Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Pred nami je čas, ko je luč na koncu tunela močnejša

V Slovenijo je včeraj prispela prva pošiljka cepiva zoper covid-19, danes pa so se po vsej državi začela prva cepljenja najbolj kritičnih skupin. Predsednik vlade Janez Janša je tako danes obiskal dom starejših občanov Danice Vogrinec v Mariboru, kjer se ta čas še spopadajo z zaostreno epidemiološko situacijo in kjer se je prvi cepil zakonski par.

Zakonca sta odločitev za cepljenje pospremila z izjavo, da gre za posebno dejanje novega upanja. Cepljenju je prisostvoval tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je zakonski par pohvalil za pogum, ob tem pa se je z njima pogovoril še o njunem doživljanju koronavirusne krize. Predsednik vlade Janez Janša je o spopadu s koronavirusom govoril tudi z direktorjem Doma Danice Vogrinec, ki je sicer največji dom za starejše v državi. Z direktorjem sta se pogovarjala tudi o sistemu dolgotrajne oskrbe.

Po obisku v domu in prvih cepljenjih oskrbovancev je predsednik vlade Janez Janša v izjavi za medije dejal, da se je z današnjim dnem začela zadnja tretjina spopada z epidemijo. Če tega cepiva ne bi bilo, bi po besedah predsednika vlade z dozdajšnjimi ukrepi zaprtja in omejevanja javnega življenja konec epidemije dočakali šele približno aprila, a hkrati ne bi bilo zagotovil, da se epidemija ne bi ponovila. "Pred nami je torej čas, ko je luč na koncu tunela vse močnejša, hkrati pa je to tudi čas, ko je ponekod težje biti previden, ker marsikdo misli, da je že vse končano. A ni še vse končano – vemo pa približno, kdaj bomo zmagali. Vse do takrat je treba ohraniti trezno glavo in kombinirati nove možnosti, ki jih prinaša cepivo, in – kjer je mogoče – s hitrimi testi vsaj delno omogočati sprostitve po novem letu ter ob tem kombinirati tudi ukrepe, ki smo jih za zaustavljanje epidemije poznali doslej," je povedal predsednik vlade.

"Prihod cepiva v Slovenijo in v celotno Evropo v enaki količini za vse članice EU ne glede na velikost je v tej prvi fazi velik uspeh zahodne znanosti, poleg tega pa je to tudi potrditev razlogov za obstoj Evropske unije. Delitev cepiva, roki in celotna logistika so bili usklajeni na zadnji seji Evropskega sveta in vesel sem, da se ta dogovor spoštuje," je poudaril premier. "Cepivo, ki je prišlo, je šele prva pošiljka in vsak naslednji teden bomo v Slovenijo dobili nekaj več kot 16.000 odmerkov in vsaka pošiljka bo okrepila naše možnosti v spopadu z epidemijo," je poudaril premier Janez Janša.

"Cepivo, ki smo ga začeli uporabljati, pa tudi cepivo, ki bo na voljo januarja, je v veliki meri rezultat naporov znanosti in odločevalcev v Evropi ter deloma v Ameriki. Cepivo, ki ga uporabljamo, je bilo proizvedeno v tem prostoru, ne na Kitajskem ali v Rusiji, kar veliko pove ne le o tem, kdo je prvi, kdo uporablja določeno cepivo za promocijo, ampak predvsem pove veliko o standardih. Ko gre za tako pomembne stvari, kot so življenja, ne gre samo za to, kdo bo prvi, temveč za to, kdo bo varen, komu zaupamo, in gre za to, da se ob uporabi cepiva in podobnih posegov upoštevajo tudi visoki etični standardi. Vse to pa sta Evropska unija in zahodna civilizacija in tega se je treba zavedati tudi ob različnih izzivih, pred katerimi bomo v prihodnje," je posebej pojasnil predsednik vlade Janez Janša.

Nenazadnje se je premier tudi zahvalil vsem, ki so se v zadnjih dneh in tednih izdatno trudili, da je danes povsod po Sloveniji mogoče cepiti najbolj ogroženo skupino. "Iskrena zahvala vsem sodelavcem na ministrstvu za zdravje in na NIJZ, ki so se trudili za to, da danes vse normalno poteka, zahvala tudi stotinam sodelavcev v zdravstvenih domovih in vodstvom domov v domovih za starejše," je dejal premier.

Poudaril je tudi, da je Dom Danice Vogrinec največji dom za starejše v državi in se je soočal tudi z zelo velikim izzivom v času epidemije. Toda z nastalimi razmerami so se hrabro spopadli in ob tem je Janez Janša čestital pogumnim oskrbovancem, ki so se danes med prvimi cepili in se po cepljenju dobro počutijo. "Danes, jutri in pojutrišnjem bodo cepljeni vsi, ki so v DSO in podobnih institucijah, kjer je grožnja koronavirusa največja, in ki covida-19 še niso preboleli," je povedal premier.

Pojasnil je še, da je bil spopad z epidemijo v domovih za ostarele dodatno otežen, ker v zadnjih 15 letih ni bilo prav veliko vloženega v oskrbo starejših. "Javna sredstva je treba usmerjati tja, kjer so najbolj potrebna. Menim, da ni sprejemljivo, da v 15 letih nismo zgradili nobenega novega doma in da smo sorazmerno malo izboljšali standard obstoječih," je prepričan Janez Janša, ki je ob tem še dejal, da če bi bili zmogljivosti in standard večji, potem bi bilo žrtev epidemije in okužb med oskrbovanci manjše. "Vlada bo naredila vse, da bodo v prihodnje vlaganja bistveno večja, zato smo v ta namen zagotovili tudi velik del sredstev iz evropskih skladov," je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

Na vprašanje o tem, kdaj se namerava cepiti sam, je dejal, da se pri cepljenju upošteva vrstni red, kakršnega je soglasno določila stroka ne le pri nas, temveč v celotni EU, in da se bo cepil takoj, ko pride na vrsto.

Nadalje je premier tudi primerjal situacijo v domovih za starejše spomladi in v drugem valu epidemije. "Spomladi je bilo okužb v nekaterih domovih veliko, a je bilo takih domov malo, tako da smo spomladi v teh domovih lahko pomagali z intervencijo. V drugem valu je imela večina domov okužbe skorajda istočasno in intervencija enostavno ni bila več mogoča, ker teh kapacitet sploh ni," je povedal predsednik vlade Janez Janša. Vnovič je poudaril, da je na področju dolgotrajne oskrbe pomanjkanje, "ki ga nismo pridelali v nekaj mesecih, ampak v zadnjih 15 letih." Predsednik vlade je tudi povedal, da le en dom za starejše občane v Sloveniji nima okužb.

"Po tem, kar pravi stroka, potrebujemo 70 % precepljenega prebivalstva v celotni Evropi," je predsednik vlade odgovoril na vprašanje, kdaj bo cepivo prineslo olajšanje. "Po naši oceni je pripravljenost za cepljenje pri nas sorazmerno velika. Pomembno je, da je ta pripravljenost velika tudi v najbolj izpostavljenih kategorijah, in verjamem, da bo po tem, ko bodo učinki cepiva neposredno vidni v okolici, kjer živimo, ta pripravljenost še bistveno večja," je še dejal predsednik vlade in dodal, da cepljenje nima povezave s političnim prepričanjem, "temveč gre za vprašanje zdravega razuma in zaupanja v znanost, pri čemer sem prepričan, da smo Slovenci med bolj racionalnimi narodi".

Na vprašanje o tem, kdaj bo mogoče spet živeti normalno življenje kot pred pojavom virusa, pa je premier odgovoril, da "kar se tiče učinka cepiva, ki bo neposredno že vplival na naše vsakdanje življenje, na možnost sproščanja, prek odprtja različnih dejavnosti, ni vse odvisno od odmerkov, ki jih dobivamo iz skupnega evropskega naročila, ampak tudi od tistih, za katere vemo, da bodo kmalu odobreni. Vsaj še dvoje cepiv je na dobri poti, da bosta v januarju ali februarju lahko razdeljeni v državah članicah EU. O tem, kakšne bodo količine, še ni natančnih podatkov, računamo pa, da če bodo napovedi približno realno takšne, kot so, bo samo zaradi cepljenja možno sproščati številne ukrepe konec februarja," je povedal Janša.

Poudaril je, da bo tudi po tem, ko bodo razmere zaradi cepljenja bistveno boljše, treba ohraniti določene zapore, predvsem na zunanjih mejah EU. "Naša skupna dolžnost je, da del teh količin cepiva, ki smo jih rezervirali, po tem, ko bomo izven najhujšega, solidarnostno namenimo tudi za druge, predvsem za soseščino EU, ker je to ne le vprašanje naše solidarnosti, ampak tudi naše varnosti," je zaključil predsednik vlade Janez Janša.