Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. januarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 2. 1. 2021 opravljenih skupaj 730.135 testiranj (PCR in HAGT). 2. 1. 2021 je bilo opravljenih 2.694 testiranj (2.304 PCR in 390 HAGT), v katerih je bilo potrjenih 726 novih okužb s COVID-19 (662 PCR in 64 HAGT), kar skupno znaša 26,94 odstotkov pozitivnih testov (28,73 odstotkov PCR in 16,41 odstotkov HAGT).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 2. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.173 bolnikov s COVID-19, od tega 190 na intenzivni negi, 29 oseb je bilo odpuščenih. Umrlo je 29 oseb, od marca skupaj 2.757.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 3. 1. 2021 vključenih 537 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 12 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Republike Slovenije (RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v zmanjšani operativni sestavi, spremljajo razmere v regiji in občinah ter dnevno komunicirajo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Zaradi praznikov so vzpostavljena dežurstva.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci občasno opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Občine spremljajo razmere v Doma starejših občanov (DSO), koordinirajo nujne aktivnosti in po potrebi zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene imajo telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Na petih mejnih prehodih s Hrvaško poteka testiranje s hitrimi antigenskimi testi. Štab CZ za Posavje je za izvajalce testiranja na mejnem prehodu Obrežje zagotovil materialno-tehnična sredstva, Štab CZ za Podravje pa je na mejnem prehodu Središče ob Dravi pomagal ob izpadu električne energije zaradi preobremenjenosti.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Skladno z odločitvijo Vlade RS organi državne uprave med 24. 12. 2020 in 4. 1. 2021 opravljajo le nujne naloge. Ministrstva, ki so poslala poročilo, o posebnostih ne poročajo.

 

Potres

Ob 18.11 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 1,3 v bližini Mokronoga, 54 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Mokronoga. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Plazovi

Izpostava Koper

Ob 10.44 se je na Cesti na Markovec v Kopru usul zemeljski plaz. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so opravili strokovni ogled in očistili zamašeno meteorno cev ter preprečili, da je voda prelivala skozi zid.

Ob 12.19 se je na Cesti na Markovec v Kopru usul zemeljski plaz. Posredovali so gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so opravili strokovni ogled, pristojne službe pa bodo poskrbele za sanacijo.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.12 so v naselju Štangarske Poljane, občina Šmartno pri Litiji, opazili razpoke na brežini ob glavni cesti. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Štangarske Poljane, pripadniki CZ, policisti in Cestno podjetje (CP) Novo mesto, ki so območje zavarovali in zaprli.

Ob 16.11 je na Trojanah, občina Lukovica, prišlo do plazenja zemljine. Gasilci PGD Trojane in delavci cestnega podjetja so zavarovali kraj plazenja. Obveščen je bil občinski poveljnik CZ.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 9.00 oseba na Uskovnici, občina Bohinj, zaradi visokega snega ni mogla sestopiti v dolino. Posredovali so gorski reševalci Gorsko reševalne službe (GRS) Bohinj in osebi pomagali osebi pri sestopu v dolino.

Ob 11.25 je na Krvavcu, občina Cerklje na Gorenjskem, drevo padlo na osebo. Posredovali so reševalci GRS Kranj, ki so osebo oskrbeli ter jo predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP)  Kranj.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Celje

Ob 18.26 se je na poti na Mrzlico izgubil pohodnik in je potreboval pomoč. Posredovali so gorski reševalci GRS Celje, gasilci PGD Hrastnik in Dol pri Hrastniku ter policija. Pohodnika so našli in ga nepoškodovanega prepeljali v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 20.04 je na cesti Sp. Hotič - Vače, občina Litija, osebno vozilo zapeljalo v potok. Posredovali so gasilci PGD Litija. Zavarovali so kraj nesreče, vozilo potegnili na cestišče, odklopili akumulator ter preventivno dali pivnike v potok. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.42 je na Vinogradni cesti v Zrečah zagorelo na podstrešju stanovanjske hiše. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, omejili in pogasili požar ter pregledali prostore s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 23.19 se je v stanovanjskem objektu na Partizanski cesti v Tržiču širil dim. Gasilci iz PGD Tržič, Bistrica pri Tržiču in Kovor so preventivno iznesli goreč material iz peči na trda goriva, očistili dimnik, pregledali okolico dimniške tuljave ter odsvetovali kurjenje do dimnikarskega pregleda.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.41 je zagorelo na podstrešju stanovanjske hiše na Gobniku, občina Litija. Aktivirani so bili gasilci PGD Gabrovka, Tihaboj in Litija, ki so požar omejili in pogasili.

Ob 13.19 so v naselju Selo pri Ihanu, občina Domžale, gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Ihan pogasili goreče saje v dimniku stanovanjske hiše.

Izpostava Maribor

Ob 14.57 je prišlo na Pohorski ulici v Mariboru, v kotlovnici Pohorske vzpenjače do začetnega požara na zalogovniku za odpadni pepel. Poklicni gasilci GB Maribor in prostovoljni gasilci PGD Radvanje so začetni požar pogasili in odvečni material v zalogovniku iznesli na prosto ter pregledali in prezračili kurilnico in ostale prostore v objektu.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.10 je v Močnikovi ulici na Cerknem prišlo do dimniškega požara v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Cerkno so požar pogasili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 2.11 je v naselju Remšnik v občini Radlje ob Dravi iz dosedaj neznanega vzroka zagorelo v stanovanjskem objektu. Posredovali so gasilci PGD Radlje ob Dravi, Vuhred, Brezno Podvelka, Muta in Vuzenica, ki so požar pogasili. S pomočjo delovnega stroja so gasilci razkrili ostrešje in še pogasili posamezna žarišča. Stanovanjski objekt v izmeri 15x10 metrov je popolnoma uničen. Do prihoda gasilcev je lastnik pri gašenju požara utrpel lažje telesne poškodbe, zdravniško pomoč so mu nudili v Zdravstvenem domu Radlje ob Dravi. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.25 je na Novomeški cesti v Kočevju zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Postojna

Ob 13.42 se je v Župančičevi ulici v Ilirski Bistrici, zaradi odvrženega pepela, kadilo iz kovinskega zabojnika za smeti . Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zabojnik preventivno zalili. Škode ni.

Izpostava Trbovlje

Ob 22.13 je v ulici Novi dom v Hrastniku gorel plastični komunalni zabojnik. Ogenj se je razširil na dve cipresi. Gasilci PGD Hrastnik so požar pogasili.

 

Tehnična in druga pomoč 

Izpostava Celje

Ob 13.03 se je na Rogli v občini Zreče podrlo drevo na vozilo in zaprlo cesto. Gasilci PGD Zreče so razžagali in odstranili podrto drevo ter sprostili promet.

Ob 13.32 so se v Radegundi v občini Mozirje čez cesto podrli dve drevesi. Gasilci PGD Mozirje so zavarovali kraj dogodka ter razžagali in odstranili podrti drevesi.

Izpostava Kranj

Ob 10.14 se je v Davči, občina Železniki, zaradi teže snega udrla streha na stanovanjski hiši. Gasilci PGD Davča so nudili pomoč pri prekrivanju strehe.

Ob 22.35 je v Podkorenu, občina Kranjska Gora, velike količina snega zamašila pretok hudournika Kolovrat in je voda začela teči v smeri stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Podkoren so s tehničnim posegom omogočili normalno odtekanje vode.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.44 so na Šišenski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policistov odprli vrata stanovanja, kjer je kopalnici ležala onemogla oseba, iz kopalnice pa je tekla voda. Gasilci so zaprli smo vodo, oskrbeli osebo, posesali razlito vodo ter pomagali pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Ob 15.32 so v Kotnikovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana skozi okno v tretjem nadstropju vstopili v stanovanje, kjer so našli pogrešano osebo mrtvo.

Ob 15.57 so se na cesto med Kranjskim Rakom in Kisovcem, občina Kamnik, podrle tri smreke. Gasilci PGD Kamnik so smreke razžagali in odstranili s ceste.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.54 so v Kanalu gasilci PGD Kanal pomagali pri prenosu težje, obolele osebe iz stanovanja v rešilno vozilo.

Izpostava Ptuj

Ob 1.09 so v Podgorcih, občina Ormož, gasilci PGD Ormož omogočili vstop reševalcem NMP Ormož do poškodovane osebe in nudili pomoč pri prenosu do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

V ponedeljek bo oblačno, pojavljale se bodo rahle padavine, po nižinah predvsem rahel dež. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 6, v alpskih dolinah okoli 0, na Primorskem do 10 °C.

V torek bo pretežno oblačno in zjutraj ponekod po nižinah megleno. Nekaj sonca bo sredi dneva zlasti v višjih legah ter na Primorskem. Proti večeru in v noči na sredo bodo padavine od juga prehodno zajele vso Slovenijo. Po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4, v alpskih dolinah do -4, najvišje dnevne od 0 do 6, na Primorskem do 10 °C.

Do srede zjutraj bodo padavine večinoma ponehale. V sredo čez dan bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami, tudi snežnimi.

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje je predvsem v visokogorju Julijskih Alp velika nevarnost snežnih plazov.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/