnik in uporabnike objekta opozorili, da pokličejo dimnikarsko službo zaradi čiščenja ter pregleda tuljave.

Ob 18.32 je v ulici Štepanjsko nabrežje v Ljubljani gorela vrtna lopa. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Štepanjsko naselje ter požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.35 so v Rojah pri Čatežu, občina Trebnje, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Velika Loka in Trebanjski vrh so nadzorovali izgoretje saj, očistili dimno tuljavo in pregledali okolico dimnika.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.37 so na Remšniku, občina Radlje ob Dravi, posredovali gasilci PGD Radlje ob Dravi zaradi tlenja odpadnega materiala po nedavnem požaru. Tleči kup so zalili z vodo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 16.59 je na Hraški cesti v Lescah, na parkirišču zagorelo v prednjem delu kombiniranega vozila. Gasilci PGD Lesce in Radovljica so ogenj pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.41 je v Hafnerjevi ulici v Ljubljani gorel zabojnik za komunalne odpadke. Zabojnik so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana Šentvid ter območje požara pregledali z termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 11.44 so posredovali na Meljski cesti v Mariboru, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor, kjer je prišlo do vžiga v kovinskem komunalnem zabojniku. Že pred prihodom gasilcev so delavci delno pogasili požar, ki so ga nato dokončno pogasili še gasilci.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 9.40 je v Adamičevi ulici v Celju prišlo do okvare na plinski peči brez zunanjega dovoda zraka. V prostoru je prišlo do povečane koncentracije ogljikovega monoksida, kar je povzročilo glavobole in slabost pri stanovalcih. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, prezračili prostore in omogočili dostop reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP).

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 13.00 je bila na cesti Ravne v občini Šoštanj, po cestišču v dolžini okoli 500 metrov, razlita nafta. Gasilci PGD Velenje so nevarno snov nevtralizirali z absorbentom.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.03 so v Dupljah, občina Vipava, iz zapuščenega osebnega vozila iztekale motorne tekočine. Posredovala sta gasilca Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina, ki sta z absorbcijskim sredstvom posula iztekle motorne tekočine, odstranila onesnaženo zemljino in nudila pomoč vlečni službi pri natovarjanju osebnega vozila.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.02 je na Andrijaničevi cesti v Novem mestu dežurni delavec Cestno gospodarskega podjetja (CGP) Novo mesto z vpojnim sredstvom posul in očistil oljni madež v dolžini okoli 50 metrov.

Izpostava Ptuj

Ob 8.32 je v naselju Zgornji Velovlek, občina Destrnik, prišlo do onesnaženja cestišča z naftnim derivatom. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, z vpojnim sredstvom polili madež v dolžini treh kilometrov ter počistili cestišče. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.28 so pri športnem letališču v Bovcu pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije pri detekciji terena naleteli na topovsko granato, kalibra 150 mm, mase 31,6 kg, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta pripadnika enote odstranila in jo do uničenja prepeljala v ustrezno skladišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.36 so v gozdu na Zaplaškem hribu, pri naselju Čatež v občini Trebnje, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske, Gorenjske in Ljubljanske regije so topovsko granato, kalibra 100 mm iz obdobja 2. svetovne vojne, ustrezno zavarovali in uničili na kraju najdbe. Pri zavarovanju območja so sodelovali tudi gasilci PGD Čatež pod Zaplazom.

Izpostava Postojna

Ob 12.33 so na območju naselja Žeje v občini Postojna, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije, katera sta na kraju ugotovila, da gre za topovsko granato, kalibra 155 mm, jugoslovanske izdelave. Nevarno najdbo sta odpeljala v skladiščenje do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 13.02 so v Dečnem selu, občina Brežice, gasilci PGD Brežice s tehničnim posegom vstopili v stanovanjski objekt, kjer so našli osebo mrtvo.

Izpostava Celje

Ob 5.52 so v kraju Brezno, občina Laško, gasilci PGD Sedraž, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter tako omogočili vstop reševalcem NMP kjer se je nahajala preminula oseba.

Ob 12.34 se je v Škvarčevi ulici v Celju v stanovanju otrok zaprl v kopalnico. Gasilca PGE Celje sta s tehničnim posegom odprla vrata in rešila otroka.

Ob 18.30 se je preko vozišča na Cesti na Roglo, občina Zreče, podrlo drevo. Posredovali so gasilci PGD Zreče, ki so drevo razžagali in ga odstranili ter sprostili promet.

Izpostava Maribor

Ob 11.22 so v Gočovi, občina Sveta Trojica, gasilci PGD Gočova in Sveta Trojica, iz stanovanjskega objekta odstranili dva dotrajana dimnika, ki sta ogrožala promet ob hiši. 

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.06 je v ulici Velika pot v Solkanu, občina Nova Gorica, v poslovnih prostorih zaradi tehnične napake prišlo do iztekanja vode iz hidranta. Posredovala sta gasilca Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki sta zaprla ventil hidranta.

Ob 16.56 so v Črničah, občina Ajdovščina, gasilci PGD Selo, s tehničnim posegom odmašili kanalizacijski odtok iz gospodarskega objekta.

Ob 18.35 sta v Gregorčičevi ulici v Tolminu, gasilca PGD Tolmin, v Domu upokojencev v Tolminu s tehničnim posegom odprla okvarjena požarna vrata.

Izpostava Postojna

Ob 11.25 so v naselju Razdrto, občina Postojna, v stanovanjskem objektu našli slabo odzivno, obnemoglo starejšo osebo. Posredovali so gasilci PGD Razdrto, kateri so spremljali stanje osebe do prihoda reševalcev NMP Postojna ter nato skupaj z njimi osebo dokončno oskrbeli in jo prenesli v reševalno vozilo.

Napoved za naslednje dni

V torek bo pretežno oblačno in ponekod po nižinah sprva megleno. Nekaj sonca bo sredi dneva zlasti v višjih legah ter na Primorskem. Popoldne bo v južnih krajih začelo rahlo deževati. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem do 10 °C.

Zvečer in ponoči bodo padavine od juga prehodno zajele vso Slovenijo in do jutra večinoma ponehale. Po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo. Najnižje jutranje temperature bodo okoli 0, v alpskih dolinah okoli -3, na Primorskem okoli 4 °C.

V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami, tudi snežnimi. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 5, na Primorskem okoli 8 °C.

V četrtek se bo delno zjasnilo, zlasti zjutraj in dopoldne bo po nižinah precej megle in nizke oblačnosti.

Tudi v petek kaže na suho vreme.