Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. decembra 2020.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 27. 12. 2020 opravljenih skupaj 678.637 testiranj (PCR in HAGT). 27. 12. 2020 je bilo opravljenih 1.976 testiranj (1.664 PCR in 312 HAGT), v katerih je bilo potrjenih 517 novih okužb s COVID-19 (493 PCR in 24 HAGT), kar skupno znaša 26,2 odstotkov pozitivnih testov (29,6 odstotkov PCR in 7,7 odstotkov HAGT).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 27. 12. 2020 v bolnišnicah zdravili 1.221 bolnikov s COVID-19, od tega 207 na intenzivni negi, 38 oseb je bilo odpuščenih. Umrlo je 30 oseb, od marca skupaj 2.595.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 28. 12. 2020 vključenih 1.010 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 198 pripadnikov humanitarnih organizacij.

Brezplačna množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi so potekala v Brežicah, Cerknici, Črnomlju, Kopru, Kidričevem, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Pivki, na Ptuju, v Rušah, Sežani in Slovenski Bistrici.

V nekaterih Domovih starejših občanov (DSO) in bolnišnicah so nadaljevali s cepljenjem zaposlenih, ki jih ob koncu tedna ni bilo na delovnem mestu.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Psiholog Enote za psihološko pomoč CZ je izvedel razbremenilni pogovor v Klicnem centru 080 1404.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi, spremljajo razmere v regiji in občinah ter dnevno komunicirajo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Zaradi praznikov so vzpostavljena dežurstva.

Občinski štabi CZ pomagajo pri organizaciji množičnega brezplačnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in zagotavljajo pomoč na lokacijah, kjer poteka testiranje. Na nekaterih lokacijah pomagajo tudi gasilci, taborniki, bolničarji ekip PP, prostovoljci. Za red skrbijo mestni redarji in policija.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Skladno z odločitvijo Vlade RS z dne 17. 12. 2020 bodo organi državne uprave med 24. 12. 2020 in 4. 1. 2021 opravljali le nujne naloge.

Potres

Ob 6.28 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje zabeležili močan potres, 112 km jugovzhodno od Ljubljane. Po preliminarnih podatkih evropsko-mediteranskega seizmološkega centra je imel potres magnitudo 5.1, nadžarišče pa je bilo 50 km jugovzhodno od Zagreba. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci celotne Slovenije. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Visoko plimovanje morja

Ob 9.08 sta bili v Piranu in ob 9.40 v Izoli zaradi visokega plimovanja morja in močnega južnega vetra, sproženi sireni javnega alarmiranja z znakom - opozorilo na nevarnost. Morje je poplavilo nižje ležeče predele obale ter v manjšem obsegu cesto in promenado v Izoli.

Ob 20.05 je bila v Piranu zaradi visokega plimovanja morja ponovno prožena sirena javnega alarmiranja z znakom – opozorilo na nevarnost. Morje je poplavilo nižje ležeče predele obale.

 

Snegolom

Zaradi novozapadlega snega so imeli na območju občin Luče, Zreče, Kranj, Radovljica, Kamnik, Cerkno, Kobarid, Tolmin, Črna na Koroškem in Slovenj Gradec precej dela gasilci, delavci cestnih in komunalnih služb ter delavci elektro podjetij. Regijski centri za obveščanje po državi so zabeležili 19 dogodkov in aktivirali 11 prostovoljnih in eno poklicno gasilsko enoto. Gasilci so imeli največ dela z odstranjevanjem podrtih dreves in vej, ki so se podrla na cestišča in ovirala promet. Zaradi snegoloma so bili odjemalci naselja Podpeca v občini Črna na Koroškem nekaj časa brez električne energije, odjemalci občin Luče in Ljubnega pa so bili brez električne energije do jutra, ko so delavci elektro podjetja popravili poškodovan daljnovod.

 

Poplave

Izpostava Maribor

Ob 20.10 je v ulici Na Gorco v Pekrah, občina Maribor, Pekrski potok poplavil cestišče. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Pekre so zavarovali poplavljeno cestišče in očistili zamašene obcestne jaške tako, da je voda pričela odtekat. Za nadaljnjo sanacijo in čiščenje cestišča je bilo obveščeno pristojno podjetje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.46 je na Mariborski cesti v Dravogradu, občina Dravograd, zaradi zamašenega odtočnega jaška voda ogrožala cesto. Posredovali so gasilci PGD Dravograd, ki so odmašili jašek in sprostili pretok vode.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.46 je na poti med Tacnom in Šmarno goro, občina Ljubljana, padla pohodnica in si poškodovala roko. Posredovali gasilci Gasilske Brigade (GB) Ljubljana, PGD Tacen in Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana. Gasilci in gorski reševalci so lažje poškodovano pohodnico s terenskim vozilom prepeljali do mesta, kjer so jo prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana in jo odpeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 10.50 si je na Hladilniški poti, občina Ljubljana, v podjetju Perutnina Ptuj, zaposleni v proizvodnji poškodoval roko. Posredovali so reševalci NMP Ljubljana, ki so osebo oskrbeli ter jo prepeljali v UKC Ljubljana. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.12 je v Dobrovi v občini Celje osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na strehi. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili nazaj na kolesa, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bil nihče poškodovan.

Izpostava Kranj

Ob 12.53 je na avtocesti Kranj–vzhod, občina Šenčur, prišlo do prometne nesreče z udeležbo osebnega vozila. Posredovali so gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj. Zavarovali so kraj dogodka, odklopili akumulator ter postavili vozilo nazaj na cesto.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.54 je na avtocesti med Vrhniko in Logatcem, občina Vrhnika, tovorno vozilo zdrsnilo in prebilo rezervoar za gorivo. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Stara Vrhnika in Dolnji Logatec, ki so na kraju ugotovili, da do iztekanja goriva ni prišlo. Odklopili so akumulator in nudili pomoč policiji, delavcem Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS-a) in avtovleki.

Izpostava Ptuj

Ob 23.48 je pri naselju Sela, občina Videm, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo. Gasilci PGD Ptuj so kraj dogodka zavarovali in osvetljevali, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP ter vozilo obrnili na kolesa. Poškodovana je bila ena oseba.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 9.56 so na Lipnici, občina Radovljica, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Srednja Dobrava so nadzorovali gorenje saj ter pregledali okolico dimnika.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.44 so gasilci PGD Ponikve - Planota posredovali v kraju Ponikve, občina Tolmin, kjer so zagorele saje v enem od dimnikov stanovanjskega objekta. Požar so pogasili in dimno tuljavo očistili.

Izpostava Novo mesto

Ob 2.30 je v naselju Stare Žage, občina Dolenjske Toplice, gorela starejša zapuščena hiša. Gasilci PGD Dolenjske Toplice, Podturna, Soteske in Dobindola so pogasili požar ter s termovizijsko kamero pregledali hišo in okolico. Dežurni delavec Elektro podjetja pa je odklopil elektriko.

Ob 16.12 so v Smolenje vasi, občina Novo mesto, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Smolenja vas so nadzorovali izgorevanje saj ter s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

Izpostava Postojna

Ob 19.03 je bila v Volaričevi ulici v Postojni zaradi zamašenega dimnika močno zakajena kurilnica. Gasilci PGD Postojna so prezračili prostore, ugasnili ogenj v peči ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 0.15 so na Saveljski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili gorečo vsebino kovinskega soda v katerem so goreli odpadki.

Izpostava Maribor

Ob 15.25 so v Kolodvorski ulici v Slovenski Bistrici, na dvorišču poslovnega objekta na paleti goreli baterijski vložki, iz njih pa je iztekla kislina. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so požar pogasili in sanirali izteklo nevarno snov.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 21.07 je prišlo na območju Podvelke do prekinitve oskrbe z električno energijo. Brez elektrike je bilo 448 odjemalcev. Napako so odpravili delavci Elektra Maribor.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.21 so na Goriški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Ob 18.47 so v Runtolah v občini Celje gasilci PGD Škofja vas razžagali in odstranili podrto drevo, ki je padlo na cestišče.

Ob 19.23 so v Braslovčah v občini Braslovče gasilci PGD Trnava nudili pomoč vzdrževalcem Elektro Celje pri odpravljanju okvar na elektro omrežju.

Izpostava Koper

Ob 13.14 so v ulici Osvobodilne fronte, občina Izola, gasilci Javni zavod Gasilska brigada (JZ GB) Koper odstranili vejo, ki je nevarno visela in ogrožala mimoidoče.      

Izpostava Kranj

Ob 16.40 so na cesti Trebija–Sovodenj, občina Gorenja vas - Poljane, gasilci PGD Trebija izvlekli avtobus, ki je zdrsnil s ceste.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.26 so v naselju Lazec, občina Loški potok, gasilci PGD Ribnica, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala onemogla oseba. V sodelovanju z reševalci NMP Ribnica so osebo oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila. Oseba je bila prepeljana na zdravljenje v bolnišnico. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Ob 20.19 je narasla voda bližnjega potoka ogrožala stanovanjsko hišo na Poti na žago v občini Domžale. Gasilci CZR Domžale so opravili pregled kraja. Obveščen je bil dežurni zaporničar, ki je zaprl zapornico potoka.

Izpostava Maribor

Ob 21.41 je v Maroltovi ulici v Mariboru voda poplavila klet stanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Maribor so iz kleti izčrpali okoli tri kubične metre vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.19 sta v Gradnikovi ulici v Novi Gorici, gasilca JZ GRD GE Nova Gorica, s tehničnim posegom odprla okno stanovanja, kjer je bila obnemogle oseba.        

Ob 17.43 so v kraju Hudajužna, občina Tolmin, gasilci PGD Podbrdo, pritrdili telefonski drog, ki je bil nagnjen ter grozil, da se bo prevrnil.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved 

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/ 

Hidrološko stanje in napoved

 Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/