Skoči do osrednje vsebine

Aktivnosti na Odprtem oddelku Puščava

Vsak konec leta se v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni, Odprti oddelek Puščava, izvede veliko aktivnosti, ki so namenjene predvsem pripravi prazničnega vzdušja v oddelku. Tovrstne aktivnosti so tokrat še toliko bolj pomembne, saj so se obsojenci, ki so ostali v oddelku, znašli v povsem novih razmerah. Zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo, namreč ne morejo koristiti zunajzavodskih ugodnosti.

Zato je toliko bolj pomembno, da se čas zapolni tudi z aktivnostmi, ki predstavljajo popestritev vsakdanje rutine. Tako so obsojenci že v mesecu novembru izrezovali buče za noč čarovnic. Začeli so tudi z izdelavo skulptur iz drevesnih vej in mahu, ki so jih poimenovali »Puščavniki«. Preizkusili so se v peki prazničnih dobrot. Dodatno so se lotili še šivanja pralnih zaščitnih mask, ki so bile razdeljene med obsojence. Ob tem pa so se ves čas postopno pripravljali na prihajajoče praznike.

V prazničnem duhu in za popestritev izzivov polnih časov so obsojenci pristopili tudi k izdelavi lesenih smrečic za stanovalce Doma starejših občanov (DSO) Trebnje. Smrečice so bile skupaj s »Puščavnikom« izročene DSO Trebnje, kjer so bili geste veseli. Vsi sodelujoči so občutili zadovoljstvo, da so lahko s svojim prispevkom nekomu polepšali in popestrili dan. Vse izvedene aktivnosti so pripomogle k boljšemu vzdušju v oddelku, čas je mineval hitreje, oddelek pa je bil pripravljen za praznike.