Skoči do osrednje vsebine

Video natečaj v zaporih in v prevzgojnem domu: Za kaj sem hvaležen?

V predprazničnem času je v okviru Uprave Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij potekal video natečaj kot ena od dodatnih aktivnosti, ki potekajo v zavodih v času epidemije.

Nastal je video, v katerem so sodelovale zaprte osebe iz zavodov Celje, Ig, Ljubljana, Maribor, Koper, Oddelka Nova Gorica ter iz Prevzgojnega doma Radeče.

Posamezniki so ubesedili ali pa pokazati napisano na listu, za kaj so hvaležni. Gre za razmislek, ki ga lahko vsak odkrije pri sebi, tudi ko se nahaja na prestajanju zaporne kazni, je v priporu ali prestaja vzgojni ukrep v času epidemije koronavirusa.

Posnetek je lahko motivacija in spodbuda tudi za širšo javnost, ki na nekoliko drugačen, bolj oseben način, spoznava zgodbe, ki se pletejo v slovenskih zaporih. Kot smo izpostavili že v okviru donacije ravnotežnostnih kock Dobra roka, slovenski zapori ne predstavljamo samo rešetk, ključev in lisic, temveč smo tudi prostor ponovne priložnosti. Zapor je lahko življenjska preizkušnja, iz katere posameznik odide močnejši. Če se odloči in čas v zaporu izkoristi za izobraževanje, osebno rast in krepitev kompetenc, bo opremljen z boljšimi možnostmi, ki jih morda nikoli prej v življenju ni bil deležen.

Video se prične z uvodnimi mislimi, ki jim sledijo izjave zaprtih:

Zamislite si, da jutri ostane v vašem življenju samo tisto, za kar ste danes hvaležni: kaj bi vam ostalo?

Mnogi trenutki, ljudje, materialne dobrine so nam v življenju samoumevni. Čas mineva in na marsikaj se navadimo. Okoli nas zrastejo zidovi in rešetke vsakdanjosti. Nič nas več ne preseneča. Besede oprosti, prosim, hvala pogosto izzvenijo v prazno.

Smiselno je odkrivati hvaležnost v sebi, ker je to dimenzija človeka, ker je to veličina človeka.

Hvaležnost so razkrile tudi zaprte oseb ob vprašanju: Za kaj sem hvaležen?

Ogled videa