Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. decembra 2020.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

 V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) do vključno 26. 12. 2020 opravljenih skupaj 676.661 testiranj (PCR in HAGT). Dne 26. 12. 2020 je bilo opravljenih 2438 testiranj (1880 PCR in 558 HAGT), v katerih je bilo potrjenih 614 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 25,2 odstotkov pozitivnih testov (29,1% PCR in 11,8% HAGT).

 Po podatkih iz spletišča državne uprave (GOV.SI), se je 26. 12. 2020 v bolnišnicah zdravilo 1.179 bolnikov, od tega jih je 205 potrebovalo intenzivno nego, 38 pa je bilo odpuščenih. Umrlo je 33 oseb, od marca skupaj že 2.565.

 Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 27. 12. 2020 vključenih 531 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 22 pripadnikov humanitarnih organizacij.

 12. 2020 so v Republiki Sloveniji pričeli z množičnim cepljenjem, pri čemer so cepiva trenutno namenjena predvsem oskrbovancem in zaposlenim v DSO.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Republike Slovenije (RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi in spremljajo situacijo v občinah oziroma regijah, med seboj pa redno komunicirajo. Pripadniki CZ, redarske službe, policija in prostovoljci opravljajo terenske obhode zaradi spremljanja spoštovanja ukrepov med prebivalci. Nekatere občinske ekipe prve pomoči so na dolžnosti v bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi. V domovih starejših občanov se je pričelo cepljenje proti COVID-19. Posamezne občine se pripravljajo na izvajanje hitrih testov.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. V skladu z odločitvijo Vlade RS z dne 17. 12. 2020  bodo organi državne uprave med 24. 12. 2020 in 4. 1. 2021 opravljali le nujne naloge.  

 

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 11.26 se je na območju Okrešlja v občini Solčava sprožil snežni plaz, ki je zasul dve osebi. Ena zasuta oseba se je sama rešila. Drugo so rešili iz plazu, bila je slabo odzivna. Poškodovani so nudili pomoč prisotni na kraju. Gorski reševalci Gorsko reševalne službe (GRS) Celje in ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik s helikopterjem Slovenske vojske so poškodovano oskrbeli, z vitlom potegnili v helikopter in prepeljali v SB Celje. Dežurna ekipa HNMP iz Brnika je še eno poškodovano osebo s helikopterjem odpeljala iz Okrešlja v Logarsko dolino. Gorski reševalci GRS Celje, GRS Tržič in GRS Maribor so z lavinskimi psi preventivno sondirali območje plazu.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 14.28 se je v naselju Čreta v občini Vransko pri sankanju poškodovala oseba. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Vransko, Tešova in Prekopa-Čeplje-Stopnik, ki so osebo imobilizirali ter jo z nosili prenesli v dolino, do reševalnega vozila, kjer so jo prevzeli reševalci NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.00 se je na pobočju Kanina poškodoval turni smučar. Posredovali so gorski reševalci GRS Bovec in dežurna ekipa HNMP z Brnika, ki je s helikopterjem Slovenske vojske (SV) poškodovanca prepeljala v SB Jesenice.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.30 si je na Sv. Primožu na Pohorju v občini Vuzenica oseba pri sankanju poškodovala nogo. Oskrbeli so jo reševalci ZRCK Ravne na Koroškem in jo z reševalnim vozilom prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.56 si je v naselju Gortina, občina Muta, občanka pri delu poškodovala prst na roki. Posredovali so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem, ki so jo na kraju oskrbeli in odpeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.42 so v naselju Gortina v občini Muta v reki Dravi opazili osebo. Gasilci PGD Muta so s čolnom osebo rešili na brežino reke in ji nudili prvo pomoč ter jo v oskrbo predali reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem, ki so jo odpeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.43 je na avtocesti med Tepanjem in Dramljami v občini Slovenske Konjice osebno vozilo zapeljalo s ceste po brežini. Gasilci PGD Slovenske Konjice in Zreče so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) pri oskrbi ene poškodovane osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.27 je na cesti Litija - Zagorje, občina Litija, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje in posuli iztekle tekočine po vozišču. V nesreči poškodovano osebo pa so oskrbeli reševalci NMP Litija.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 10.59 so v Planini pod Golico v občini Jesenice zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice in PGD Planina pod Golico so goreče saje pogasili in očistili dimno tuljavo.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.23 so v Podlipoglavu, občina Ljubljana, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Sostro, ki so pogasili požar, očistili dimno tuljavo in pregledali okolico dimnika.

Ob 18.12 so v Pregljevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana in PGD Barje pogasili dimniški požar, očistili dimno tuljavo in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

Ob 18.31 sta pred centrom Stožice, občina Ljubljana, goreli manjši vrtičkarski baraki. Gasilci GB Ljubljana in PGD Tomačevo – Jarše so požar pogasili, žarišče prekopali in dodatno zalili z vodo ter okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 19.41 je v Šmartnem v Ljubljani gorelo na električnih vodnikih na betonskem drogu. Ogenj je ugasnil že pred prihodom gasilcev GB Ljubljana in PGD Tacen, ki so nato skupaj z dežurnimi delavci Elektra zavarovali kraj in preventivno pregledali okolico s termovizijsko kamero. Delavci Elektra so izklopili elektriko v poškodovanih vodnikih in prevzeli nadaljnjo sanacijo.

Izpostava Maribor

Ob 9.59 so v naselju Zgornja Korena, občina Duplek, v dimniku stanovanjske hiše zagorele saje. Gasilci Javni zavod Gasilska brigada (JZ GB ) Maribor, PGD Dvorjane in Korena so nadzorovali izgorevanje saj ter s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.02 so v naselju Plužnje, občina Cerkno, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Plužnje so pogasili požar, očistili dimno tuljavo in odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarske službe.

Ob 17.30 so gasilci PGD Idrija posredovali v Kobalovi ulici v Idriji, kjer so pogasili dimniški požar v stanovanjskem objektu.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 14.28 je v Tržišču, občina Sevnica, zagorel delovni stroj. Gasilci PGD Tržišče in Sevnica so požar pogasili, pregledali območje stroja s termovizijsko kamero in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 17.52 je na avtocestnem postajališču Mokrice - Petrol Obrežje, občina Brežice, gorelo osebno vozilo. Požar so z gasilnimi aparati do prihoda gasilcev PGD Obrežje in Poklicne gasilske enote (PGE) Krško pogasili prisotni na bencinskem servisu, gasilci PGD Obrežje pa so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in s termovizijsko kamero pregledali vozilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.09 je v bližini naselja Čeplje v občini Litija zagorel delovni stroj. Pred prihodom gasilcev so požar pogasili občani. Gasilci PGD Dole in Gabrovka so zavarovali kraj požara ter cestišče očistili z vpojnim sredstvom. Stroj je bil v požaru poškodovan. O dogodku je bila obveščena policija in dežurni upravljalec cest.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 4.51 je na Cesti Urške Zatlerjeve v Ljubljani gorelo na dveh mestih v rastlinjaku pri kmetiji. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica so požar pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 17.33 je na hribu Grmada v Podgradu, občina Ilirska Bistrica, gorel odpadni leseni material. Požar na površini okoli štiristo kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Podgrad.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 10.50 je v Veluščkovi ulici v Kopru gorel koš za smeti. Gasilci JZ GB Koper so zalili smetnjak, ki ga je že pred njihovim prihodom pogasil občan.

Ob 20.21 je na Markovcu, občina Koper, gorelo v zabojniku. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.34 je na pobočju Trstelja nad Renčami, občina Renče-Vogrsko, občan naletel na topovsko granato in topovski vžigalnik italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS sta nevarni najdbi varno odstranila in do uničenja uskladiščila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 0.21 so v naselju Leskovec v Podborštu, občina Sevnica, gasilci PGD Šentjanž nudili pomoč reševalcem NMP Sevnica pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila. Obolela oseba je bila prepeljana v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 8.45 so na Koroški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalci NMP Velenje so jo oskrbeli in odpeljali v SB Celje.

Ob 14.41 je v Lahovem Grabnu v občini Laško puščala voda v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Jurklošter so zaprli glavni ventil, počistili razlito vodo in začasno zatesnili napeljavo.

Izpostava Koper

0b 13.05 so na Cesti med vinogradi v Bertokih, občina Koper, gasilci JZ GB Koper iz garaže stanovanjske hiše prečrpali okoli tri kubične metre vode.

Ob 14.29 so v Škocjanu v občini Koper gasilci JZ GB Koper pomagali pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Reševalci Reševalne službe slovenske Istre so poškodovanca prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.54 je na Zaloški cesti v Ljubljani iztekala voda v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zaprli ventil za vodo.

Ob 23.20 je v Ulici Simona Jenka v Domžalah iztekala voda v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci CZR Domžale so ob prisotnosti policistov PP Domžale s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zaprli ventil za vodo.

Izpostava Maribor

Ob 8.46 so v Ruski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše.

Ob 19.32 so na Gunduličevi ulici v Ljubljani s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in tako omogočili vstop do onemogle osebe reševalcem NMP Maribor, ki so nato osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.49 so gasilci GE JZ GRD Nova Gorica posredovali v kraju Snežeče v občini Brda, kjer so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri je bila starejša oseba.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.00 se je na cesti Dobliče – Grič, občina Črnomelj, na vozišče podrlo drevo. Gasilci PGD Dobliče so drevo razžagali in odstranili z vozišča.

Izpostava Postojna

Ob 8.01 so na ulici I. tankovske brigade v Sežani gasilci ZGRS Sežana nudili pomoč pogrebni službi KSP Sežana pri prenosu preminule osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.00 so gasilci PGD Slovenj Gradec posredovali na Šolski ulici v Slovenj Gradcu, kjer se je v stanovanju večstanovanjskega objekta, za zaklenjenimi vrati nahajala onemogla oseba. Gasilci so v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili reševalcem Zdravstveni reševalni center (ZRC) Koroške- enote NMP Slovenj Gradec vstop do osebe, ki so jo na kraju oskrbeli.

Napoved za naslednje dni

 

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje bo v ponedeljek predvsem na severozahodu močno snežilo. Do večera bo lahko zapadlo od 40 do 60 cm snega. Ob morju bo od poldneva do večera pihal močan jugo.

V ponedeljek dopoldan bodo reke v večjem delu države počasi upadale. Popoldan in v noči na torek bodo reke v jugozahodni, južni, osrednji in vzhodni Sloveniji pričele naraščati, vodnatost rek na Gorenjskem bo ostala povečini nespremenjena. V torek čez dan bodo reke na omenjenih območjih še naraščale, vodnatost rek bo velika, povečevale se bodo ojezerjene površine kraških polj. Možna so razlivanja zlasti kraških rek. Razlijejo se lahko Ljubljanica, Kolpa, Krka in njeni pritoki.

V ponedeljek bo večji del dneva povišana gladina morja. Med 8. in 12. uro ter med 18. in 22. uro bo morje ob sočasni visoki gladini in visokem valovanju poplavilo nižje dele obale. Visoka gladina morja bo tudi v torek in sredo v dopoldanskem in večernem času. Morje se bo razlivalo po izpostavljenih nižjih delih obale.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/