Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Cepljenje je ukrep, ki bo najbolj pomagal omejiti in zaustaviti epidemijo

Predsednik vlade Janez Janša je danes obiskal Splošno bolnišnico dr. Franca Derganca Nova Gorica, kjer se je srečal z vodstvom bolnišnice, z dežurnimi ekipami Urgentnega centra ter se seznanil z aktualnim stanjem in zdravstvenimi potrebami v bolnišnici v zvezi s koronavirusom.

"Smo v regiji, ki je trenutno po COVID-19 statistikah najboljša. Tudi sicer je bila bolnišnica v Novi Gorici kos temu izzivu skozi celo leto, je pa v prihodnjih tednih treba biti pripravljen na morebitno dodatno povečanje bolnikov, kjer okužbe naraščajo," je v izjavi za medije po obisku povedal predsednik vlade. Ob tem je dodal, da bodo prišli tudi računi za naše nekoliko bolj intenzivno druženje čez božič in novo leto. "Cela Evropa je v pričakovanju delnega povečanja okužb in iz tega vidika skušamo v slovenski zdravstveni sistem razporediti določene rezerve, ki jih zelo veliko ni, predvsem ko gre za kadre," je dejal predsednik vlade.

Na slovensko javnost je ob tem naslovil apel, da danes, jutri in v teh prazničnih dneh, kolikor jih bo še ostalo, skušamo omejiti stike na čim manj. "V prihodnjih dneh pa prosim vse, ki mislijo, ali pa, ki bodo verjeli, da so bili v rizičnih stikih, da gredo takoj na hitro testiranje. Prej kot je okužba odkrita, prej je mogoče omejiti njeno širjenje," je apeliral predsednik vlade. "Od ponedeljka naprej bo možno prostovoljno brezplačno testiranje v Sloveniji v vseh zdravstvenih domovih in enotah in nekaterih drugih krajih, tako da bo možnost dana vsakemu. Bila bi velika škoda, če te možnosti za to, da življenje vseeno poteka kolikor toliko normalno s pomočjo hitrega testiranja, ne izkoristimo," je dejal predsednik vlade Janez Janša.

"Naslednji teden prihaja naslednja številka Pfizer cepiva. Računamo, da bomo lahko s to pošiljko in še naslednjo v veliki meri pocepili vse zaposlene v zdravstvu, še posebej tiste, ki delajo v COVID oddelkih in ki so kakorkoli najbolj izpostavljeni možnosti okužb. Računamo, da bo v drugi polovici januarja mogoče pričeti cepljenje v kritični infrastrukturi, predvsem tistih, ki so okužbam bolj izpostavljeni. Januarja pa pričakujemo prihod še dveh novih odobrenih cepiv Moderne in AstroZeneca. Glede na napovedi, ki so bile dane na evropskem nivoju sredi decembra, smo tudi bolj optimistični, kar se tiče dinamike cepljenja," je dejal predsednik vlade in poudaril, da je cepljenje tisti ukrep, ki bo najbolj pomagal omejiti in zaustaviti epidemijo.

"Pred nami je še nekaj zahtevnih tednov, to moramo zdržati, od 1. januarja pa je pomlad vse bližje in z njo tudi zmaga nad epidemijo in tisto, kar si vsi najbolj želimo, to je povratek k normalnemu življenju kot smo ga poznali še v začetku letošnjega leta," je poudaril premier.
Na vprašanje, zakaj se je odločil za obisk bolnišnice na Silvestrovo, je predsednik vlade Janez Janša odvrnil, da je bilo letošnje leto delovno intenzivno. "Kadarkoli je bila kakšna možnost, sem obiskal ali domove za ostarele ali bolnišnice oziroma tiste točke v državi, kjer je potekala prva linija spopada z epidemijo," je dejal in dodal, da so ti obiski v zadnjih desetih dneh namenjeni temu, da pogledamo, kje so kakšne rezerve in da damo zagon in pogum tistim, ki skrbijo za epidemijo, ki skrbijo za naše zdravje, ki so v prvih bojnih črtah, ob sobotah, nedeljah, praznikih, za novo leto.


Premier je odgovarjal tudi na aktualna vprašanja. "Ko je postalo jasno, da bo gospod Erjavec novi predsednik DeSUS, sem ga povabil na pogovor in mu predlagal, da glede na situacijo, kakršna je, če bo izvoljen za predsednika koalicijske stranke, vstopi v vlado, prevzame težak resor in pomaga. Takrat ni dal dokončnega odgovora. Kakšen je bil kasnejši odgovor, pa je vsem jasno in to obžalujem. Patetičnih poskusov, da se ruši vlada sredi epidemije, pa ne komentiram," je spregovoril o vprašanjih v povezavi z vložitvijo nezaupnice in predlogom Karla Erjavca za mandatarja.


Glede iskanja novega ministra za zdravje, je premier dejal da iskanje poteka. "Preden bo koalicija predlagala novo ime za ministra za zdravje, se morajo te turbulence, ki so nastale po odločitvi Sveta DeSUS, da zapusti koalicijo sredi epidemije, nekoliko umiriti. Delo na ministrstvu za zdravje poteka normalno, ob dodatnih naporih. Ime bo predlagano pravočasno." "Bolj pomembno je, da bo oseba, ki bo resor prevzela, nadaljevala delo spopada z epidemijo in ki bo sposobna urediti tudi odprta vprašanja v zdravstvu," pa je predsednik vlade odvrnil na vprašanje, iz katere stranke bo prihodnji zdravstveni minister.


Glede sproščanja ukrepov, pa je premier Janez Janša dejal, da so po dolgotrajnem posvetovanju s strokovno skupino, pa tudi s kolegi po Evropi, včeraj z velikim obžalovanjem ugotovili, da vrtcev in prve triade takoj po praznikih še ne moremo odpreti v smislu, da bi šole delovale tako kot običajno. "Šolanje poteka, a še vedno na daljavo. Naslednji ciljni datum je 11. januar. Ali bo to možno, v tem trenutku ne vemo, delamo pa na tem. Veliko si obetamo od dodatnih možnosti presejanja s hitrim testiranjem, ki se bo začelo v ponedeljek, pričakujemo pa, da bo prihodnji teden mogoče doseči dogovor z vsemi deležniki šolskega polja, z društvom ravnateljev, sindikatom, ministrstvom v tem smislu, da bo dana neka skupna zaveza, da tudi ob zaostreni situaciji eventuelno odpremo vsaj prvo triado šol, ob tem, da se vsi zavedamo, ad je to tveganje in da je zaradi tega še toliko bolj treba upoštevati ukrepe," je povedal premier Janez Janša.


Predsednik vlade Janez Janša v domu za upokojence v Novi Gorici


Predsednik vlade Janez Janša je danes obiskal tudi dom upokojencev v Novi Gorici, kjer ga je pričakal topel sprejem oskrbovancev in zaposlenih. Kot je dejal predsednik vlade v kratkem nagovoru, je bilo leto, ki mineva, težko. "Tudi tu ste se borili s COVID-19 kot povsod, a vidim, da ste vsi korenine in pogumni, za to čestitke," je dejal predsednik vlade. Poudaril je tudi, da bo naslednje leto zagotovo boljše.


"11. januarja boste upokojenci dobili dodatek, in sicer vsi tisti, ki imate pokojnine nižje od 714 evrov," je dejal premier in dodal, da bo vlada nadaljevala delo za upokojence. Tudi zato, ker se je Evropa izkazala, "bomo prihodnje leto lažje prebrodili," je še poudaril predsednik vlade Janez Janša.