Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo za slovenske državljane, ki so se ali se bodo v prazničnem času odpravili na potovanje v tujino

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrstvo za zunanje zadeve zaradi epidemije covida-19 odsvetuje vsa potovanja iz Slovenije. Od 25. decembra 2020 je posodobljen rdeči seznam držav za katere velja, da obstaja visoko tveganje za okužbo z virusom SARS-CoV-2. Vsi, ki bodo prišli iz države na rdečem seznamu, bodo napoteni v karanteno za deset dni, če ob prehodu meje s Slovenijo ne bodo predložili negativnega izvida testa PCR, ki ni starejši od 24 ur.

Na rdečem seznamu so tudi nekatere med Slovenci priljubljene počitniške destinacije (Egipt, Združeni arabski emirati itd.).

Slovenskim državljanom svetujemo, da v primeru nujnih razlogov za potovanje pri načrtovanju poti v tujino spremljajo informacije NIJZ in razmere v državi, v kateri se nahajajo ali v katero nameravajo potovati (preglednica informacij po državah). Potovanje naj organizirajo tako, da se v primeru poslabšanja epidemiološke slike ali nepričakovanih zapletov lahko hitro, varno in samostojno vrnejo v domovino.

Slovenskim državljanom ob vrnitvi v domovino svetujemo dosledno upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in vseh drugih ukrepov, ki veljajo med epidemijo.

Ministrstvo za zunanje zadeve ni pristojno za pojasnjevanje vprašanj glede odrejanja karantene in vprašanj glede prehajanja meje oziroma vstopa v državo. Za tovrstna pojasnila je treba kontaktirati pristojne organe (Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za zdravje, Policija, NIJZ). Informacije in pojasnila glede teh vprašanj so na voljo tudi na spletni strani Prehajanje meja.

Slovenski državljani, ki so ali bodo odpotovali v tujino, so sami odgovorni za svojo vrnitev. Ministrstvo za zunanje zadeve ne bo izvajalo evakuacijskih prevozov, zato vsem potnikom svetujemo, da pred odhodom v tujino sklenejo ustrezno potovalno zavarovanje.