Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. januarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 1. 1. 2021 opravljenih skupaj 727.441 testiranj (PCR in HAGT). 1. 1. 2021 je bilo opravljenih 1.591 testiranj (1.419 PCR in 172 HAGT), v katerih je bilo potrjenih 388 novih okužb s COVID-19 (362 PCR in 26 HAGT), kar skupno znaša 24,38 odstotkov pozitivnih testov (25,51 odstotkov PCR in 15,11 odstotkov HAGT).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 1. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.111 bolnikov s COVID-19, od tega 188 na intenzivni negi, 34 oseb je bilo odpuščenih. Umrlo je 39 oseb, od marca skupaj 2.728.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 2. 1. 2021 vključenih 527 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 20 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

Brezplačno množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi se bo nadaljevalo takoj po novoletnih praznikih. Pripadniki Civilne zaščite (CZ) bodo pomagali pri izboru lokacij ter nudili tehnično, logistično in kadrovsko pomoč.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Na zaprosilo Policije mejnega prehoda (MP) Gruškovje ter v koordinaciji z Izpostavo Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) Ptuj smo iz Državnega logističnega centra (DLC) Roje, za nemoteno izvedbo hitrih testov na meji, zagotovili zahtevana materialno-tehnična sredstva.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v zmanjšani operativni sestavi, spremljajo razmere v regiji in občinah ter dnevno komunicirajo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Zaradi praznikov so vzpostavljena dežurstva.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci občasno opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Občine spremljajo razmere v domovih starejših občanov (DSO), koordinirajo nujne aktivnosti in po potrebi zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene imajo telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Regijski štabi CZ so uspešno izvedli distribucijo hitrih antigenskih testov za potrebe zdravstvenih domov. Štab CZ za Podravje ter Štab CZ za Dolenjsko sta v sodelovanju s Policijo pomagala pri zagotavljanju materialno-tehničnih sredstev za izvajalce hitrega testiranja na mejnih prehodih s Hrvaško.

Največ potrjenih primerih na število prebivalcev je v zadnjem tednu v Posavski statistični regiji.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Skladno z odločitvijo Vlade RS organi državne uprave med 24. 12. 2020 in 4. 1. 2021 opravljajo le nujne naloge. Ministrstva, ki so poslala poročilo, o posebnostih ne poročajo.

 

Potresi

Izpostava Ljubljana

Ob 1.09 so po podatkih Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,0 v bližini Ljubljane, 2 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.04 so po podatkih Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,1 v bližini Idrije, 42 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Vojskega in Idrije. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Poplave

Izpostava Koper

Ob 19.05 je na Vanganelski cesti v Kopru meteorna voda ogrožala stanovanjski objekt in cesto. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so očistili več zamašenih odtočnih jaškov.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.02 je zaradi obilnih padavin narasel obcestni potok ob Podutiški cesti v Ljubljani. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Podutik-Glince so s pomočjo protipoplavnih vreč potok uspešno preusmerili proti večjem odtoku. Zaradi slabe vremenske napovedi so preventivno postavili dodatno pregrado, ki bo preprečevala izliv vode proti hiši.

Ob 31.21 je zaradi obilnega deževja narasel potok in zajetje vode ob Cesti v Žlebe v Medvodah. Gasilci PGD Preska Medvode so očistili prepuste ter s protipoplavnimi vrečami zajezili ter preusmerili vodo v kanale na Cesti v Žlebe, Trilerjevi ter Iztokovi ulici.

 

Plazovi

Izpostava Koper

Ob 14 26 je na ulici Šalara v Kopru plaz ogrožal letno kuhinjo. Gasilci JZ GB Koper so plazovito območje prekrili s 120 kvadratnimi metri folije.

Ob 21.59 so gasilci JZ GB Koper posredovali v Kampelu v Kopru, kjer je zemeljski plaz zasul cesto ter zaprl pot do stanovanjskih hiš. Posredovali so tudi delavci komunalnega podjetja.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 10.43 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz Mozirja v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Kraj pristanka helikopterja v Mozirju so zavarovali gasilci PGD Mozirje.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 9.46 so se na Lancovem, občina Radovljica, vžgale saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Lancovo so požar pogasili, preventivno pregledali okolico dimniške tuljave in do dimnikarskega pregleda prepovedali kurjenje.

Ob 18.48 so se v Smerinjah v Kranjski Gori vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kranjska Gora so goreče saje pogasili, pregledali okolico dimnika in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Maribor

Ob 21.59 so v Zgornjih Hočah v občini Hoče – Slivnica gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Hoče in JZ GB Maribor so počakali do izgoretja saj, očistili dimnik in preventivno pregledali objekt. Gasilci PGD Hoče so slabo uro ostali na požarni straži.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.26 so v Kvasici, občina Črnomelj, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Tanča Gora so nadzorovali izgorevanje saj ter s termovizijsko kamero pregledali štedilnik, dimnik in okolico dimnika.

Izpostava Postojna

Ob 17.23 so v naselju Koče, občina Postojna, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Saje so izgorele že pred prihodom gasilcev PGD Slavina, ki so s termovizijsko kamero pregledali dimno tuljavo in ostale prostore.

Izpostava Ptuj

Ob 22.16 so v naselju Stanošina, občina Podlehnik, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Podlehnik so zaprli dovod zraka v peči, počakali do izgoretja saj ter s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.57 je v Šentjanžu pri Dravogradu, občina Dravograd, v kuhinji stanovanjske hiše zagorelo olje na štedilniku. Požar, ki je poškodoval zgornje elemente pohištva in oplesk zida kuhinjskega prostora, so pogasili gasilci PGD Šentjanž.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.24 je na cesti Rašica – Velike Lašče, občina Velike Lašče, zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Velike Lašče.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 13.36 je v naselju Velika Stara vas, občina Grosuplje, v jašek ob stanovanjskem objektu, v katerem je zakopanih pet cistern s kurilnim oljem, vdrla podtalnica. Pri tem je eno cisterno prevrnilo. Iz prevrnjene cisterne je nato izteklo okoli 100 litrov kurilnega olja. Gasilci GB Ljubljana so s pomočjo črpalke za nevarne snovi prečrpali v plastično posodo 1000 litrov mešanice vode in kurilnega olja in cisterno postavili nazaj ter zatesnili ostale cisterne. Do onesnaženja okolja ni prišlo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.08 so na Pohorski cesti v Radljah ob Dravi gasilci PGD Radlje ob Dravi nevtralizirali oljni madež na dolžini 100 metrov.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 0.34 so na Zoisovi ulici v Celju, posredovali gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, kjer je zaradi počene cevi na bojlerju prišlo do iztekanja vode. Gasilci so zaprli ventil.

Ob 3.39 je v Čopovi ulici, občina Celje, v stanovanju puščala voda. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so na kotličku zaprli vodni ventil.

Izpostava Koper

Ob 18.10 se je v naselju Padna, občina Piran, na vozišče podrlo drevo. Drevo so odstranili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Kranj

Ob 13.26 se je na ulici Na Kalu v Naklem nad vozišče in vodotok nagnilo drevo. Drevo so razžagali in odstranili gasilci PGD Naklo.

Ob 19.27 se je v Ribčevem Lazu, občina Bohinj, zaradi obilnega sneženja drevo nagnilo na streho stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so s pomočjo dvigala obžagali nagnjeno drevo in preprečili nastanek škode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.56 je v Rejčevi ulici v Novi Gorici v stanovanju večstanovanjskega objekta iz radiatorja iztekala voda. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost Gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zaprli vodo in svetovali o nadaljnjem ukrepanju.

Ob 14.13 so v naselju Gorenji Novaki, občina Cerkno, gasilci PGD Novaki odstranili drevo, katero je ogrožalo hišo.

Izpostava Novo mesto

Ob 4.52 so v Ulici Sadež v Črnomlju, gasilci PGD Črnomelj zaprli pokvarjen ventil grelnika vode in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Ptuj

Ob 10.24 se je v naselju Senešci, občina Ormož, na zapuščeni stanovanjski hiši porušil dimnik in poškodoval del strehe. Gasilci PGD Senešci so z nadomestno kritino prekrili okoli 5 kvadratnih metrov poškodovane strehe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Razmere v gorah

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje je predvsem v visokogorju Julijskih Alp velika nevarnost snežnih plazov.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/