Skoči do osrednje vsebine

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. decembra 2020.

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 31. decembra 2020.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 30. 12. 2020 opravljenih skupaj 716.936 testiranj (PCR in HAGT). 30. 12. 2020 je bilo opravljenih 14.383 testiranj (6.011 PCR in 8.372 HAGT), v katerih je bilo potrjenih 2.412 novih okužb s COVID-19 (1.815 PCR in 597 HAGT), kar skupno znaša 16,8 odstotkov pozitivnih testov (30,2 odstotkov PCR in 7,1 odstotek HAGT).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 30. 12. 2020 v bolnišnicah zdravili 1.174 bolnikov s COVID-19, od tega 198 na intenzivni negi, 97 oseb je bilo odpuščenih. Umrlo je 32 oseb, od marca skupaj 2.697.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 31. 12. 2020 vključenih 1.196 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 106 pripadnikov humanitarnih organizacij.

Brezplačno množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi je bilo tudi zadnji dan letošnjega leta organizirano v številnih krajih po Sloveniji, med drugim v občinah Dobrna, Hoče Slivnica, Kungota, Šentrupert, Ljubljana, Ptuj, Markovci, Šenčur, Naklo, Grosuplje, Radeče, Braslovče.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih. Sodeloval je na vladni novinarski konferenci. Za hitro testiranje oseb na mejnih prehodih Obrežje, Gruškovje, Metlika, Središče ob Dravi in Jelšane, ki se bo začelo 2. 1. 2021, je odobril izdajo ogrevanih šotorov s pripadajočo opremo in se dogovoril za prevzem in distribucijo hitrih testov v zdravstvene domove.

V Službi za podporo Štabu CZ RS smo prejeli nekaj ponudb podjetij in občanov za nudenje materialne pomoči Republiki Hrvaški po potresu in nekaj vprašanj državljanov glede prehajanja meje zaradi nudenja pomoči.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi, spremljajo razmere v regiji in občinah ter dnevno komunicirajo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Zaradi praznikov so vzpostavljena dežurstva. Občinski štabi CZ pomagajo pri organizaciji množičnega brezplačnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in zagotavljajo pomoč na lokacijah, kjer poteka testiranje (postavitev šotorov, označevanje, nameščanje opreme (mize, stoli, ogrevalne naprave, reflektorji), vzdrževanje razdalje med čakajočimi, razkuževanje prostora, opozarjanje na spoštovanje zaščitnih ukrepov, urejanje prometa).

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Skladno z odločitvijo Vlade RS z dne 17. 12. 2020 bodo organi državne uprave med 24. 12. 2020 in 4. 1. 2021 opravljali le nujne naloge.

V povezavi s potresom na Hrvaškem je bila zagotovljena podpora pri prehodu pomoči čez Slovenijo za konvoje pomoči iz Francije in Avstrije.

 

Potresi

Izpostava Trbovlje

Ob 5.50 so po podatkih Urada za seizmologijo, Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje, seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,7 v bližini Zagorja ob Savi, 36 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Zasavja. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Izpostava Brežice

Ob 1.43 in 2.00 so po podatkih Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potresa magnitude 1,4 in 1,3 v bližini Brežic, 85 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potresa čutili posamezni prebivalci Brežic in Dobove. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresov ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Plazovi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.46 se je v Pamečah v občini Slovenj Gradec sprožil zemeljski plaz, ki je ogrožal stanovanjsko hišo. Na kraju so posredovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Pameče - Troblje in Slovenj Gradec, ki so evakuirali pet oseb ter zaščitili stanovanjski objekt in del plazu prekrili s folijo. Z intervencijo bodo nadaljevali danes, 1.1.2021.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 10.01 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljala obolelo osebo iz Sevnice v Splošno Bolnico (SB) Celje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.11 sta na cesti Šmartno–Zali Breg v občini Brda trčili osebni vozili. V nesreči je bila poškodovana ena oseba. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so zavarovali kraj dogodka na poškodovanih vozilih, nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Nova Gorica pri oskrbi poškodovane osebe in poskrbeli za nevtralizacijo razlitih motornih tekočin na vozišču.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.32 je v Paški vasi, občina Šoštanj, zagorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Požar je lastnica pogasila sama pred prehodom gasilcev PGD Paška vas, ki so preventivno pregledali prostore stanovanja.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.57 je v Marokovi ulici v Moravčah ob stanovanjski hiši gorel kurnik. Gasilci PGD Moravče so požar pogasili in pregledali okolico. Kurnik je uničen. V njem je poginilo nekaj kur, rac in gosi.

Ob 18.08 je na Trdinovi cesti v naselju Šmarje – Sap, občina Grosuplje, gorela nadstrešnica. Požar so pogasili gasilci PGD Šmarje Sap in Grosuplje.

Ob 18.56 je na Cesti v Mestni log v Ljubljani gorela lesena baraka velikosti 3 x 4 metre. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Trnovo so požar pogasili. Baraka je uničena.

Ob 20.35 je na Litostrojski cesti v Ljubljani gorela lesena baraka velikosti približno 5 x 3 metre. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in iz objekta iznesli plinsko jeklenko.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.41 so se v Veliki Polani v dimniku stanovanjskega objekta vnele saje. Požar so pogasili gasilci PGD Velika Polana.

Izpostava Postojna

Ob 13.14 so v Dolnji Košani, občina Pivka, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Košana so nadzorovali izgorevanje saj, pregledali okolico dimnika in predlagali lastniku, da ne kuri do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 0.20 je v Bukovžlaku v občini Celje na parkirišču podjetja GTG plini zagorelo tovorno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Teharje so požar omejili in pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

 Izpostava Ljubljana

Ob 21.31 je v ulici Ob Borovniščici v Borovnici gorel zabojnik za papir. Posredovali gasilci PGD Borovnica, ki so požar pogasili. Zabojnik je uničen.

Ob 23.22 sta na Rusjanovem trgu v Ljubljani gorela plastična zabojnika za smeti. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili, zabojnika pa sta uničena.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Postojna

Ob 13.12 so na Cesti v Staro vas v Postojni v večstanovanjskem objektu stanovalci zaznali vonj po plinu. Gasilci PGD Postojna so zavarovali objekt in izmerili prisotnost plinov. Plinov ni bilo zaznati.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.17 sta v gozdu pri naselju Kromberk, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdeni del topovske granate mase 2,5 kilogramov, kalibra 75 milimetrov in vžigalnik kalibra 75 mm, mase 0,5 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 22.51 so v ulici Pod kostanji v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP SB Celje pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 11.26 so v Dežmanovi ulici v Kranju gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in tako omogočil vstop do onemogle osebe reševalcem NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.04 so na Poljanski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP Ljubljana do onemogle osebe.

Ob 18.01 je na Dolenjski cesti na Lavrici, občina Škofljica, zaradi zamašenega odtoka iztekala voda v kuhinji stanovanja. Vodo iz stanovanja so prečrpali gasilci PGD Lavrica.

Izpostava Maribor

Ob 21.51 v Šolski ulici v Selnici ob Dravi gasilci PGD Selnica ob Dravi s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in tako omogočili vstop policiji in reševalni službi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.56 so v Ulici Ivana Regenta v Novi Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica v stanovanju, kjer se je nahajala obolela starejša oseba.

Izpostava Ptuj

Ob 14.07 so v Skolibrovi ulici v Ormožu gasilci PGD Ormož nudili pomoč reševalcem NMP Ormož pri prenosu obolele osebe iz večstanovanjske stavbe do reševalnega vozila.