Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. decembra 2020.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 29. 12. 2020 opravljenih skupaj 701.185 testiranj (PCR in HAGT). 29. 12. 2020 je bilo opravljenih 13.166 testiranj (5.764 PCR in 7.402 HAGT), v katerih je bilo potrjenih 2.410 novih okužb s COVID-19 (1.848 PCR in 562 HAGT), kar skupno znaša 18,3 odstotkov pozitivnih testov (32,1 odstotkov PCR in 7,6 odstotkov HAGT).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 29. 12. 2020 v bolnišnicah zdravili 1.172 bolnikov s COVID-19, od tega 210 na intenzivni negi, 96 oseb je bilo odpuščenih. Umrlo je 34 oseb, od marca skupaj 2.665.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 30. 12. 2020 vključenih 978 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 168 pripadnikov humanitarnih organizacij.

Brezplačna množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi so potekala v več krajih po Sloveniji (Ankaran, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorje, Grosuplje, Hrastnik, Izola, Koper, Kranj, Ljubljana Lendava, Maribor, Medvode, Miklavž na Dravskem polju, Mirna Peč, Naklo, Trebnje, Trbovlje, Trzin, Radeče, Radenci, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Šentjur, Škofja Loka, Šmarje pri Jelšah).

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo povezno s COVID-19 in potresom na Hrvaškem in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih. Sodeloval je na vladni novinarski konferenci.

Psihologinja Enote za psihološko pomoč Civilne zaščite (CZ) je izvedla razbremenilni pogovor za prostovoljce Rdečega križa Slovenije, ki delujejo v COVID-19 bolnišnicah.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi, spremljajo razmere v regiji in občinah ter dnevno komunicirajo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Zaradi praznikov so vzpostavljena dežurstva. Občinski štabi CZ pomagajo pri organizaciji množičnega brezplačnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in zagotavljajo pomoč na lokacijah, kjer poteka testiranje (postavitev šotorov, označevanje, nameščanje opreme (mize, stoli, ogrevalne naprave, reflektorji), vzdrževanje razdalje med čakajočimi, razkuževanje prostora, opozarjanje na spoštovanje zaščitnih ukrepov, urejanje prometa).

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Skladno z odločitvijo Vlade RS z dne 17. 12. 2020 bodo organi državne uprave med 24. 12. 2020 in 4. 1. 2021 opravljali le nujne naloge.

V povezavi s potresom na Hrvaškem je bilo prejetih je več vprašanj glede zbiranja materialne pomoči s strani podjetij, posameznikov, društev za pomoč Republiki Hrvaški ob potresu. Regijskim štabom CZ je bilo posredovano pojasnilo glede zbiranja materialne pomoči in sicer, da je Republika Hrvaška za pomoč ob potresu zaprosila preko Mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite. Republika Slovenija se je na zaprosilo odzvala in je že posredovala materialno pomoč. Rdeči križ Slovenije (RKS) je pri Hrvaškem Rdečem križu preveril potrebe glede materialne pomoči. Njihov odgovor je, da materialne pomoči v obliki hrane, vode, oblačil in podobnega trenutno ne potrebujejo. Poleg tega bi problem predstavljal tudi sprejem take pomoči in skladiščenje, saj so skladiščne/logistične kapacitete porušene. Trenutna najučinkovitejša pomoč je zbiranje denarnih sredstev. Zbiranje denarne pomoči naj poteka izključno preko humanitarnih organizacij, ki so v ta namen že objavile številke računov. Pomoč oseb in pomoč v tehniki (npr. gradbeni stroji) zaenkrat tudi ni potrebna, zato svetujemo, da društva in posamezniki ne odhajajo na območje potresa.

Pet pripadnikov komisije za ocenjevanje poškodovanosti objektov si je ogledalo dva objekta v Sloveniji, v katerih so nastanjeni ljudje in sicer objekt zaporov v Celju in večstanovanjski objekt v Mariboru. Po obeh poročilih sta objekta varna, kljub temu pa je treba spremljati stanje razpok.

Potresi

Ob 6.15 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili močan potres v bližini Petrinje (Hrvaška), 150 km jugovzhodno od Ljubljane. Po preliminarnih podatkih Evropskega-mediteranskega seizmološkega centra (EMSC) je imel magnitudo 4,9. Po prvih podatkih so potres čutili številni prebivalci Slovenije. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Ob 21.41 so po podatkih Urada za seizmologijo, Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje, seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili šibek potres magnitude 0,9 v bližini Postojne, 46 km jugozahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Postojne z okolico. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Plazovi

Izpostava Ljubljana

Ob 7.49 se je sprožil zemeljski plaz velikosti 40 x 30 metrov zasul del garaže ob stanovanjskem objektu. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Hruševo, Dobrova, Butajnova-Planina in Dvor, ki so preusmerili vodo ter prekrili plazišče. Pooblaščeno gradbeno podjetje pa je počistilo okoli 100 kubičnih metrov zemlje. Pristojne službe so si ogledale plazišče.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 18.10 je na avtocesti v smeri Ljubljana pred izvozom Šempeter v občini Žalec prišlo do prometne nesreče kombiniranega in poltovornega vozila. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči je prišlo do razsutja tovora, katerega bo odstranil vzdrževalec avtoceste. Poškodovanih oseb v nesreči ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.13 sta v križišču Celovške ceste in Kosmačeve ulice v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana so dva udeleženca na kraju preventivno pregledali.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.50 je v naselju Loke, občina Nova Gorica, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek in obstalo na boku. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, vozilo postavili na kolesa, ga odmaknili s cestišča ter po razlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.13 je v Srebrničah, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se zaletelo v drog javne razsvetljave. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila in razsvetljevali kraj dogodka. Reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in jo odpeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.49 je v naselju Prapreče-del v občini Zagorje osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na boku. Gasilci PGD Trbovlje-mesto in PGD Zagorje-mesto so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili nazaj na kolesa, odklopili akumulator in nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa. Poškodovana je bila ena oseba, ki so jo reševalci NMP Trbovlje oskrbeli na kraju dogodka in jo odpeljali v SB Trbovlje. Na kraju je bilo prisotno tudi cestno podjetje, ki je očistilo cestišče. Cesta je bila v času intervencije zaprta za ves promet.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 3.41 je na Trsteniku, občina Kranj, zagorela sušilna naprava v gospodarskem poslopju. Požar so pogasili gasilci iz Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Trstenik, Goriče, Kokrica ter Britof. Objekt velikosti 5 x 10 metrov je pogorel.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.03 je zagorela baraka velikosti 5 x 7 metrov na Zaloški cesti v Ljubljani. Ogenj, ki je dodobra uničil objekt so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova Sneberje-Novo Polje.

Izpostava Maribor

Ob 18.07 je v naselju Gradišče na Kozjaku, občina Selnica ob Dravi, ob dimniku zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Požar, ki je ostrešje uničil, so pogasili gasilci PGD Selnica ob Dravi, Slemen in Kapla.

Izpostava Postojna

Ob 19.32 je na Gozdni poti v Hrpeljah, zagorelo v zunanji elektro omarici. Požar so delno pogasili domačini, dokončno pa gasilci PGD Materija, ki so omarico pregledali s termovizijsko kamero. Poškodovano elektro omarico bodo popravili delavci elektro podjetja.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 23.08 je v romskem naselju Kerinov Grm, občina Krško, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGE Krško so v spremstvu policije zavarovali kraj dogodka in ogenj pogasili. Vozilo je ogenj uničil.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.45 sta v Glavarjevi ulici v Ljubljani gorela zabojnika za odpadni papir in plastiko. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana. En zabojnik je uničen, drugi pa poškodovan.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 9.57 je na Ulici XIV. divizije v Rogaški Slatini prišlo do uhajanja plina. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali območje, izvedli meritve uhajajočega plina in potrdili, da gre za zemeljski plin. Zaprli so glavni ventil na objektu ter obvestili dežurnega skrbnika podjetja Adriaplin.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 11.23 so na Titovi cesti na Senovem, občina Krško, gasilci PGE Krško izčrpali 40 litrov kurilnega olja iz lovilnega bazena. Posledic onesnaženja za okolje ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.57 so na Seidlovi cesti v Novem mestu opazili oljni madež na dovozni poti in parkirišču. Gasilci GRC Novo mesto so razlite tekočine posuli z absorbentom in očistili okoli 100 kvadratnih metrov površine.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.43 je na Gubčevi ulici v Celju v sanitarnih prostorih ostala ujeta neodzivna oseba. Gasilci PGE Celje so s tehničnim posegom odprli vrata sanitarnih prostorov in tako omogočili vstop ekipi NMP in policiji.

Izpostava Kranj

Ob 17.33 je na Cesti maršala Tita na Jesenicah, oseba ostala ujeta v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta. Gasilci GARS Jesenice so jo s tehničnim posegom rešili iz dvigala, ga izklopili iz obratovanja in poklicali pristojno servisno službo.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.52 je v Zupančičevi ulici v Ljubljani v stanovanju iztekala voda iz poškodovane cevi kotlička in zamakala kopalnico. Gasilci GB Ljubljana so preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Ob 9.02 so opazili razlito neznano snov na cestišču v križišču ceste V Murglah in ceste Pod jeseni v Ljubljani. Mavričast madež je bil na cestišču v dolžini okoli 30 metrov, v okolici pa je bilo zaznati blag vonj po naftnih derivatih. Zaradi povečane spolzkosti, so gasilci GB Ljubljana cestišče posuli s praškastim absorbentom.

Ob 10.09 so gasilci PGD Kočevje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v Turjaškem naselju v Kočevju in reševalcem NMP pomagali pri prenosu obolele osebe.

Ob 11.34 so gasilci PGD Litija ob navzočnosti policije in reševalcev NMP s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v Topilniški ulici v Litiji, v katerem je bila preminula oseba.

Ob 12.41 so gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije preko lestve vstopili na nadstrešek in s tehničnim posegom odprla okno stanovanja v stanovanjskem bloku na Prušnikovi ulici v Ljubljani, v katerem so našli preminulo osebo.

Izpostava Maribor

Ob 12.24 so gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor s pomočjo lestve vstopili v stanovanje v prvem nadstropju stanovanjskega objekta na Verstovškovi ulici v Mariboru in omogočili dostop do obolele osebe reševalcem NMP.

Ob 13.14 so gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanjske hiše na Lovski ulici v Mariboru in omogočili dostop reševalcem NMP do poškodovane osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.30 so gasilci PGD Borejci s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše v Borejcih, občina Tišina, v kateri je bila starejša oseba, ki je potrebovala zdravniško pomoč.

Izpostava Postojna

Ob 11.42 so na planinskem domu na Sviščakih, občina Ilirska Bistrica, gasilci PGD Ilirska Bistrica s tehničnim posegom in s pomočjo avtodvigala odstranili zaščitno pločevino ter ostanke dimnika poškodovanega od večje količine snega in močnega vetra v minulih dneh.

Izpostava Ptuj

Ob 6.33 se je v Goričaku, občina Zavrč, na cesto podrlo drevo in oviralo promet. Gasilci PGD Zavrč so drevo razžagali, odstranili ter počistili cestišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.47 se je na vozišče glavne ceste na Brdinjah, občina Ravne na Koroškem, podrlo drevo. Odstranil ga je dežurni delavec cestnega podjetja.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.45 so v Turju, občina Hrastnik, gasilci PGD Turje odstranili podrto drevo in s tem omogočili dovoz k stanovanjskim hišam.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/