Skoči do osrednje vsebine

Novoletna čestitka ministrice za pravosodje mag. Lilijane Kozlovič

Dragi državljani, drage državljanke, ko pogledam leto, ki je za nami je bilo polno nemira in sprememb. Vendar nič ni tako spremenilo naših navad kot epidemija, najbolj smo pogrešali drug drugega. Leto si bomo zapomnili po negotovosti, ampak tudi po iskanju izzivov in po iskanju rešitev. Nenehno smo bili optimistični, da nam bo uspelo.

Ekipa ministrstva za pravosodje je bila ves čas z vami. Zavarovali smo vaše pravice pred pravosodnimi organi in zavarovali tudi vaše zdravje. Ves čas pa smo mislili tudi kako vam pravosodje čimbolj približati. To smo najbolj storili z digitalizacijo. Prav ta čas negotovosti je ponudil nove izzive, kjer smo naredili korak naprej. Omogočamo elektronske dražbe, ter dostop do sodišč tudi preko avdio video konferenc.

Poleg dostopnosti je pa naša ključna naloga tudi zaščita ranljivih skupin. Najbolj smo želeli zaščititi otroke, ki so žrtve spolnih zlorab. Pripravljamo Hišo za otroke, kjer jih bomo lahko obravnavali. Želimo jih tudi zaščititi pri odvzemu staršem. Pripravili smo nove pravne podlage, ki bodo do njih zelo prijazne. Razmišljamo o tem kako zaščititi socialno najbolj šibke, da jim ponudimo čimbolj dostopno sodišče z brezplačno pravno pomočjo. Razmišljamo tudi da takse ponekod znižamo ali pa celo ukinemo.

Zaščititi vam želimo tudi druge pravice, na primer varstvo osebnih podatkov in pa vaše pravice, če se znajdete v postopku pred tožilstvom ali pa v kazenskem postopku. Varujemo integriteto, borimo se proti korupciji, veliko aktivnosti smo že izvedli. Za leto 2021 pa  imamo veliko novi načrtov.

Naj bo leto, ki je pred nami, leto v katerem lahko skupaj naredimo svet lepši bolj strpen, bolj prijazen in bolj pravičen. Naj bo ta svet po meri vseh ljudi. Drage državljanke in državljani, vam in vašim najbližjim želim srečno, varno, radostno predvsem pa zdravo leto 2021.